Gib e fatura basvurusu nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
264.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gib e fatura başvurusu nasıl yapılır?​

e-Fatura’ya Nasıl Başvurulur?
- Mükellef Firma, KamuSM’den internet ortamında mali mühür başvurusu yapar. (
- Özel Entegratör ile e-Fatura için sözleşme imzalanır.
- Mali mühür firmaya fiziksel olarak ulaştığında e-Fatura için www.efatura.gov.tr adresinden e-Fatura başvurusunda bulunur.
Bedelsiz fatura nasıl kesilir?
e-Faturada bedelsiz bir evrak düzenlendiğinde, GİB sisteminin kılavuzlarını yayınlamış olduğu ve www.efatura.gov.tr adresinde yayınladığı test portal’larında, e-Fatura sisteminde KDV bilgisi olmayan ve istisna kodu seçilmeyen satırlar otomatik 1 kuruşa tamamlanır.
E-Fatura kullanıcısı nasıl olunur?
E-Fatura mükellefi olmak için Kamu Sertifikasyon Merkezine mali mühür başvurusu yapılır ve elektronik fatura başvurusu bu şekilde imzalanır. Sonrasında kişiler ya da firmalar efatura.gov.tr internet adresinde e-Fatura başvurusu yaparlar.

E-imza ile e-Fatura başvurusu yapılır mı?​

e-Fatura başvurusu sırasında e-imza kullanılabilir mi? Bu sorunun cevabı biraz da e-imzanın tanımında gizli. e-İmza, şahıs firmalarının ıslak imzası niteliğindedir ve aynı hukuki özelliklere sahiptir. Bu nedenle şahıs firması iseniz e-imza ile e-fatura başvurusu yapabilirsiniz.
E fatura limiti ne kadar?
Düzenleme ile bu limit 5 bin liraya düşürüldü. Vergi mükellefi olanlar için günlük 5 bin TL olan tutar ise artık GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırı ile eşitlenecek. Her yıl güncellenecek bu sınır 2022 yılı için 2.000 TL oldu. Uygulamanın başlangıç tarihi 1 Mart 2022 olarak belirlendi.
Bedelsiz ihracat e fatura nasıl kesilir?
Bilindiği üzere, e-Fatura kapsamında bedelsiz faturalar düzenlenebilmektedir. Bedelsiz ihracat faturası düzenleyecek mükelleflerin e-Faturada “payableamount” (ödenecek tutar) alanına “sıfır” (0) yazması ve “Bilge Sistemi”nde beyanname açılırken bedelsiz alanını seçmesi gerekmektedir.

Bedelsiz irsaliye fatura edilir mi?​

Bu kanun maddesi ve özelgeye istinaden bedelsiz mallara ya fatura düzenlenmemeli sadece irsaliyeye şerh düşülmesi koşuluyla veyahut da fatura emsal bedelle düzenlenmelidir.
E-fatura kullanıcısı mı?
Şahıs şirketleri e-fatura kullanabilir, bunun için önlerinde herhangi bir engel yoktur. Ticari firma olarak anonim şirket, limited şirket, gerçek/şahıs şirketi statüsünde bulunan ve e-fatura kullanmak isteyen herkes elektronik fatura uygulamasından yararlanabilir.
E-fatura mükellefi mi?
Yasaya göre, 2017 yılı ve sonrası brüt satış hasılatı 10 milyon TL ve üzeri olan firmalar e-fatura mükellefi olarak kabul edilir. İnternet üzerinden mal ve hizmet satışı yapan firmalar için ise brüt satış hasılatı sınırı 5 milyon TL’dir.

E fatura için e-imza yeterli mi?​

Şahıs firması sahibiyseniz e-Fatura kullanımı için Mali Mühür yerine e-İmza kullanabilirsiniz. Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları’ndan temin edilen e-İmza; e-Devlet, KEP, MERSİS, UYAP, e-Reçete gibi uygulamalarında kullanılır.
 
Geri
Üst