- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 128.276
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gıda ürünlerini kim denetler?
Gıda ve Kontrol Genel MüdürlüğüGıda güvenliği standartları nelerdir?
Gıda güvenliği ve kalite alanında birçok ulusal ve uluslararası standart söz konusudur. Bunlar arasında ISO 9001:2000, ISO 22000, HACCP, Global-GAP (Önceden Eurep-GAP olarak kullanılıyordu), ISO 17025, GLP-İyi Laboratuar uygulamaları (Good Laboratory Practice), BRC, IFS ve İzlenebilirlik sayılabilir.
Gıda denetimi nedir?
Toplum sağlığının korunması, geliştirilmesi ve yüksek seviyede tutulması için birincil gerekliliklerden biri olan Gıda Denetimi, gıda hijyenitesinin saptanması ve sanitasyon uygunluğunun değerlendirilmesi olarak tanımlanmaktadır.
Gıda kontrolünde yetki ve sorumluluklar nelerdir?
c-Gıda kontrollerine, kontrol ve denetim sırasında yardımcı olmakla yükümlüdür. d-Sunduğu bilgi, belge ve kayıtların doğruluğundan sorumludur. e-İyi hijyen uygulamalarının takip edilmesiyle birlikte, 7 temel prensibi belirten HACCP ilkelerine dayanan prosedürleri uygulamak ve sürdürmekle yükümlüdür.Gıda kontrol faaliyetleri nelerdir?
Gıda kontrolü; gıda işletmelerini, satış yerlerinin ve pazardaki gıdaların gıda kodeksine aykırı olup olmadığının belirlenmesidir. Bu uygulamaların başarısı; denetçi niteliği ve sayısı, laboratuvar sayısı ve yeterliliği (personel, yöntem, aygıt vb) ve kontrol programı veya sıklığına bağlıdır.
Marketleri hangi bakanlık denetler?
Ticaret Bakanlığı 81 ilde market, pazar yeri, çarşı ve toptancı hallerinde fahiş fiyat artışlarına yönelik denetimler gerçekleştirirken, son bir haftada 1674 işletme bazında, 22 bin 535 ürün incelendi.
Sağlık Bakanlığı Hangi gıda kontrolünden sorumludur?
a) İthal ettikleri, ürettikleri, işledikleri, imal ettikleri, depoladıkları, dağıttıkları, satışa sundukları tüm gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerde gıda güvenliğinin ve kalitesinin sağlanmasından müteselsilen sorumludur.
Gıda kontrolü nasıl yapılır?
Denetim, gıda üretim zincirinin tüm aşamalarında veya uygun görülen aşama ve/veya aşamalarında denetim programına uygun olarak yılda en az iki kez; ayrıca gerekli görüldüğü zamanlarda veya şüphe ve şikayet üzerine yapılır. Denetim, önceden uyarı yapılmaksızın gerçekleştirilir.