AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gida Kontrol Laboratuvarinda kimler calisabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
58.206
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gıda Kontrol Laboratuvarında kimler çalışabilir?​

Gıda kontrol laboratuvarlarına atanacak teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı personelinin hizmet süresi beş yıldan az olmaz. Hizmet süresi beş yıldan fazla olan teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı personelinin laboratuvarlara atanabilmesi için en az iki yıl laboratuvar tecrübesine sahip olması şartı aranır.

Gıda analiz Laboratuvarı ne iş yapar?​

Bakanlığımıza bağlı gıda kontrol laboratuvarları numunelerin mevzuata uygunluğunu tespit etmek amacıyla doğru yöntemlerle ihtiyaç duyulan analizleri yapar. Gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemeler ile yemlerin güvenilirliği, hijyen ve kalite analizleri gıda kontrol laboratuvarlarında gerçekleştirilir.
Gıda Kontrol Görevlisi ne iş yapar?​
Her türlü gıdanın üretiminden tüketimine kadar geçen süreç içerisinde, alınan numunelerinin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini laboratuarda kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.

Laboratuvar Teknolojisi nereye atanır?​

Laboratuvar Teknolojisi nereye atanır?
Tarım, Orman ve Gıda Bakanlığının ilgili birimlerinde (Tarım Laboratuvarları, Bitki Laboratuvarları, Gıda Laboratuvarları, Kimya Laboratuvarları), Gıda Kalite Kontrol Müdürlüklerinde, Toprak Mahsulleri Ofisinin ilgili birimlerinde, Gümrük Müsteşarlığına bağlı laboratuvarlarda, Çevre ve Orman Müdürlüklerinde ve …

Tıbbi laboratuvar Teknikleri kaç saat çalışıyor?​

Tıbbi laboratuvar Teknikleri kaç saat çalışıyor?
Çalışma saatleri de yoğunluklarına göre değişebilir. Devlet kurumlarında genellikle mesai saatleri 08.00-17.30 arasındadır. Özel sektörde ise saatler kurumdan kuruma farklılık gösterir. Vardiya sistemi ile çalışan laboratuvarlar da vardır.

Gıda Kontrol Laboratuvarında ne yapılır?​

2 yıllık gıda Kalite Kontrolü ve analizi ne iş yapar?​

Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı; gıda hammaddesi işleyen küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde üretim biriminin kalite kontrol ve üretim departmanlarında yöneticilere yardımcı olacak ve bu amacı gerçekleştirecek ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan 2 yıllık bir yüksek öğretim programıdır.
Kimler gıda kontrolörü olabilir?​
Üniversitelerin Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi, Gıda Mühendisliği veya Gıda Teknolojisi Bölümü’nden mezun olan kişiler gıda kontrolörü olarak çalışabilir. Gıda kontrolörü gıdaların üretim aşamasında ne kadar güvenilir olduğunu ve kalite standartlarına ne kadar uyduğunu belirlemek için laboratuvar analizi yapar.
 
Gıda kontrol laboratuvarlarında çalışacak personellerin belirli kriterlere uygun olmaları gerekiyor. Teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı personelinin hizmet süresi genellikle beş yıldan az olamaz. Beş yıldan fazla hizmet süresi olan personellerin ise laboratuvarlara atanabilmeleri için en az iki yıl laboratuvar tecrübesine sahip olmaları gerekmektedir.

Gıda kontrol laboratuvarları, numunelerin mevzuata uygunluğunu tespit etmek amacıyla gerekli analizleri yapar. Bu analizler arasında gıda, gıda ile temas eden maddeler, malzemeler ve yemlerin güvenilirlik, hijyen ve kalite analizleri bulunmaktadır.

Gıda kontrol görevlisi ise her türlü gıdanın üretiminden tüketimine kadar süreçte alınan numunelerin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerini yapabilen nitelikli kişidir. Laboratuvar teknolojisi alanında çalışacak kişiler genellikle Tarım, Orman ve Gıda Bakanlığının ilgili birimlerinde, Gıda Kalite Kontrol Müdürlüklerinde, Bitki Laboratuvarlarında, Kimya Laboratuvarlarında, Gümrük Müsteşarlığına bağlı laboratuvarlarda veya Çevre ve Orman Müdürlüklerinde görev alabilirler.

Tıbbi laboratuvar teknikleri çalışma saatleri kurumdan kuruma değişebilir. Genellikle devlet kurumlarında mesai saatleri 08.00-17.30 arasında olurken özel sektörde farklılık gösterebilir. Vardiya sistemine göre çalışan laboratuvarlarda bulunmaktadır.

Gıda kontrol laboratuvarlarında ise gıdaların üretim aşamasında güvenilirlik ve kalite standartlarının kontrolü için analizler yapılır. Gıda kontrolörü olarak görev alabilmek için genellikle Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi, Gıda Mühendisliği veya Gıda Teknolojisi bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir. Bu kişiler laboratuvar analizleri yaparak gıdaların kalite kontrolünü sağlarlar.
 
Geri
Üst