- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.050
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Gıda israfını önlemek için neler yapılabilir?
Yiyeceklerimizin İsraf Olmasını Önlemek İçin Neler Yapılmalı- Alışveriş listesi yapın.
- Listenize bağlı kalın.
- 3. Buzdolabınızı kontrol edin.
- Atmayın.
- Kalanları değerlendirin.
- Buzdolabınızı düzenleyin.
- Küçük porsiyonlarla servis yapın.
- İhtiyacınız kadar alın.
Gıda israfının neden olabileceği sorunlar?
Gıda tedarik zincirinde meydana gelen kayıplar, aynı zamanda işçilik, lojistik, su kullanımı, pişirme ve depolamada kullanılan enerji kaynaklarının da kaybına sebep olmakta, bunun sonucunda gıda israfı, sera gazı salımını arttırarak iklim değişikliğine de katkıda bulunmaktadır.
Gıdayı israf etmek neden çevre için zararlıdır?
Üretilen gıda için harcanan enerjiyle 3300 ila 5600 milyon metrik ton / Yıl karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonu ortaya çıkmaktadır. İsraf edilen gıdaların tekrar yetiştirilebilmesi için yeni tarım alanlarının açılmasıyla doğal ve ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor.
Gıda israfı nasıl olur?
Gıda israfı ise üretilen gıdaların ölçüsüzce kullanılması ve tüketilmeden çöpe gitmesi olarak tanımlanabilir. Tarladan tedarik zincirlerine, satış noktalarından evlere, hemen her koşulda üretilen gıdanın boşa gitmesi, yok olması veya tüketilmeyecek duruma gelmesiyle birlikte gıda israfı oluşur.Gıda israf nedir?
Temelde, üretilen gıdaların tüketilemeden çöpe gitmesine gıda israfı denilmektedir. İnsan tüketimi için üretilen gıdaların yıllık olarak üçte birinin (yaklaşık 1.3 milyar ton) kayıp olduğu bildirilmektedir.
Gıda maddeleri israfının nedenleri nelerdir?
İsraf nedenlerinin başında, “ihtiyaçtan fazla alışveriş yapma”, “pişirme ve alışveriş planı yapmada yetersizlik” ve “gıda muhafazasında bilgi eksikliği” gelmektedir. Hanelerde ortaya çıkan gıda israfının azaltılabilmesi için tüketicilerin en fazla katıldıkları öneri, “tüketilebilecek kadar gıda satın alınması”dır.
Gıda atığı, insan tüketimi için üretilmiş; tüketilmesinde sağlık açısından hiçbir problem olmamasına rağmen rengi, şekli ya da fazla üretim yüzünden tüketilmemiş, yarısı yenmiş, tabakta bırakılmış, çöpe atılmış tüm gıda ürünlerini kapsamaktadır.