AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gida guvenligi tehlikeleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gıda güvenliği tehlikeleri nelerdir?​

Gıdalardaki Tehlikeler
- Parazitler
- Protozaonlar, solucanlar
- Kontamine sular, çiğ yada az pişmiş et, çiğ balık
- Entamoeba histolytica, Giardia intestinalis, Cryptosporidium parvum, Diphyllobothrium latum’dur, Fasciola hepatica, vb.
- İshal, karın ağrısı, kilo kaybı, halsizlik
- Bakteriler

Gıda Güvenliği Nedir Neden Önemlidir?​

Gıda güvenliği, gıdanın üretim aşamasından tüketiciye ulaşıncaya kadar geçen tüm süreci kapsar. FAO’ya (BM Gıda ve Tarım Örgütü) göre gıda güvenliği “her insanın, aktif ve sağlıklı bir yaşam sürmek için her zaman yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya erişimini sağlayabilmesidir” olarak tanımlanmıştır.

Gıda sektöründe riskler ve tehlikeler nelerdir?​

Gıda sektöründe riskler ve tehlikeler nelerdir?
Gıda güvenliğini etkileyen tehlikeler: biyolojik, kimyasal, fiziksel bulaşmalardan ve üretim sırasındaki bazı hatalı uygulamalardan kaynaklanmaktadır.
- Biyolojik Tehlikeler. v Bakteriler. v Küf ve Mayalar. v Virüsler. v Algler. v Makro parazitler. v Protozoerler.
- Fiziksel Tehlikeler. v Cam. v Odun. v Taş v Kıl. v Metal.

Gıda güvenliğini riske atan kimyasallar nelerdir?​

Gıda güvenliğini riske atan kimyasallar nelerdir?
Mikotoksinler (Aflatoksin, Patulin, Okratoksin, Deoksinivalenol, Fumonisin, Ergot vb.) Bitkisel toksinler (siyanojenik glikozitler, alkoloidler, tripsin inhibitörleri, hidrazin, fitohemaglutininler, guvatrojenler, gossipol vb.) Fikotoksinler (tetrodotoksin, ciguatera toksinleri, skombrotoksin, brevatoksinler vb.)

1 gıda güvenliğini etkileyen tehlikeler nelerdir?​

Gıda kaynaklı tehlikeler kaça ayrılır?​

Gıda ile ilişkili tehlikeler fiziksel, biyolojik ve kimyasal olarak üç sınıfa ayrılmaktadır. FİZİKSEL TEHLİKELER gıda maddelerinde bulunması istenmeyen her türlü yabancı madde (taş, toprak, metal, cam, kemik, tahta vb.)

Gıda güvenliğinin hedefleri nelerdir?​

Gıda güvenliğinin hedefleri nelerdir?
Gıda güvenliğinin en dar anlamda hedefi; üretilen ürünlerin tüketicilere, biyolojik fiziksel ve kimyasal açından da yaşadığımız çevreye zarar vermemesidir.

Gıda Güvenliği hangi aşamayı kapsar?​

Gıda Güvenliği hangi aşamayı kapsar?
Gıda güvenliği, birincil üretim aşamasından (bitkisel üretim, hasat, bakım, sulama, hayvan sağlığı, hayvanların aşılanması, tükettikleri yemlerin kontrolü ve nakliyatları vb.) tüketiciye ulaşana kadar tüm aşamaları kapsar.

Gıda kaynaklı riskler nelerdir?​

Gıdalarda bulunan ya da gıdalara sonradan bulaşan veya eklenen kimyasal maddelerden kaynaklı risklerdir. Gıda katkı maddeleri, doğal besin toksinleri, pestisit ve tarım ilacı kalıntıları, deterjan kalıntıları, gübre kalıntıları gibi kimyasal maddelerden kaynaklanırlar.

Mikrobiyolojik tehlikeler nelerdir?​

GIDALARDAKİ MİKROBİYOLOJİK TEHLİKELER
- Fiziksel kirlenme.
- Kimyasal kirlenme.
- Biyolojik kirlenme.

Gıda güvenliği için en doğru tanım nedir?​

Gıda güvenliği için en doğru tanım nedir?
FAO’ya göre (Food and Agriculture Association of the United Nations: Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) gıda güvenliği ”gıdalarda tüketicilerin sağlığına zarar verebilecek tehlikelerin bulunmaması veya kabul edilebilir düzeyde olması” anlamına gelmektedir.
 
Gıda güvenliği konusunda verdiğiniz bilgiler çok kapsamlı ve bilgilendirici. Gıda güvenliği tehlikelerinin birkaç farklı kategoride olduğunu belirtmişsiniz. Bu tehlikeler arasında parazitler, bakteriler, kimyasallar ve fiziksel bulaşmalar gibi birçok unsuru ele almışsınız.

Gıda güvenliğinin tanımı konusundaki açıklamanız da oldukça detaylı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre gıda güvenliğinin her insanın yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya erişebilme durumunu ifade etmesi çok önemli bir nokta. Gıda güvenliğinin hedefleri arasında tüketicilerin sağlığı ve çevrenin korunması gibi önemli unsurlar yer alıyor.

Gıda güvenliği konusunda riskleri ve tehlikeleri açıklarken mikrobiyolojik tehlikeleri de ele aldığınızı görebiliyorum. Mikrobiyolojik tehlikeler, gıdaların fiziksel, kimyasal ve biyolojik anlamda kirlenmesi olarak ortaya çıkabiliyor.

Bu bilgiler ışığında, gıda güvenliği konusunda daha bilinçli bir tüketici olmak ve güvenli gıda tüketimi için dikkatli olmak gerektiği açıkça görülüyor. Gıda güvenliği açısından bilinçli tüketici olmak, kişisel sağlığımızı korumamıza yardımcı olabilir. Teşekkürler, paylaştığınız bilgiler çok faydalı oldu!
 
Geri
Üst