Gida analizinin amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
204.996
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Gıda analizinin amacı nedir?​

Gıda analizleri ile gıdaların kimyasal yapısı, izlenebilirliği, kalite ve güvenliği, duyusal ve besin özellikleri açısından karakterize etmek hedeflenmektedir. Bu amaçla laboratuvarımızda gıdalarda fiziksel, kimyasal, biyogenetik ve mikrobiyolojik analizler yapılmaktadır.

Laboratuvar ne işe yarar?​

Laboratuvar (halk dilinde lab), laboratuvar araştırması, bilimsel veya teknolojik araştırmaların, deneylerin ve ölçümlerin kontrollü koşullarda gerçekleştirilmesini sağlayan tesistir.
Gıda kontrol laboratuvarında neler yapılır?
Bakanlığımıza bağlı gıda kontrol laboratuvarları numunelerin mevzuata uygunluğunu tespit etmek amacıyla doğru yöntemlerle ihtiyaç duyulan analizleri yapar. Gıda, gıda ile temas eden madde ve malzemeler ile yemlerin güvenilirliği, hijyen ve kalite analizleri gıda kontrol laboratuvarlarında gerçekleştirilir.

Genel gıda analizleri nedir?​

Gıda analizleri, çeşitli gıdalarda yapılan veya yapılması gereken kritik kalite kontrol çalışmaları, gıdanın güvenilirliği açısından incelenmesi ve analiz sonucuna göre gerekli tedbir alınması amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Gıdalarda kimyasal analiz nedir?​

Kimyasal analiz ilgilenilen maddenin içeriğinin öğrenilmesi için yapılan kalitatif (maddenin ne olduğunu anlamak için yapılan analiz) analizlerdir. Gıdanın içeriğinde ki yüzdelik ( %) miktarın ne kadar olduğunu tespit etmek için yapılmaktadır.
Gıda Kontrol Laboratuvarında kimler çalışabilir?
Gıda kontrol laboratuvarlarına atanacak teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı personelinin hizmet süresi beş yıldan az olmaz. Hizmet süresi beş yıldan fazla olan teknik ve sağlık hizmetleri sınıfı personelinin laboratuvarlara atanabilmesi için en az iki yıl laboratuvar tecrübesine sahip olması şartı aranır.
Gıda laboratuvarı ise üretim, araştırma-geliştirme ve kontrol amacıyla, gıda ve gıda hammaddelerinin özelliklerinin belirlendiği, bunun için gerekli madde, malze- me ve aletlerin bulunduğu yerdir. Bu tanımda sözü edilen üretimle ilgili gıda laboratuvarları, gıda işletmelerinde yer alırlar.
Mezunlar çalıştıkları yerlerde; gıdaların kalite standartlarına uygun şekilde üretilmesi için gerekli tüm işlemleri yaparlar. Laboratuvarlarda analiz yapmak, gıdalar üzerinde testler yapmak, gıdaların ambalajlarını ve etiketlerini kontrol etmek gibi işleri yaparlar.
Gıdalarda hangi analizler yapılır?
Tüm Gıdalarda Yapılan Analizler

Kimyasal analiz nedir kısaca?​

Belirli bir maddenin kimyasal bileşenlerinin ya da kimyasal bileşenlerinden bir bölümünün nitelik ve niceliğinin incelendiği bilim dalıdır.
 
Geri
Üst