AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gıda Kaynaklı Hastalıklarda Clostridium Bakterileri ve Multipl Skleroz (MS)

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.363
Tepkime puanı
1
Puan
1
Clostridium perfringens, insanlar üzerinde büyük etkileri olan mikroskobik bir bakteridir Suşlar adı bahşedilen bambaşka biçimlerde yaşarlar Suşa emrindeki olarak, bakteri bağırsaklarımızda huzur içinde yaşayabilir, kötü bir gıda kaynaklı rahatsızlık vakası oluşturabilir, gazlı kangrene neden olabilir ya da ola ki de multipl skleroza neden olabilir CDC (Rahatsızlık Kontrol ve Önleme Merkezleri), Clostridium perfringens ’in ABD ’de gıda kaynaklı hastalıkların en yaygın nedenlerinden biri olduğunu söylüyor Her yıl takriben bir milyon vaka rapor edilmektedir Çünkü bakteri yerinde bir ortamda çabucak çoğalmaktadır Multipl skleroz ya da MS, beyin ve omurilikteki asap hücrelerinin etrafındaki yağ yalıtımının tahrip olduğu bir hastalıktır Izolasyon, miyelin adı verilen bir maddeden yapılmıştır ve çoğunlukla miyelin kılıfı olarak bilinir Bu kılıf olmadan sinirler asap uyarılarını içten şekilde iletemezler Miyelin tahrip olduğu yerde lezyon denilen skar dokusu parçaları gelişir Miyelin kılıfını yaratıcı hücreler olan oligodendrositler de yok edilir Son keşifler, Clostridium perfringens ’in epsilon adı verilen toksinin bu etkilere neden olabileceğini göstermektedir Clostridium perfringens, üremek için sporlar üreten, çubuk biçiminde bir bakteridir Bakteri hareketsizdir ve çoğunlukla çiftler ya da kısa zincirler halinde bulunur Anaerobik bir organizma, yani oksijensiz bir etraf gerektiriyor h3Clostridium Perfringens http:bilgilihocamcominternaldatasgidakaynaklihastaliklardaclostridiumbakterilerivemultiplsklerozms5c37c201b61bbalt 275 183h3 Clostridium perfringens, bakteri suşuna ve bolluğuna bağlı olarak çok rahatsız edici etkilere niçin olabilir Ufak bir Clostridium perfringens popülasyonu, bir takım şahısların bağırsaklarında adi mikrop topluluklarının bir parçası olarak yaşamaktadır Hepimizin bağırsaklarımızda bakteri ve öteki mikroorganizmalar vardır Bu organizmaların çoğunun tezgâhtar olduğuna inanılmaktadır Zararlı mikroplar normalde düşük seviyede bulunur ve bize hasar vermezler aynı zamanda, nüfusları artarsa, sağlık sorunları yaşayabiliriz Clostridium perfringens, hayvan bağırsaklarında olduğu değin insanlarda da bulunur İnsan enfeksiyonlarının en yaygın kaynakları olan et, yahni, çorba gibi yiyecek kaynaklarına girerler h3Yiyecek Kaynaklı Rahatsızlık ya da Gıda Zehirlenmelerih3 Clostridium perfringens bazen yenildiğinde etkisi olmaz Ancak çok sayıda bakteri hücresi yenildiğinde, rahatsızlık çoğunlukla ortaya çıkmaktadır Bakteriler çoğunlukla ham et ve kümes hayvanı ürünlerinde bulunur Sporları, yemek pişirmede kullanılanlar dahil, yüksek sıcaklıklarda yaşayabilirler Pişmiş yiyecekler servis edilmeden önce oda sıcaklığında tutulursa, sporlar filizlenerek sırayla toksin üreten yeni bakteri hücreleri oluşturur Yiyecek zehirlenmesi salgınları en fazla hastaneler, hapishaneler ve okul kafeteryaları gibi kurumlarda meydana gelir, çünkü bu yerlerdeki yiyecekler pişirildikten hemen sonra servis edilmez Yiyecek zehirlenmesi, yiyecek ve içecekleri taşıyan olaylarda da ortaya çıkabilir h3Muhtemel Belirtilerh3 Clostridium perfringens ’in esas zehirlenme belirtileri karın krampları ve diyaredir Belirtiler herhangi birisinde kötü olabilir, ancak