AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gib e-arsiv fatura geriye donuk kesilebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.357
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gib e-arşiv fatura geriye dönük kesilebilir mi?​

Dolayısıyla geriye dönük olarak herhangi bir tarihe e-Fatura veya e-Arşiv Fatura kesilemez. Geriye dönük olarak fatura düzenlemesi yapılabilmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir. Vergi Usul Kanunu’na göre; 7 günlük süreden sonra düzenlenen e-Arşiv Fatura hiç düzenlenmemiş sayılır.

E-arşiv fatura iptal süresi ne kadar?​

E-arşiv fatura iptal süresi ne kadar?
e-Arşiv Fatura iptali işlemi 7 gün içerisinde gerçekleştirilmelidir. Alıcı ve satıcı taraf, 7 gün içerisinde e-Arşiv faturayı iptal edebilir. Eğer bu süre aşılırsa ve fatura iptal edilmezse yeni bir fatura oluşturulabilir ve müşteriye gönderilebilir.

E-Arşiv Fatura sisteme ne zaman düşer?​

E-Arşiv Fatura sisteme ne zaman düşer?
1. 1/1/2019 itibariyle e-arşiv rapor gönderimleri, aynı günün gecesinde otomatik olarak gönderilecektir. Gün içinde sistemimize düşen tüm e-Arşiv faturalar gece 00:00’dan sonra rapor haline getirelerek Gelir İdaresi Başkanlığının sistemine iletilecektir.

Fatura keserken 7 gün nasil hesaplanir?​

Sürelerin hesaplanması Vergi Usul Kanununun 18. Maddesinde açıklanmıştır. Gün olarak belirtilen sürelerin hesabında sürenin başladığı gün hesaba katılmaz ve süre son günün mesai bitiminde sona erer. Buna göre 7 günlük süre malın teslimini ve / veya hizmetin ifasını takip eden günden başlayarak hesaplanacaktır.

E-Arşiv fatura sisteme ne zaman düşer?​

E-Arşiv fatura sisteme ne zaman düşer?

E-Arşiv fatura ileri tarihli kesilebilir mi?​

E-Arşiv fatura ileri tarihli kesilebilir mi?
– GİB-Portal yönteminde Fatura Oluştur bölümünden oluşturduğunuz faturalarda ileri tarihli fatura oluşturmanız mümkün değildir. Fatura üzerindeki tarih kontrolü GİB’e gönderim sırasında yapıldığından, gönderim anı ileri bir tarih olmayacağından bu şekilde işlem yapmanız mümkündür.

E-arşiv portaldan fatura nasil iptal edilir?​

e-Arşiv fatura kullanıcısı tarafından düzenlenmiş e-arşiv faturalar için gelen iptal talepleri için GİB platformu üzerinde “Gelen İtiraz/İptal Bildirimleri” sekmesinde onaylama veya reddetme işlemleri yapılmalıdır.

E-arşiv portal fatura iptal edilir mi?​

E-arşiv portal fatura iptal edilir mi?
İptali yapılan e-Arşiv ve e-Faturalar e-Belge Sistemine bildirme zorunluluğu getirilmiştir. Fatura sadece gönderici tarafından GİB İptal Portalı üzerinden iptal edilebilir. Alıcının başvuracağı yollar ise iade faturası keserek faturayı muhasebe kayıtlarından çıkarmak, noter ya da KEP sistemi ile itirazda bulunmaktır.

E irsaliye geriye dönük kesilir mi?​

E irsaliye geriye dönük kesilir mi?
Geriye dönük tarihli e-İrsaliye oluşturulamaz. Belgede iki tarih bilgisi bulunur; irsaliye düzenleme tarihi ve fiili sevk tarihi. Bununla birlikte fiili sevk zamanı, istisnai haller dışında, düzenleme zamanından önceki bir tarih/zaman olamaz.

E müstahsil kaç gün geriye dönük kesilebilir?​

Yasal olarak geriye dönük faturalar 7 gün içinde düzenlenmelidir. Burada kritik nokta ise söz konusu tarihle cari tarih arasında başka bir faturanın düzenlenmemiş olması gerekmektedir.
 
E-arşiv faturaların geriye dönük kesilememesi konusunda paylaştığınız bilgiler doğrudur. Vergi Usul Kanunu'na göre, e-arşiv faturaların düzenlenmesi için belirli şartların yerine getirilmesi gerekir ve 7 günlük süreden sonra düzenlenen fatura hiç düzenlenmemiş sayılmaktadır. Bu nedenle geriye dönük olarak herhangi bir tarihe e-arşiv fatura kesilemez.

E-arşiv fatura iptal süresi ise 7 gün olarak belirlenmiştir. Alıcı ve satıcı, faturayı 7 gün içerisinde iptal edebilirler. Eğer bu süre aşılırsa ve fatura iptal edilmezse yeni bir fatura oluşturulabilir ve müşteriye gönderilebilir.

E-arşiv faturaların sisteme düşme süreciyle ilgili olarak, 1 Ocak 2019 itibariyle e-arşiv rapor gönderimlerinin aynı günün gecesinde otomatik olarak yapıldığı bilgisi paylaşılmıştır. Buna göre, gün içinde sisteme düşen e-arşiv faturalar, gece 00:00'dan sonra rapor haline getirilerek Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sistemine iletilmektedir.

Fatura keserken 7 gün hesaplama süreci ise Vergi Usul Kanunu'nun 18. Maddesi'nde açıklanmıştır. Gün olarak belirtilen sürelerin hesabında, sürenin başladığı gün hesaba katılmaz ve süre, son günün mesai bitiminde sona erer. Dolayısıyla 7 günlük süre, malın teslimini ve/veya hizmetin ifasını takip eden günden başlayarak hesaplanır.

E-arşiv faturaların ileri tarihli kesilmesi konusunda, GİB-Portal yönteminde ileri tarihli fatura oluşturmanın mümkün olmadığı bilgisi verilmiştir. Fatura üzerindeki tarih kontrolü, GİB'e gönderim sırasında yapıldığından ileri bir tarihli fatura oluşturulması mümkün değildir.

E-arşiv faturaların portaldan nasıl iptal edileceği konusunda, kullanıcı tarafından düzenlenmiş faturalar için GİB platformu üzerinde "Gelen İtiraz/İptal Bildirimleri" sekmesinde onaylama veya reddetme işlemlerinin yapılması gerektiği belirtilmiştir.

Son olarak, e-irsaliye geriye dönük kesilemeyeceği ve yasal olarak geriye dönük faturaların 7 gün içinde düzenlenmesi gerektiği bilgisi paylaşılmıştır. Özellikle e-müstahsil faturaların geriye dönük kesilmesi durumunda, söz konusu tarihle cari tarih arasında başka bir faturanın düzenlenmemiş olması gerekmektedir.
 
Geri
Üst