AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ghost hissi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.481
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ghost hissi nedir?​

Fantom ağrısı bir uzvun kesilmesinden sonra sanki kesilen uzuv yerinde duruyor ve ağrımaya devam ediyormuş gibi ağrı hissedilmesidir. Genellikle kol veya bacak kesilmelerinden sonra ortaya çıkar. Ancak memenin, gözün ya da son bağırsağın çıkarıldığı operasyonlardan sonra da görülebilir.

Fantom ağrısı ne kadar sürer?​

Fantom ağrısı hava değişiklikleri, uzuv kesildikten sonra kalan parça üstüne baskı, duygusal stres ve yorgunluk gibi nedenlerle tetiklenir. Ağrı operasyondan birkaç gün sonra başlar. Bazı hastalarda zamanla azalma gösterip ortadan kalksa da bazen uzun yıllar boyunca devam edebilir.

Güdük ağrısı nedir?​

Güdük ağrısı nedir?
Kesilip uzaklaştırılmış bir uzuvda hissedilen kasılma, yanma ve batma niteliğindeki ağrılardır. Kesilerek kaybedilmiş uzuvun sanki yerinde duruyormuş gibi hissedilmesine fantom duyarlılığı, kesilen uzuvun güdük bölgesinde oluşan ağrılara da güdük ağrısı adı verilmektedir.

Parestezik ne demek?​

Parestezi ciltte hissedilen, ve belirgin uzun süreli etkisi olmayan, karıncalanma, uyuşma, iğnelenme, yanma hissi. Huzursuz bacak gibi sendromlarda karıncalanma, uyuşma, yanma, kaşıntı ve ağrı eş zamanlı olarak görülebilir. Yunancadaki para (“anormal”) ve aisthesia (“his”) sözcüklerinden gelir.

Fantom ekstremite ağrısı nedir?​

Fantom ağrısı; kişinin daha önceden kesilmiş eli, kolu ya da bacağının sanki hiç kesilmemiş gibi ağrıdığını hissetmesi olarak özetlenebilir. Bu hastalar; bacağı veya eli gibi bir uzvunun olmamasına rağmen o uzvu ağrıyormuş, kaşınıyormuş ya da elektrik çarpıyormuş gibi hissetmektedirler.

Amputelerde Fantom ağrısı Nedir?​

Amputelerde Fantom ağrısı Nedir?
Fantom ağrısı, amputelerin ekstremitelerinin kaybettikleri kısmında hissettikleri şiddetli ağrıdır. Amputelerin %80 kadarında fantom ağrısının görüldüğü bildirilmiştir. Genellikle şiddeti zamanla azalan bu ağrı tipi çeşitli mekanizmalardan kaynaklandığı gibi, ağrının şiddeti bazı faktörlerden etkilenmektedir.

Amputasyon agrisina ne iyi gelir?​

Ampütasyon sonrası ağrının tedavisinde analjezikler, antidepresanlar ve antikonvülzanları içeren medikal ajanlar, masaj, biofeedback ve transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu gibi fizik tedavi modaliteleri, psikoterapi, girişimsel yöntemler ve cerrahiyi içeren birçok tedavi yöntemi kullanılmaktadır.

Visseral ağrı özellikleri nelerdir?​

Visseral ağrının niteliği genellikle kramp, yanma ve kemirici tarzdadır. Visseral ağrı hastalığın hafif olduğu başlangıç evrelerinde ortaya çıkar. Akut apandisitte başlangıçta göbek çevresinde hissedilen ağrı visseral ağrıdır. Visseral ağrı lifleri mide ve barsak duvarındaki gerilme ve çekilmeye duyarlıdır.

Visseral ağrı neden olur?​

Visseral ağrı neden olur?
Viseral ağrı, iç organların veya zarlarının anormal işlevi veya hastalığına bağlı olarak gelişen akut ağrıdır. İç organların tümü ağrıya karşı her zaman hassas değildir; örneğin, bağırsaklar gibi. Bağırsaklarda meydana gelen gerilme organların çeperinde bulunan sinir liflerini uyararak ağrıya yol açabilir.

Vücuda iğne batması hissi nedir?​

Parestezi; türlü tıbbi sebeplerden ötürü oluşan deride uyuşukluk, yanma ya da karıncalanma hissi olarak tanımlanabilir. Batma ve iğneleme hissi de oluşabilmektedir.
 
Fantom hissi, bir uzvun kesilmesinden sonra sanki kesilen uzuv hala yerindeymiş gibi hissedilmesine denir. Bu his genellikle kol veya bacak kesilmelerinden sonra ortaya çıkar, ancak memenin, gözün veya son bağırsağın çıkarıldığı operasyonlardan sonra da görülebilir. Fantom ağrısı ise, fantom hissinin yanı sıra hissedilen ağrılardır. Güdük ağrısı ise, kesilip uzaklaştırılmış bir uzuvda hissedilen kasılma, yanma ve batma niteliğindeki ağrılardır.

Parestezi ise, ciltte hissedilen ve belirgin uzun süreli etkisi olmayan karıncalanma, uyuşma, iğnelenme, yanma hissi olarak tanımlanır. Yunancadaki para ("anormal") ve aisthesia ("his") sözcüklerinden gelir. Vücuda iğne batması hissi de parestezi kapsamında değerlendirilebilir.

Visseral ağrı, genellikle kramp, yanma ve kemirici tarzda hissedilen ağrılardır ve hastalığın hafif olduğu başlangıç evrelerinde ortaya çıkar. Bu ağrı türü, iç organların veya zarlarının anormal işlevi veya hastalığına bağlı olarak gelişen akut ağrıdır. Bağırsaklarda meydana gelen gerilme, organların çeperinde bulunan sinir liflerini uyararak bu tip ağrılara yol açabilir.

Amputasyon sonrası fantom ağrısının tedavisinde analjezikler, antidepresanlar, antikonvülzanlar gibi medikal ajanlar, fizik tedavi modaliteleri, psikoterapi, girişimsel yöntemler ve cerrahi gibi çeşitli tedavi yöntemleri kullanılmaktadır. Bu tedavi seçenekleri genellikle ağrıyı hafifletmeye yöneliktir ve hasta için rahatlama sağlayabilir.
 
Geri
Üst