genel olarak çocuklarda ve yaşlılarda daha kötüdür Belirtiler, yiyecekleri yedikten hemen sonra başlamaz Çoğunlukla yendikten sekiz ile on iki saat sonra görülür ve yirmi dört saat dek sürer Sağduyu kişilerde, belirtiler çok daha uzun sürebilir İshal ara sıra pek kötüdür ama, elektrolitlerle değişken değişimine gereklilik duyulur Clostridium perfringens enfeksiyonunun neden olabileceği ciddi semptomları olan kişiler, teşhis ve tedavi için doktora gitmelidir h3Gıda Kaynaklı Hastalıkları Önlemeh3 CDC, Clostridium perfringens sporlarının büyümesini durdurmak için pişmiş et yemeklerinin, 60 ° C ’den yüksek veya 41 ° F ’den (5 ° C) düşük bir sıcaklıkta tutulması gerektiğini söyledi Yiyecek en az 165 ° F ’ye (74 ° C) ısıtılmalıdır Bu sıcaklıklar sporların çimlenmesini önlemelidir Sporlar çimlenirse, yeni hücreler çoğalacak ve çabuk bir şekilde güvenli olmayan bakteri popülasyonunu oluşturacaktır Bozulmuş gıdayı incelemeyle tespit etmenin muhtemel olamayacağının farketmek önemlidir Yiyeceklerin görünümü, kokusu ve tadı normal olabilir h3Multipl Skleroz Nedir?h3 Multipl sklerozun semptomları, büyük ölçüde değişir ve lezyonların bulunduğu merkezi sinir sisteminin (beyin ve omurilik) kısmına bağlıdır Bütün hastalar, aşağı listelenen tüm semptomları yaşamaz ve bazıları en yaygın olanlardan bambaşka semptomlar yaşar Belirtilerin ciddiyeti de değişmektedir MS ’in en yaygın semptomları aşağıdakileri içerir: – Dermansızlık – Anestezi – Karıncalanma – Yanma hissi – Titreme – Denge problemleri – Adale güçsüzlüğü – Kas spastisitesi (sertlik) – Konuşma, görme, mesane veya bağırsak problemleri MS ’li bir kişi fikir ve düşünme problemleri yaşayabilir Oysa, bu belirtiler genelde hafiftir Her ne kadar multipl skleroz sakatlığa yol açsa da, MS hastasının ömrü MS olmayan bir kişininkinden aynı ya da yalnızca azıcık daha azdır h3Hastalığın Mümkün Sebeplerih3 Multipl sklerozun nedeni bilinmemektedir Yıllar boyunca çoğu farklı hafıza ortaya çıktı, oysa hiçbiri kanıtlanmadı Çoğu analist, MS ’in nedeninin çevresel ve genetik faktörlerin bir kombinasyonu olduğunu düşünüyor Çalışmalar, multipl skleroz ile EpsteinBarr virüsü enfeksiyonu, sigara kullanımı ve çevrede beceriksiz güneş ışığı sebebiyle deride D vitamini üretimi eksikliği arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir bununla birlikte, bu faktörler, sadece açıklanmış bir kalıtımsal yapıya sahip kişilerde MS ’e niçin olabilir Bazı araştırmacılar bu faktörlerin MS ’e neden olmadığını, oysa başladıktan sonradan hastalığın kötüleştiğini düşünüyorlar Hem obezitenin de multipl sklerozu kötüleştirdiğine inanılmaktadırhttp:bilgilihocamcominternaldatasgidakaynaklihastaliklardaclostridiumbakterilerivemultiplsklerozms5c37c201f36f6alt 300 169 Diğer bir yaygın kuram, multipl sklerozun otoimmün bir hastalık olduğudur Bağışıklık sisteminin amacı vücuda giren mikropları ve tehlikeli molekülleri değil etmektir Otoimmün bir hastalıkta, bilinmeyen bir nedenle vücudun bağışıklık sistemi kendi dokularına saldırır ve yıkım eder Bağışıklık sistemi, yalnızca hastalığın başlamasında veya sadece hastalığın ilerlemesinde rol oynayabilir h3İnsan ve Hayvanlarda Clostridium Perfringens ve Epsilonh3 2019 yılında, Weill Cornell Tıp Fakültesindeki araştırmacılar, Clostridium perfringens, epsilon ve MS ile ilgili bir takım acayip keşifler yaptı – Araştırmacılar “aktif olarak güçlendirici lezyonları olan multipl sklerozlu bir hastada