AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gida guvenligi Yonetim Sistemi Belgesi Nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
133.164
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gıda güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi Nedir?​

ISO 22000 belgesi, gıdanın amaçlanan kullanıma uygun olarak hazırlandığında veya tüketildiğinde tüketiciye zarar vermesinin engellenmesi için getirilmiş olan uluslararası bir “Gıda Güvenliği Standardıdır.”

Gıda güvenliğinin korunması için oluşturulan yönetim sisteminin kısaltması nedir?​

Gıda güvenliğinin korunması için oluşturulan yönetim sisteminin kısaltması nedir?
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi oluşturulmadan önce oluşturulan ve kullanılan bir sistem HACCP Sistemi’dir. HACCP, Hazard Analysis and Critical Control Points ifadesindeki kelimelerin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır.

Gıda güvenliği nedir sunum?​

Gıda güvenliği, gıdaların tüketim için uygunluğu ve tüketicilerin gıda kaynaklı sağlık risklerine karşı korunmasıdır. Gıda güvenliğini etkileyen tüm tehlikeler, biyolojik, kimyasal, fiziksel bulaşmalardan ve üretim sırasındaki bazı hatalı uygulamalardan kaynaklanmaktadır.

HACCP kodu nedir?​

HACCP kodu nedir?
HACCP bir sistemdir ve bilimsel çalışmalara dayanır. Üretilen gıda ile ilgili spesifik “biyolojik, kimyasal ve fiziksel tehlikeler’ ve onları önlemek için gerekli faaliyetler belirlenir. Amaç, gıda emniyetini (Food Safety) sağlamaktır. Geleneksel ‘son ürün kontrolüne dayanan’ yaklaşımlardan faklıdır.
ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi Faydaları Nelerdir?​
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin Faydaları Nelerdir?
- Daha etkili ve dinamik gıda güvenliği tehlike kontrolü sağlar.
- Gıda kaynaklı hastalıkların azaltılmasını sağlar.
- Müşteri sadakati ve memnuniyetini artırır.
- Ön gereksinim programlarının sistematik yönetimi ve kontrolünü sağlar.

Gıda güvenliği eğitimini kim verir?​

Gıda güvenliği eğitimini kim verir?
Not 1: Belgelendirme başvurusu sırasında TSE-PBM´ye sundukları belge/kayıtları yeterli bulunan adaylar için “TSE ve EOQ Gıda Güvenliği Tetkik Görevlisi” ya da “TSE Gıda Güvenliği Aday Tetkik Görevlisi” vasıflandırma sertifikası düzenlenecektir.
 
Gıda güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi (ISO 22000), uluslararası bir standart olan "Gıda Güvenliği Standardı"dır. Bu belge, gıdaların tüketiciye zarar vermesini engellemek amacıyla oluşturulmuştur. Bir organizasyonun gıda güvenliğini sağlamak için belirli standartları ve prosedürleri uygulamasını gerektirir.

Gıda güvenliğinin korunması için oluşturulan yönetim sisteminin kısaltması ise HACCP'dir. HACCP, "Hazard Analysis and Critical Control Points" ifadesinin baş harflerinden oluşturulmuş bir kısaltmadır. Bu sistem, belirli tehlikelerin analiz edilmesini ve kontrol noktalarının belirlenmesini sağlayarak gıda güvenliğini sağlar.

Gıda güvenliği, gıdaların tüketim için uygun olması ve tüketicilerin gıda kaynaklı sağlık risklerine karşı korunmasını ifade eder. Biyolojik, kimyasal, fiziksel bulaşmalar ve üretim süreçlerindeki hatalı uygulamalar gibi faktörler gıda güvenliğini etkileyen tehlikeler arasındadır.

HACCP kodu ise bilimsel çalışmalara dayanan bir sistemdir. Üretilen gıdalarla ilgili potansiyel tehlikeler belirlenir ve önlemek için gereken adımlar belirlenir. Bu şekilde gıda güvenliği sağlanır ve "son ürün kontrolüne dayanan" geleneksel yaklaşımlardan farklı bir yöntem sunar.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi'nin sağladığı faydalar arasında daha etkili ve dinamik gıda güvenliği kontrolü, gıda kaynaklı hastalıkların azaltılması, müşteri memnuniyetinin artması ve ön gereksinim programlarının sistemli yönetimi gibi konular bulunmaktadır.

Gıda güvenliği eğitimini ise TSE (Türk Standardları Enstitüsü) ve EOQ (European Organization for Quality) tarafından belgelendirme başvurusu yapan adaylara verilmektedir. TSE ve EOQ Gıda Güvenliği Tetkik Görevlisi veya TSE Gıda Güvenliği Aday Tetkik Görevlisi vasıflandırmaları, belgelendirme sürecinde adaylara verilecek sertifikalardır. Bu sertifikalar, gıda güvenliği alanında çalışacak olan profesyonellerin belgelendirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
 
Geri
Üst