AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gidayi nasil koruruz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gıdayı nasıl koruruz?​

İşte yolları… Tüm gıdaların soğukta saklanması gerekmiyor. Makarna, kuru baklagiller gibi gıdalar, kapalı ambalajları içerisinde kuru, doğrudan güneş ışığı görmeyen, serin, temiz bir yerde muhafaza edilebilir. Aynı şekilde konserve gıdalar, uzun ömürlü süt gibi ürünlerin de buzdolabına konulmasına gerek yok.

Yiyeceklerin bozulmasını önlemek için ne yapmalıyız?​

Yiyeceklerin bozulmasını önlemek için ne yapmalıyız?
Çiğ et, balık gibi gıdaları kapalı kaplarda, pişmiş gıdalardan ayrı raflarda saklayın. Böylelikle çiğ gıda üzerinde bulunabilecek ve pişirme sırasında ölecek mikropların diğer gıdalara bulaşmasını engellemiş olursunuz. Artan yemekleri 2 saat içinde soğutup buzdolabına koyarak saklayın.

Gıda saklama koşulları ne demek?​

Gıda saklama koşulları ne demek?
Gıda muhafaza yöntemlerinde Pastörizasyon, Sterilizasyon, Kurutarak muhafaza, Soğukta muhafaza, Dondurarak muhafaza, Işınlama uygulamaları ile muhafaza, Yüksek basınç uygulamaları ile muhafaza fiziksel muhafaza olarak adlandırılır.

Kurutulmuş gıdalar neden uzun süre bozulmadan saklanabilir?​

Besinlerin kurutularak saklanması, besinlerde bulunan fazla suyun uçurularak, besinlerin bozulmasına sebep olan küçük canlıların (mikroorganizmalar), faaliyet gösteremeyecekleri bir duruma getirilmesi ile sağlanır ve bu özellik uzun süre depolama imkanı sağlar.

Besinlerin uzun süre bozulmadan saklanması için hangi yöntemler kullanılmalıdır?​

Besinlerin uzun süre bozulmadan saklanması için hangi yöntemler kullanılmalıdır?
Konserve Yöntemi: Konserve yiyecekler, geleneksel olarak yiyecekleri muhafaza etme yöntemlerinden biridir. Isı uygulaması ile mikroorganizmalar, toksinler ve enzimler inaktive edilir veya yok edilir ve bu şekilde yiyeceklerdeki bozucu ve zararlı etkiler ortadan kaldırılır.

Besinlerin bozulmaması ve tazeliğini koruması için neler yapılabilir?​

Besinlerin bozulmaması ve tazeliğini koruması için neler yapılabilir?
Elma: Elmaları sapları yukarıya gelecek şekilde parşömen kağıtlarına sararak muhafaza edebilirsiniz. Kayısı: Son derece çabuk bozulan ve en ufacık darbede ezilebilen kayısıları yumurta kartonlarına koyarak saklayabilirsiniz. Mantar: Mantarları tuzlu suyun içinde bekletin. Daha sonra havlu kağıt ile kurulayın.

Tuza karşı hassasiyet neden olur?​

Ayrıca böbreklerde tuz tutan aldosteron hormon sisteminin baskılanması azalıyor. Tüm bunlar da damar duvarında tuza yanıtın artmasına yol açıyor. Öte yandan tuza hassas bireylerde tuz alımının artırılması ile insülin direncinde artış olduğu görülüyor. Bunun nedeni tamamen açıklanmış değil.
 
Gıdaların doğru şekilde muhafaza edilmesi ve bozulmasının önlenmesi oldukça önemlidir. Verdiğiniz bilgilere göre, gıdaların saklanması konusunda bazı önemli noktalar var. Örneğin, çiğ et ve balık gibi gıdaları kapalı kaplarda ayrı raflarda saklamak, çiğ gıdalardaki mikropların diğer gıdalara bulaşmasını engellemek için çok önemlidir. Artan yemekleri hemen buzdolabına koyarak saklamak da gıdaların bozulmasını önler.

Gıda saklama koşulları, gıdaların bozulmasını engellemek ve tazeliğini korumak için belirli yöntemlerin kullanılması anlamına gelir. Pastörizasyon, sterilizasyon, kurutarak muhafaza, soğukta muhafaza, dondurarak muhafaza gibi yöntemler gıdaların uzun süre bozulmadan saklanmasını sağlar.

Kurutulmuş gıdaların uzun süre bozulmadan saklanabilmesinin nedeni ise fazla suyun uçurularak, mikroorganizmaların faaliyet gösteremeyeceği bir ortam yaratılmasıdır. Bu sayede besinlerde bozulmaya neden olan etkenler ortadan kaldırılarak uzun süre depolanabilirler.

Besinlerin uzun süre bozulmadan saklanması için konserve yöntemi de kullanılabilir. Bu yöntemde, yiyecekler ısı uygulamasıyla mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesi ve böylece yiyeceklerin uzun süreli muhafaza edilmesi sağlanır.

Besinlerin bozulmaması ve tazeliğini koruması içinse bazı pratik yöntemler mevcuttur. Elmaları parşömen kağıdına sararak, kayısıları yumurta kartonlarına yerleştirerek veya mantarları tuzlu suda bekletip kurulayarak buzdolabında saklayabilirsiniz.

Tuza karşı hassasiyet yaşayan bireylerde tuz alımının artırılmasıyla insülin direncinde artış gözlemlenmesi, böbreklerde tuz tutan aldosteron hormon sisteminin baskılanması gibi faktörlerle ilişkilendirilebilir. Bu durumlar, tuz alımının kişiye özel düzenlenmesini gerektirebilir.
 
Geri
Üst