keza Clostridium perfringens ayrıca B tipi keza de epsilon buldular Bu insanlarda B tipi bakteri birincil buluş oldu – Bilim adamları hem, Clostridium perfringens herif A ’nın, MS ’li kişilerin % 50 ’sinde ve anket uygulanan şahısların sadece % 23 ’ünde ve MS ’li şahısların yalnızca % 23 ’ünde bulunduğunu buldular Bakterinin A tipi suşu MS ile bağlantılı değildir ve genel olarak normal bir bağırsak sakinidir – Ilave olarak, araştırmacılar MS ’li kişilerden alınan kan serumu ya da omurilik sıvısı örneklerinin % 10 ’unun epsilon için antikor içerdiğini, multipl sklerozu olmayan şahısların sıvılarının sadece % 1 ’inin antikorları içerdiğini keşfettiler Bu, MS ’li şahısların bağışıklık sisteminin toksine maruz kalmadan önce aldığı anlamına gelmektedir 2019 yılında, yukarıdaki keşifleri yapan aynı araştırmacılar, epsilon bahşedilen farelerin, insan MS hastalarında meydana gelenlere benzer beyin hasarı geliştirdiğini bildirdiler Diğer araştırmacılar, epsilonun ruminant hayvanlarda MS sözde semptomlara neden olduğunu göstermişlerdir 2019 yılında, bilim adamları epsilonun Çin hamsteri asap hücrelerinin miyelinine bağlandığını bildirdi Diğer araştırmacılar, laboratuvar ekipmanlarında epsilonun fare oligodendrositlerine bağlandığını ve onları öldürdüğünü keşfetti h3Epsilon, KanBeyin Bariyeri ve Asap Sistemih3 İnsan ve fare beyni, kanbeyin bariyerini yaratıcı kılcal damarlar göre korunur Diğer kılcal damarların aksine, kanbeyin bariyerinde bulunanlar, çoğu molekül türünün beyne geçişini önleyen sımsıkı paketlenmiş hücreler içerir bununla beraber, epsilon engelini geçebilir Araştırmacılar epsilonun yalnızca kanbeyin bariyerini geçmekle kalmayıp, aynı zamanda sinirlerin etrafındaki ve oligodendrositlerin vücudundaki miyelin kılıfındaki reseptörlere bağlandığını düşünüyorlar Epsilonun varlığı miyelinin tahrip olmasına ve oligodendrositlerin ölümüne yol açabilir Bu senaryonun gerçekten insan vücudunda gerçekleşip gerçekleşmediğini belirlemek ve eğer varsa, süreçle ilgili daha pozitif detaylar ortaya çıkarmak için daha pozitif araştırmaya gereksinim vardır h3Epsilon Keşiflerinin Önemihttp:bilgilihocamcominternaldatasgidakaynaklihastaliklardaclostridiumbakterilerivemultiplsklerozms5c37c2023d850alt 231 218h3 MS ’in nedenleri üstüne yapılan araştırmaların geçmişi hayal kırıklığı yaratan bir kalıp içermektedir Araştırmacılar hastalığın nedenini keşfettiğini, insanların heyecanlandığını ve daha sonra öteki araştırmacıların denemenin veya anketin sonuçlarını doğrulayamadığını duyuruyorlar Bu örüntü, orijinal araştırmacıların dürüst olmadığı anlamına gelmez İnsan biyolojisi çok karmaşıktır ve bu alandaki çalışmalar zorluklarla doludur bununla birlikte, en son araştırma son derece ilginçtir Clostridium perfringens B tipi insanlarda fazla nadir görülen bir bakteri suşu olarak kabul edilir İneklerde ve koyunlarda görülür ve bu hayvanlarda hastalığa neden olur Epsilon multipl skleroza neden olsa bile, bunu yalnızca bir hasta grubunda yapabilir Yeni rahatsızlık tedavilerine veya aşılara yol açarak hastalara ya da potansiyel hastalara tezgâhtar olabilir bununla birlikte bilim adamlarının potansiyel olarak zayıflatıcı ve asap bozucu bir hastalık olan multipl skleroz hakkında daha pozitif data edinmesine asistan olabilir Litaratür:
wlcationcomstemClostridiumBacteriaFoodPoisoningandMultipleSclerosis sizlere bilgilihocamcom farkıyla sunulmuştur
 

Similar threads

Geri
Üst