AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gider pusulasi kimler keser?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gider pusulası kimler keser?​

Birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde tespit edilenler, defter tutmak mecburiyetinde olan serbest meslek erbabı ve çiftçiler, vergiden muaf esnafa yaptırdıkları işler veya onlardan satın aldıkları emtia için gider pusulası düzenlemek zorundadır.

Kimlere gider pusulası düzenlemek zorunda?​

e-Gider Pusulası, birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, kazancı basit usulde belirlenenlerle defter tutma zorunluluğu olan serbest meslek sahipleri ve çiftçiler tarafından vergiden muaf olan esnafa; yaptırılan işler ya da satın alınan mallar için düzenlenen Gider Pusulasının elektronik olarak düzenlenmesine denir.
Gider pusulası limiti var mı?
Gider Pusulalarında Bedel Sınırı Olmadığı hk.: vergi mükel- lefi olmayan kişilerden yapmış olduğunuz mal ve hizmet alımların- da düzenleyecek olduğunuz gider pusulalarında yer alacak bedele ilişkin bir sınırlama bulunmamaktadır (23.12.2010 tarih ve B.07.1.G İB.4.61.15.01-606-51-2010-49 sayılı özelge).
Gider pusulası kaç liraya kadar kesilebilir?
Gider pusulasının, verilmemesi ve alınmaması halinde bu belgeleri düzenlemek ve almak zorunda olanların her birine, her bir belge için 380 Türk Lirası’ndan aşağı olmamak üzere pusulaya yazılması gereken tutarın %10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesilir.

Gider pusulası nasıl beyan edilir?​

Gider pusulası düzenlenirken aşağıdaki bilgilerin yer alması gerekmektedir:
- İşi yaptıran ve yapan ya da malı satan ve satın alanın adı soyadı, adresleri, vergi dairesi ve hesap numaraları,
- İşin mahiyeti,
- Malın cinsi, adedi, fiyatı ve toplam tutar.
- Vergi oranı ve net tutarı,
- Düzenleme tarihi,
- Seri ve sıra numarası,

Gider pusulası Düzenlenmezse ne olur?​

Örneğin 200 bin TL’lik mal alımı için gider pusulası düzenlenmesi gerekirken düzenlenmezse hem alıcı hem de satıcıya 20 bin TL ceza kesilir. Gider pusulasının daha da önemli sonucu, belge düzenlenmediğinden bu belgeye konu gider ve maliyetin İdare tarafından kabul edilmemesidir.
Sigortalı Çalışan gider pusulası düzenlenir mi?
İşyerinde çalışan sigortalı bir işçiye gider pusulası düzenlenir mi? İşyerinde çalışan sigortalı işçi vergiden muaf esnaf olmadığı için gider pusulası düzenlenemez.
Gider makbuzu hangi durumlarda düzenlenir?
Gider pusulası hangi durumlarda düzenlenir?

Gider pusulası Ba Bs de beyan edilir mi?​

İthalat işleminden kaynaklanan belgeler, noter satış sözleşmesi veya gider pusulası ile alınan araç ve benzeri ürünler, kağıt gider pusulası ile ödenen giderler ile alınan mallar, ay içinde KDV hariç toplamı 5.000 TL ve üzerini aşan kağıt faturalar, Yeni BA-BS Formlarına dahil edilmeye devam edilecektir.

Gider Pusulasi KDV’li kesilir mi?​

Gerçek usulde vergi mükellefi olmayanlardan mal satın alanların veya iş yaptıranların, satın aldıkları mal veya yaptırdıkları işler karşılığında düzenleyecekleri gider pusulası ve müstahsil makbuzunda KDV hesaplanmaz ve gösterilmez.
Hangi durumlarda gider pusulası düzenlenmez?
İki nüsha düzenlenmeyen ve gider pusulasında yer alması gereken bilgilerin eksik yazılması durumunda gider pusulaları düzenlenmemiş kabul edilir. Gider pusulalarının bir nüshası işi yapana ya da ürünü satana verilir, diğer nüshası ise düzenleyen kişi tarafından muhafaza edilir.
Gider pusulası stopajı nedir?
Stopaj, vergi borçları ödenirken gelir sahibinin eline geçmeden kesilen vergidir. Gider pusulasındaki stopaj oranları şunlardır: Kilim, havlu, çarşaf, dantel gibi nakış işleri, turistik eşyalar, sepet, fırça, paspas ve dokuma ürünlerinde stopaj oranı %2’dir.

Gider pusulasında KDV tevkifatı olur mu?​

Kısacası, iş yeri ve vergi mükellefiyeti olmadan hizmet ifa eden kişilere yapılan ödemelerin tevsik edilmesi için uygulamada gider pusulası sıklıkla kullanılmaktadır. Bu gider pusulalarında %10 veya %20 vergi kesintisi gösterilmekte, bazı ödemelerde bazı mükellefler sorumlu sıfatıyla KDV’de hesaplayabilmektedir.
 
Geri
Üst