Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gida kaynakli mikroorganizmalar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gıda kaynaklı mikroorganizmalar nelerdir?​

Gıda kaynaklı infeksiyon ve intoksikasyonlarına neden olan çok sayıda bakteri bulunmakla birlikte, en önemlileri ve en sık karşılaşılanları Salmomella spp., Campylobacter spp., Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Bacillus cereus, Clostridium spp., Escherichia coli O157:H7, Shigella spp., Yersinia …

Gıda üretiminde kullanılan mikroorganizmalara ne denir?​

Çok genel bir tanımlama ile gıda üretiminde kullanılan mikroorganizmalara “starter kültür” adı verilir.
Gıda mikroorganizma ilişkisi nedir?
Beslenme sırasında kullanılan tüm gıda maddeleri farklı sayı ve seviyede mikroorganizma içermektedir. Bu mikroorganizmalar gıdanın doğal yapısında bulunacağı gibi, gıdanın üretiminden ve tüketimine kadar süreçteki her aşamada çeşitli kaynaklardan gıdaya kontamine olabilmektedir.
Gıda patojenleri nelerdir?

Mikroorganizmaların üremesini etkileyen faktörler nelerdir?​

İç faktörler • Su aktivitesi, • Besin içeriği, • pH, • Oksido/redüksiyon potansiyeli, • Antimikrobiyal bileşikler, • Koruyucu biyolojik yapılar. Dış faktörler • Sıcaklık, • Nem (bağıl), • Gazlar ve konsantrasyonları.

Gıdalarda bozulmaya neden olan faktörler?​

Gıdalar genelde mikroorganizmalar, enzimler, böcek, parazit ve benzer zararlılar, sıcaklık, nemli veya kuru koşullar, hava oksijeni ve ışık gibi değişik faktörlerin etkisiyle bozulmaya uğrarlar. Gıdaların bozulması; tüketilebilme niteliğini yitirmesi ve gıdanın yapısındaki özelliklerinin değişmesidir.

Gıda mikroorganizma ilişkisi nelerdir?
Gıda üretim zincirinde yer alan mikroorganizma kaynakları nelerdir?
Bunların kaynakları da sırasıyla toprak, toz ile su ve denizdir. Üremesi sırasında bizzat kendisi hastalık unsuru (Salmonella, Shigella, Clostridium spp., Bacillus cereus vb.) D- İnört yani ne faydalı ne de zararlı olan mikroorganizmalardır.

Sterilizasyon hangi gıdalara uygulanır?​

Sterilizasyon gıdalara iki şekilde uygulanmaktadır; Meyve ve sebze, meyve suyu, et, salça, hazır yemekler vb. gıdalar ambalajlara doldurulup hermetik olarak kapatıldıktan sonra sterilizasyon yapılarak dayanıklı hale getirilmektedir.

Gıda zehirlenmesine neden olan mikroorganizmalar?​

En yaygın olarak bakteriyel gıda zehirlenmesine yol açan mikroorganizmalar arasında Salmonella, Campylobacter, Escherichia coli ve Listeria bulunur. Bu bakteriler esas olarak hayvansal gıdalardan bulaşmaktadır.
Gıdalardaki mikroorganizmaların gelişimi nasıl kontrol altına alınabilir?
Kontaminasyonun önlenmesi.
Mikroorganizmalar gıdaya nasıl bulaşır?
Gıdalara m.o’ların bulaşma kaynakları:
- İnsan.
- Hayvan.
- Toprak.
- Su- kanalizasyon.
- Hava.
- Bitki.
- Ingredientler.
- Alet- ekipman.

Gıdalarda bulunan mikroorganizmaların bulaşma kaynakları nelerdir?​

Hangi pH değerine sahip gıdalara pastörizasyon uygulanır?​

Gerçekten meyve ve domates konserveleri ve suları gibi, pH değerleri 4.5’in altında olan gıdalar 100°C’ın altındaki sıcaklıklarda, yani pastörize edilerek dayanıklı hale getirilirken, pH değerleri 4.5’ten fazla olan sebze, et ve süt ürünleri gibi gıdalar 100°C’ın üzerinde sterilize edilerek dayanıklı hale …
Türk gıda Kodeksine göre sterilizasyon nedir?
Türk Gıda Kodeksi sterilizasyonu; “Oda sıcaklığında saklanabilen ticari olarak steril bir ürün üretmek amacı ile normal depolama şartlarında bozulmaya neden olacak tüm mikroorganizmaları ve sporlarını yok eden hermetik ambalajlı ürüne, en az 115 ℃’de 13 dakika veya 121 ℃’de 3 dakika gibi uygun zaman – sıcaklık …
Mikroorganizmaların gelişimini etkileyen faktörlerin kontrol altına alınma yöntemleri nelerdir?
Sıkça kullanılan terimler • Sterilizasyon – ortamdaki canlı tüm mikroorganizmaların öldürülmesi • Dezenfeksiyon – ortamdaki patojen mikroorganizmaların öldürülmesi, inhibe edilmesi veya uzaklaştırılması • Dezenfektan – dezenfensiyon amacıyla kullanılan maddeler (genellikle kimyasal) – genelde cansız materyallerde …
 
Geri
Üst