AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gider vergilerinde vergiyi doguran olay nasil olusmaktadir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gider vergilerinde vergiyi doğuran olay nasıl oluşmaktadır?​

Yusuf KILDİŞ) Vergiyi doğuran olay kavramı Vergi Usul Kanunu’nun 19. maddesinde tanımlanmıştır. Buna göre; “Vergi alacağı, vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğar.

Kaynak teorisi ne demek?​

Kaynak teorisi, belli bir üretim faaliyetine katılma sonucu elde edilen ekonomik değerleri gelir olarak kabul eder. Diğer bir deyişle üretim faktörlerinin üretim sürecine sokulması karşılığında o dönem hasılasından sağladıkları payı karşılayan kazanç, gelir sayılmaktadır.
Ücretlerde elde etme hangi esasa dayanır?
Tahsil Esası: Tahsil Esası ile elde edilen gelir, nakden veya hesaben gerçekleşebilmekte; maddi bir değer veya gayri maddi bir servet unsuru olarak, sahibinin malvarlığına dahil olmaktadır Örnek: Ücretler, Serbest Meslek Kazançları, Gayrimenkul ve Menkul Sermaye İratları, Diğer Kazanç ve İratlardır.
Gelir vergisinde vergiyi doğuran olay nedir?
Türk vergi hukukunda, vergi alacağının vergiyi doğuran olayın meydana gelmesiyle doğacağı kabul edilmiştir. Vergi Usul Kanunu’nun 19’uncu maddesi uyarınca, vergi alacağı, vergi kanunlarının vergiyi bağladıkları olayın vukuu veya hukuki durumun tekemmülü ile doğar.

Kaynak teorisine göre neler gelir sayılmaz?​

KAYNAK TEORİSİNE GÖRE GELİR; KİŞİLERİN SAHİP OLDUKLARI ÜRETİM FAKTÖRLERİNİN ÜRETİM FAALİYETLERİNDE KULLANILMASI SONUCU DÜZENLİ OLARAK ELDE EDİLEN EKONOMİK DEĞERLERDİR. BUNA ÖRNEK OLARAK VERİLEBİLİR. BU TEORİYE(KAYNAK TEORİSİ) GÖRE: ÜRETİM FAKTÖRÜ SUNULMAKSIZIN ELDE EDİLEN MENFAAT YA DA KAZANÇLAR, GELİR SAYILMAZ.

Kaynak teorisine göre vergiye tabi gelir tanımı nelerdir?​

Bu teori, daha sonraları Alman Vergi Hukukçusu Fuisting ve bazı eleştirileri olmakla beraber Adolph Wagner tarafından desteklenmiştir. . Kaynak teorisine göre gelir; belirli bir kaynaktan, üretim faktörlerinin üretim sürecinde yarattıkları düzenli ayni ve nakdi gelirleri ifade etmektedir.
Elde etme esası nedir?
Elde edilmeyen gelirin vergilendirilmesi söz konusu değildir. Elde etme, kişinin o gelir üzerinde hukuken tasarrufta bulunabilmesini ifade etmektedir. Kişi, sahibi bulunduğu geliri başkasına bağışlayabiliyor, onunla mal ya da hizmet satın alabiliyor ve borçlarını ödeyebiliyor ise gelir elde edilmiş demektir.
 
Geri
Üst