Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gida sanitasyonu ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gıda sanitasyonu ne demek?​

Sanitasyon ise, insan sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve sağlığın tekrar kazanılması için uygulanan tüm işlem basamaklarının bir arada toplanmasıdır. Ayrıca sanitasyon gıdanın biyolojik olarak tüm mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir.

Gıda sektörünü kim denetler?​

(2) Denetim ve kontrol usul ve esasları aşağıdaki gibidir; a) Bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde, gıda işletmelerinin denetim ve kontrolleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca eğitim verilerek yetkilendirilen ve adlarına kimlik kartı düzenlenen gıda kontrolörü/gıda denetçisi tarafından yapılır.
Üretim alanına girmeden önce dezenfektanlı paspasa ayaklar silinmelidir. Çalışırken bone, maske, eldiven, kep, galoş vb.hijyen yardımcısı araçlar kullanılmalıdır. Tezgah ve masa üzerine oturulmamalıdır. Kirli çatal-kaşık-kepçe kullanarak veya parmak ile yemeğin tadına bakılmamalıdır.
Bir gıda işletmesi kurulumunda nelere dikkat edilmelidir?
İşletme duvarları zemini, kapıları, pencereleri, tuvalet ve personel giyinme odaları, her birinin malzemeleri, yapısı, işletme içinde konumu, hava akımının yönü dahil tüm etkenler dikkate kurgulanmalı; temizlenmeye uygun, pürüzsüz, mümkün olduğunca kıyı – köşe içermeyecek, çapraz bulaşmaya neden olmayacak şekilde …
Gıda güvenliği uygulamaları nelerdir?
Günümüzde gıda güvenliği konusunda yaşanan sistematik sorunları önlemek ve dolayısıyla ekonomik kayıpları en aza indirgemek için gıda güvenliği ile ilgili uluslararası bazı uygulamalar başlatılmıştır. Bunlar arasında HACCP, GMP, GHP, ISO 9000:2000, ISO22000, IFC, BRC, EUREPGAP vb. kalite güvence sistemleri yer alır.

Yemekhane denetimini kim yapar?​

Bakanlığımıza bağlı resmî ve özel okul/kurumlardaki yemekhane, kantin/kooperatif, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satılacak gıdalar ve hijyen yönünden denetimini kapsar.
 
Geri
Üst