AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gezegenin periyodu neye baglidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gezegenin periyodu neye bağlıdır?​

Gezegenin yörüngesel periyodunun karesi, Güneşe olan uzaklığının kübü ile orantılıdır.

Jüpiter’in içinde ne var?​

Jüpiter
Gezegen nedir 3 sınıf?
Gezegen genel tanımıyla, bir yıldız veya yıldız kalıntısı etrafında yörünge izleyen gök cisimlerine denir.

Gezegen nedir Eödev?​

Fen Bilimleri Terimi Olarak Gezegen: Bir yıldızın, özellikle Güneş’in çevresinde dolanan, kendiliğinden ışık saçmayan, Güneş’ten aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adıdır.

Jüpiter Nedir araştırma?​

Jüpiter Güneş Sistemi’nde 5. sırada yer alır ve en büyük gezegendir. Jüpiteri’n kütlesi, Güneş Sistemi’ndeki diğer tüm gezegenlerin kütlesinin toplamından 2 kat büyüktür. Jüpiter’in etrafı 79 adet kendi uydusuyla çevrilidir. Bilim insanlarının ilgisini en çok Galileo Uyduları ile çekmektedir.

Bir gezegenin yörüngesel periyodunun karesi, gezegenin Güneşe olan en küçük ve en büyük uzaklıklarının ortalamasının kübü ile orantılıdır.
Gezegen isimleri nelerdir?
Sekiz gezegen Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Bu tanıma göre Güneş sisteminde sekiz gezegen olduğu kabul edilir.
Yörüngeler eliptiktir ve bu elipsin bir odağında daha ağır olan nesne bulunur. Bu durumun özel bir örneği merkezinde bir gezegen olan dairesel bir yörüngedir (daire özel bir elipstir). Uydudan gezegene çizilen bir çizgi, yörüngesinin hangi kısmı ölçülürse ölçülsün, eşit zamanlarda eşit alanlar oluşturur.
0 ile 1 arasındaki e değerleri için yörüngenin şekli giderek uzamış (veya daha düz) bir elipstir; 1’den sonsuza kadar e değerleri için yörünge, 180’den 0 dereceye azalan toplam 2 arksc e dönüş yapan bir hiperbol dalıdır .
Bir uydunun hızı neye bağlıdır?
Uydunun hızı, yörüngesinin Dünya’ya olan uzaklığına bağlı olarak değişir. Uydu yörüngesi Dünya’ya yaklaştıkça uyduyu yörüngesinde tutmak için gerekli hız artarken, yörünge uzaklaştıkça gerekli hız azalır.

Gezegenler Güneşe yaklaştıkça ne olur?​

Yani gezegen, Güneş’e yaklaştıkça hızlanır, uzaklaştıkça yavaşlar. Bu bilgiden yola çıkan Kepler, “Gezegenler, yörüngelerinde eşit zamanda eşit alanlar tarar” yorumunu yapmıştır.

12 gezegenin adı nedir?​

Bunlar Güneş’e mesafe sırasıyla, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dü.
Günberi ne demek?
Güneş etrafında dolanan bir cismin (örneğin bir gezegen) yörüngesinin Güneş’e en yakın noktası günberi (perihel) olarak adlandırılır. Yani Günberi, Dünya’nın, Güneş’e en çok yaklaşıp, yörüngede en hızlı döndüğü gündür. Aynı kavram, Dünya’nın uyduları için yerberi adını alır.

Eliptik dolanma nedir?​

Kepler Yasaları’ndan da bildiğimiz üzere gezegenler eliptik yörüngelerde dolanırlar. Aslında yalnızca gezegenler değil, çift yıldız sistemlerindeki yıldızlar da birbirleri etrafında eliptik yörüngelerde dolanırlar. Bunlar bazen çembere çok yakın da olsa, bir elips şeklinde yörüngeye sahiptir.

Dünyanın yörüngesi neden elips şeklindedir?​

kendi uydusuyla, başka gezegenlerle ve diğer her şeyle kütle çekim etkisine girer. bu nedenle tam daire olmayan, elips şeklinde bir yörüngede yalpalayarak dönme hareketi yapar. sadece yıldız ve gezegen arasında oluşan bir yıldız sistemi düşünürsek, bu seferde yine tam kusursuz bir daire şeklinde dönmez.
Uydunun çizgisel hızı neye bağlıdır?
Bir uydunun gezegenin etrafında belli bir yörüngede dolanabilmesi için uyduya gezegenin uyguladığı çekim kuvveti ile uydunun dönüşünden kaynaklanan merkezkaç kuvvetinin eşit olması gerekir.
V2 , M noktasında uydunun hızıdır. Hız bileşenleri ise şunlardır. dir. = eh p ⋅√1−e2 bulunur.
Güneş etrafında dolanan gezegenler Güneş’e yaklaştıkça çizgisel hızları artar. Bu da 1/2.m.V^2’den kinetik enerjisi artması demektir. Gezegenin toplam enerjisi değişmez.
Güneşe yaklaştıkça çekim kuvveti artar mı?
Alanlar kanunu: Gezegeni Güneş’e bağlayan yarıçap vektörü eşit zaman aralıklarında eşit alanlar tarar. Bunun bir sonucu olarak gezegen güneşe yaklaştıkça çizgisel hızı artar. Gezegenle güneş arasındaki kütle çekim kuvveti ile yarıçap vektörü arasındaki açı sıfır olduğu için bu kuvvetin torku (momenti) da sıfırdır.
 
Geri
Üst