Gezegenlerin kendi etrafinda donus sureleri neye bagli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
256.936
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Gezegenlerin kendi etrafında dönüş süreleri neye bağlı?​

Bir yıl, bir gezegenin Güneş’in bir devinimini tamamlaması için geçen zaman olarak tanımlanır, çünkü Dünya bu 365 günden biraz daha fazladır. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, her gezegenin güneş etrafındaki dönüş süresi(yılının uzunluğu), Güneş’e olan uzaklığı ile ilişkilidir.
Neden gezegenler aynı yönde döner?
Toz bulutu çökmeye başladığında, gezegenler de toz halindeydi. Yıldızımız oluşmaya başladığında, toz bulutu bu çöken kısım etrafında zaten dönüyordu. Gezegenler yavaş yavaş oluşmaya başlarken bile yörüngeleri hemen hemen belliydi ve toz bulutu ne tarafa dönüyorsa oluşan gezegenler de aynı yönde dönmeye devam etti.
Jüpiter kendi etrafında döner mi?
Jüpiter kendi etrafındaki tam bir turunu 9 saat 55 dakika da tamamlayan bir gezegendir.

Hangi gezegende güneş batıdan doğar?​

komşu gezegenimiz olan venüs birçok yönden tuhaf bir gezegendir. öncelikle tüm gezegenlerin aksine doğudan batıya doğru döner. yani venüs’te güneş batıdan doğar. ekseni etrafındaki bir turu 243 günde tamamlarken güneş çevresindeki tam turunu 224 günde tamamlar. yani venüs’te bir gün bir yıldan daha uzundur.
Ne kadar büyük bir kütleye sahip olan Jüpiter?
Böyle büyük bir kütlenin sonucunda, Jüpiter güçlü bir yer çekimi kuvveti uygulayarak gezegenin bir bütün olarak sıkışmasına yol açar. Bütün bu içe kuvvetin kümülatif etkisi, daha sonra uzaya yayılan büyük bir ısı miktarının üretilmesini sağlar.
Kimdir Jüpiter’in iç ayları?
Jüpiter’in iç aylarının isimleri Metis, Adrastea, Amalthea ve Thebe’dir. Galilean uyduları: Bunlar Jüpiter’in uydularının en büyükleridir ve Galileo Galilei tarafından 1610’da keşfedilmiştir. Io, Europa, Ganymede ve Callisto’dan oluşur.
Jüpiter’in iç kısmının üç bölgeden oluştuğu düşünülmektedir. Birincisi, Dünya’nınkinden 12 ila 45 kat arasında değişen kütleli çeşitli elementlerden oluştuğu düşünülen kayalık bir merkezdir. Çekirdek, sıvı hidrojen tabakası olan ikinci bölge ile çevrilidir. Üçüncü bölge, gezegenin atmosferine dönüşen helyum ve hidrojenden oluşur. 20.
Peki, Jüpiter’in güçlü yer çekimi nasıl?
Bilim insanları, Jüpiter’in güçlü yer çekimini kullanarak uzay araçlarında mancınık etkisi yapabiliyorlar. Bu sayede Satürn, Uranüs ve Neptün’e çok daha rahat ulaşabiliyorlar.
 
Geri
Üst