AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gida ve tekstil urunlerinin uretim asamasinda ne kadar su tuketilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Gıda ve tekstil ürünlerinin üretim aşamasında ne kadar su tüketilir?​

Tam 2700 litre! Bu, sadece bir tişört için 13,500 bardak su demek. 🌊 Dünyadaki erişilebilir tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının yüzde 1’inden bile az.

Üretiminde yaklaşık 2700 litre su kullanılan eşya nedir?​

Üretiminde yaklaşık 2700 litre su kullanılan eşya nedir?
Cevap: 2700 litre! Bu, sadece bir tişört için 13,500 bardak su demek. Dünyadaki erişilebilir tatlı su miktarı, dünyanın toplam su varlığının yüzde 1’inden bile az. Türkiye ise, sanıldığı gibi su zengini bir ülke değil, aksine ‘su fakiri’ olma yolunda hızla ilerliyoruz.

Koi değeri kaç olmalı?​

Ülkemizde yapılan deneysel çalışmalara göre KOI/BOI oranı 1.6 – 2.5 olarak belirlenmiş olup, genel olarak bu değer 2 olarak alınmaktadır. Belirlenen bu oranlardan daha yüksek çıkan atık sularda biyolojik arıtma ile deşarj kriterleri sağlanamamaktadır.

Otomobil üretiminde ne kadar su kullanılır?​

Otomobil üretiminde ne kadar su kullanılır?
4 adet otomobil lastiği üretimi için 7500, 1 otomobil üretmek için 150, 1 ton çelik üretmek için 240, 1 varil ham petrolü rafine etmek için 7 ton su kullanılmaktadır (UNESCO 2003). Bir çok ülke, üretiminde fazla su kullanılan ürünleri ithal ederken büyük ölçüde sanal su ithal etmektedirler.

Bir ürünün üretim aşamasında ne kadar su kullanılıyor?​

Yani bir ürünün üretim aşamalarında tüketilen su. Örneğin 1 lt süt üretimi için 1000 ila 3 bin 800 litre su harcanması gerekiyor. Çünkü ineğin yediği yoncayı yetiştirmek için tarlayı sulamakta dünya kadar su kullanılıyor. Aynı süreç et için de geçerli. 16 bin ton su ile ancak 1 kg dana eti üretilebiliyor.

Ne kadar su harcar?​

Ne kadar su harcar?
Bir insan, her gün, içmek için 5 litre, kişisel temizliği için 25 litre suya gereksinim duyuyor. Bir fincan kahve için 140 litre su harcanması gerekiyor. 1 litre süt için 800 litre, 1 kg buğday için 1100, 1 kg pirinç için 2300, 1 kg mısır için 900 litre su gerekiyor.

1 kilo et üretmek için ne kadar su?​

Bir insanın ortalama günde 3 litre su içtiği varsayılırsa, bir insanın 14 yıllık su ihtiyacı sadece 1 kg et için tüketiliyor. Bir kg kırmızı et için gereken 15 bin 455 litre su; yem, ilaç, kimyasal üretimi, kesim, saklama, soğutma ve ulaştırma için kullanılıyor.

Gıda ve tekstil ürünlerinin üretim aşamasında tüketilen su miktarı hakkında verdiğiniz bilgiler oldukça önemli. Özellikle suyun kıt bir kaynak olması nedeniyle bu konunun bilinçli şekilde ele alınması gerekmektedir.

Eşya üretiminde yaklaşık 2700 litre suyun kullanılması gerçekten de dikkat çekici bir rakam. Bu su tüketimi, sadece bir tişört için 13,500 bardak su demek olmasıyla gözle görülür bir israfa işaret etmektedir. Ayrıca, dünyadaki erişilebilir tatlı su miktarının çok sınırlı olduğu gerçeği de suyun değerini daha iyi anlamamızı sağlamaktadır. Özellikle Türkiye gibi su kaynaklarının kısıtlı olduğu ülkelerde suyun etkin ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi büyük önem taşımaktadır.

Diğer yandan, otomobil üretiminde kullanılan su miktarı da oldukça dikkat çekici. Otomobil lastikleri, çelik ve petrol gibi malzemelerin üretim aşamalarında kullanılan suyun miktarının bu kadar yüksek olması da endişe verici bir durumu ortaya koymaktadır. Su tüketiminin bu kadar fazla olması, suyun sadece içme suyu olarak değil, endüstriyel üretimde de önemli bir kaynak olduğunu göstermektedir.

Ürünlerin üretim aşamalarında kullanılan su miktarının bu kadar yüksek olması, suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi gerekliliğini bir kez daha vurgulamaktadır. Su tüketiminin azaltılması ve suyun verimli kullanımı için gerekli adımların atılması, gelecek nesiller için temiz ve yeterli su kaynaklarının korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu konuda toplumsal farkındalığın artırılması ve etkin su yönetim stratejilerinin uygulanması gerekmektedir.

Geri