Gidalarda nem tayini neden yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
123.124
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Gıdalarda nem tayini neden yapılır?​

Nem ve toplam kuru madde gıdanın kalitesini belirleyen önemli faktörlerdendir. Nem, kurutularak işlenen ve ambalajlanan gıda maddelerinin işleme öncesinde, işleme sırasında ve işlendikten sonra raf ömrünü, proses koşullarını, depolama şartlarını belirlemede etkilidir.

Gıda da kuru madde ne demek?​

Gıda maddeleri su ve kuru madde olmak üzere iki kısımdan oluşur. Ortamdan su uzaklaştırıldığında kuru madde kalır. Kuru madde iki farklı unsurdan oluşur. Toplam kuru maddenin suda çözünmeyen kısmına suda çözünmeyen kuru madde denir.
Nem içeriği nasıl hesaplanır?
Nem içeriği; numunedeki nemin, numunenin orijinal (yaş) ağırlığına kıyasla yüzde olarak belirtilen miktarıdır. Kuru içerik; kurutmadan sonra kalan katı maddelerin, numunenin orijinal (yaş) ağırlığına kıyasla yüzde olarak belirtilen miktarıdır.

Rutubet tayini neden yapılır?​

Kurutma ile yapılan rutubet tayini işlemlerinde gıda ürünlerinin içinde bulunan su, belli bir sıcaklık altında buharlaşarak uçmaktadır. Geriye sadece kuru madde kalmaktadır. Aradaki fark buharlaşan suyun miktarıdır ve bir hesaplama ile gıdalarda rutubet miktarı tayin edilmiş olmaktadır.

Nem tayini en çok neye uygulanır?​

Gıdalarda nem miktarı, genelde etüvde kurutma yöntemi ile yapılmaktadır. Belli bir sıcaklık altında örnekteki suyun uçurulması ve ağırlık kaybından nem miktarının bulunması ilkesine dayanır. Örnekteki nem uçurulduktan sonra geriye kalan kurumaddedir.
Nem tayin yöntemlerinin çeşitleri nelerdir?
Nem tayin yöntemleri üç sınıfa ayrılmıştır. Bunlar;
Kuru madde oranı yemin yüzdesi olarak ifade edilir. Bir yem ile ilgili olarak KM (kuru madde) oranı ifadesi kullanıldığında, o yem içinde yer alan kuru madde miktarının yüzde değeri verilmektedir. Örneğin: KM %’si 90 olarak ölçülen buğday için, 1 kg.yem ağırlığı ile elde edilen KM ağırlığı 900 gr.dır.
En basit anlatımla süt ve süt ürünlerinde su dışında kalan miktara kuru madde deniliyor. Yağlı peynirlerde protein artı yağ miktarı, normal peynirlerde ise protein miktarı kuru madde olarak kabul edilir.
Nem oranı nasıl oluşur?
Havada nem oluşumu, atmosferde gerçekleşen buharlaşma ve bitkilerin terlemesi aracılığıyla geçer. Bunun sonucu olarak da havada nem oluşumu gerçekleşir. Atmosferde bulunan nemin büyük bir bölümü ise, yeryüzünde bulunan suların buharlaşmasıyla birlikte ortaya çıkar.

Gıdalarda rutubet tayini nedir?​

Nem miktarı tayini nasıl yapılır?​

Gıdalarda nem miktarı, genelde etüvde kurutma yöntemi ile yapılmaktadır. Belli bir sıcaklık altında örnekteki suyun uçurulması ve ağırlık kaybından nem miktarının bulunması ilkesine dayanır. Örnekteki nem uçurulduktan sonra geriye kalan kurumaddedir. Nem ile kurumadde arasında % nem= 100 – % kurumadde bağıntısı vardır.
Nem tayini nerelerde kullanılır?
Nem Tayin Cihazı Nerelerde Kullanılır?

Peynirde kuru madde oranı ne demek?​

Peynirde kuru madde oranı kaç olmalı?​

Peynir tebliğine göre taze beyaz peynir rutubeti en fazla %65 , olgunlaştırılmış beyaz peynirin rutubeti en fazla %60 olabilir. Bir diğer ifadeyle taze beyaz peynirde en az % 35 toplam kuru madde, olgunlaştırılmış beyaz peynirde ise en az % 40 kuru madde olmalıdır.
 
Geri
Üst