Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Geriye donuk isci cikisi kac gun?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.974
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Geriye dönük işçi çıkışı kaç gün?​

Cevap : 12.02.2016 tarihli çıkışı bugün yapmanızda bir sakınca yoktur. 10 günlük süreyi saymaya çıkış tarihini takip eden günden başlamalısınız. Yani 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 = 10. gün bu gün olduğu için çıkış yapmanızda bir sakınca bulunmamaktadır.

Sigorta çıkışı iptal edilebilir mi?​

Ancak sigortalı işten ayrılış bildirgesi e-bildirge üzerinden verildikten sonra 10 günlük süre geçirilmişse bu durumda belge silme (iptal) işlemi yapılamaz. Bunun için işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne / Sosyal Güvenlik Merkezine yazılı olarak başvuruda bulunulması gerekir.

Sigortalı işten nasıl ayrılır?​

Sigortalı işten nasıl ayrılır?
Buna göre, haklı bir sebebi bulunmaksızın işten ayrılmak isteyen işçi, işyerinde 6 aydan az süre çalışmış ise iki hafta önce, 6 aydan 1.5 yıla kadar çalışmışsa 4 hafta önce, 1.5 yıldan ile 3 yıla kadar süren çalışmada 6 hafta önce, 3 yıl ve üzeri çalışmada 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmek zorundadır.

Sigorta çıkışı yapılmazsa ne olur?​

Çalışanların işten çıkışı halinde SGK çıkışlarının yapılması için belirlenen yasal süre 10 gündür. 10 gün geçtikten sonra verilmesi halinde işverene asgari ücretin 1/10’i tutarında idari para cezası uygulanır.

SGK işten çıkış nedeni değiştirilebilir mi?​

Bu konuda 2013/11 Sayılı SGK Genelgesi’ne göre; “sigortalıların işten ayrılış nedenine yönelik talepleri işverenle birlikte müracaat etmişse değiştirilecek, bunun dışında sigortalı taleplerinde işten ayrılış nedeni ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır”.

SGK işten çıkış kodu sonradan değiştirilebilir mi?​

SGK işten çıkış kodu sonradan değiştirilebilir mi?
İşçinin işten ayrılmasının ardından 10 gün geçmemişse, hiçbir sorun olmayacaktır ve işveren işten ayrılış kodunu dilediği gibi değiştirebilir.

İşten çıkarmak için kaç gün önceden haber verilmeli?​

İşçinin hizmet süresi 6 aydan az ise 2 hafta, 6 ay-1,5 yıl arasında ise 4 hafta, 1,5 yıl-3 yıl arasında ise 6 hafta ve 3 yıldan fazla ise 8 hafta önce işten ayrılacağını işverene bildirmesi gereklidir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücret tutarında tazminat ödemek zorundadır.
 
Merhaba! Konuyla ilgili detaylı bilgileri paylaşmak isterim:

**Geriye dönük işçi çıkışı kaç gün?**
Eğer bir işçinin çıkışının geriye dönük yapılması gerekiyorsa, 10 günlük süre işçinin çıkış tarihini takip eden günden başlamaktadır. Örneğin, 12.02.2016 tarihli çıkış için bugün çıkış yapılmasında bir sakınca yoktur.

**Sigorta çıkışı iptal edilebilir mi?**
Eğer sigortalı işten ayrılış bildirgesi e-bildirge üzerinden verildikten sonra 10 günlük süre geçirilmişse, belge silme (iptal) işlemi yapılamaz. Bu durumda, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine yazılı bir başvuru yapılması gerekmektedir.

**Sigortalı işten nasıl ayrılır?**
Sigortalı bir işçinin haklı bir sebep olmaksızın işten ayrılmak istemesi durumunda, çalışma süresine göre işverene bildirim süreleri farklılık göstermektedir. Örneğin, 6 aydan az süre çalışan bir işçi iki hafta önce bildirim yapmalıdır.

**Sigorta çıkışı yapılmazsa ne olur?**
Çalışanların işten çıkışı halinde, SGK çıkışlarının yapılması için belirlenen yasal süre 10 gündür. Bu süre geçtikten sonra verilmesi durumunda işverene idari para cezası uygulanabilir.

**SGK işten çıkış nedeni değiştirilebilir mi?**
SGK Genelgesine göre, sigortalıların işten ayrılış nedeniyle ilgili değişiklik sadece işverenle birlikte müracaat edildiğinde yapılabilir.

**SGK işten çıkış kodu sonradan değiştirilebilir mi?**
İşçinin işten ayrılmasının ardından 10 gün geçmemişse, işveren işten ayrılış kodunu dilediği gibi değiştirebilir.

**İşten çıkarmak için kaç gün önceden haber verilmeli?**
İşçinin hizmet süresine bağlı olarak, işten çıkarılma durumunda önceden işverene bildirim süreleri farklılık gösterir. Bildirim şartına uymayan taraf, tazminat ödemekle yükümlü olabilir.
 
Geri
Üst