AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gida guvenligi uygulamalari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gıda güvenliği uygulamaları nelerdir?​

Günümüzde gıda güvenliği konusunda yaşanan sistematik sorunları önlemek ve dolayısıyla ekonomik kayıpları en aza indirgemek için gıda güvenliği ile ilgili uluslararası bazı uygulamalar başlatılmıştır. Bunlar arasında HACCP, GMP, GHP, ISO 9000:2000, ISO22000, IFC, BRC, EUREPGAP vb. kalite güvence sistemleri yer alır.

HACCP sisteminin temel prensipleri nelerdir?​

HACCP’in Temel İlkeleri Kritik limitlerin oluşturulması Kritik kontrol noktalarının izlenmesi için sistemin kurulması Kontrol altında olmayan noktaların izlenmesi ve varsa düzeltici faaliyetlerin oluşturulması Sistemin etkili bir şekilde işlemesinin denetlenmesi için kontrol prosedürlerinin oluşturulması
Kuruluşlarda Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi uygulamaları üretim kontrolü, ürün kontrolü, ekipman kontrolü; bakım ve genel hijyen uygulamaları; personel ve ziyaretçi hijyeni; taşıma, depolama, ürün bilgisi; eğitim, tedarikçi seçimi ve değerlendirmesi; eğitim, iletişim ve benzeri konuları kapsamaktadır.
Gıda güvenliğini olumsuz yönde etkileyen faktörler nelerdir?
GIDA GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN RİSKLER Gıdalara farklı kaynaklardan bulaşan çeşitli zararlı unsurlar üretimden tüketime kadar geçen süreçte farklı zamanlarda bulaşabilmektedir. Gıda güvenliğini olumsuz etkileyen temel faktörler fiziksel, kimyasal ve biyolojik tehlikelerdir ve aşağıdaki şekilde gösterilebilir.
Haccp ve ISO 22000 nedir?
ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri Standardı, Gıda Endüstrisi için hazırlanmış uluslararası bir standarttır. Bu standart, tedarik zincirinin tüm safhalarında gıda güvenliği yönetiminin şartlarını uyumlu hale getirmeyi amaçlar.

Haccp Sistemi kaç aşamadan oluşur?​

Satın alma, üretim, dağıtım ve depolama aşamalarında kayıt altına alınır.

HACCP basamakları nelerdir?​

HACCP’ in 7 temel prensibi vardır:
Gıda güvenliği yönetim sistemi Belgesi Nedir?
ISO 22000 belgesi, gıdanın amaçlanan kullanıma uygun olarak hazırlandığında veya tüketildiğinde tüketiciye zarar vermesinin engellenmesi için getirilmiş olan uluslararası bir “Gıda Güvenliği Standardıdır.”
3 gıda güvenliğini bozan tehlikeler nelerdir?
Gıdalardaki Tehlikeler

ISO 9001 ve 22000 nedir?​

ISO 9001 Belgesi Kalite Yönetim Sistem kriterlerini ve ISO 22000 Belgesi Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin nasıl olacağı kriterlerini anlatır. Her iki standartta yönetim sistemleri standardı olmasına rağmen 2 farklı konuyu ele alır. Her iki standardın içerikleri ve yapısı farklı şekilde oluşturulmuştur.

ISO 22000 neyi kapsar?​

ISO 22000 belgesi, gıda zincirinde “çiftlikten tabağa” tüm kurumları kapsayan bir gıda güvenliği yönetim sisteminin gerekliliklerini tanımlayan uluslararası bir standarttır.
 
Geri
Üst