- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 207.943
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Getirmek kökü gel mi?
getirmek ve götürmek fiillerini inceleyelim. getirmek: get-ir-mek –> kökü “get” tir. yani almak, sahip olmak anlamına gelmektedir.Telefon sözcüğü neden Türkçe değildir?
Sözcüğün kökeni Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos “Uzak” ve Phone “Ses” sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Türkçeye Fransızca telephone’den geçmiştir. Dilbilimci Nurullah Ataç telefon sözcüğüne Türkçe karşılık olarak uzak-konuşur sözcüğünü türetmiştir ancak bu sözcük yerleşmemiştir.
Bir kelimesinin kökü nedir?
Eski Türkçe bir sözcüğünden evrilmiştir.
Türkçe kelime olup olmadığını nasıl anlarız?
Türkçe kelimelerde “o” ve “ö” sesleri sadece ilk hecede bulunur. İlk heceden sonraki hecelerde bulunmaz. Bu kelimeler Türkçe olmayan kelimelerdir. Köylerde ve kasabalarda “doktor” kelimesine “toktur”, “horoz” kelimesine “horuz” dendiğine hepimiz mutlaka şahit olmuşuzdur.Götürmenin kökü ne?
Harun Hoca on Instagram: “”Götürmek” kelimesinin kökü yine “götürmek”tir.
Getir in kökü ne?
getir- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe keltür- “geldirmek” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Eski Türkçe kel- “gelmek” fiilinden Eski Türkçe +tUr- ekiyle türetilmiştir.
Tombul Türkçe mi?
tombul – Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi top sözcüğünden Türkiye Türkçesi +Il ekiyle türetilmiştir.Anne Türkçe bir kelime mi?
Doğurucu kök, eylem Türk dilinde yoktur. Bu nedenle Türkçede ana, anne sözcüğünün kökeni yabancıdır.
Telefonun Türkçe anlamı nedir?
Cevap: Telefonun Türkçesi alısün ve çınka sözcükleridir.
Numara Türkçe midir?
İtalyanca numero veya Fransızca numéro “rakam, sayı” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Latince aynı anlama gelen numerus sözcüğünden evrilmiştir.Bir isim kökü mü fiil kökü mü?
Bu köklerin ayrımı çok basittir. Köke “-mak / – mek” ekini getirdiğimiz zaman, eğer anlamlı bir kelime ortaya çıkıyorsa “fiil kökü“; anlamlı bir kelime oluşmuyorsa “isim kökü” olarak kabul ederiz.
Hangi kelimeler Türkçe olamaz?
Türkçe sözcüklerde ilk heceden sonraki hecelerde “o” ve “ö” ünlüleri bulunmaz: Doktor, horoz, motor, balon, maydanoz, koro, sigorta, kozmopolit gibi sözcükler öz Türkçe değildir. -yor eki bu kurala istisna oluşturur. 2. Türkçe sözcüklerde “j” sesi yoktur. Ancak yansıma sözcükleri bu kuralın dışındadır.