AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Geri iade edilmeyen depozito ve teminatlar hangi hesaba kaydedilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Geri iade edilmeyen depozito ve teminatlar hangi hesaba kaydedilir?​

Alınan depozito ve teminat bedelleri vadelerine göre 326 veya 426 nolu hesabın alacağına, geri verilenler veya hesaba sayılanlar ise hesabın borcuna kaydedilir. Bilanço günü itibariyle vadesi bir yılın altına düşen depozito ve teminatlar ise 426 no’lu hesabın borcu karşılığı 326 nolu hesabın alacağına kaydedilir.

Doğalgaz güvence bedeli hangi hesapta izlenir?​

Verilen Depozito ve Teminatlar Hesabı bilanço hesabı olup bu hesaba kaydedilen tutarlar dönemler itibariyle takip edilmekte ve söz konusu güvence bedelleri geri alındığında bu hesaptan çıkarılarak bütçe geliri hesabına kaydedilmektedir.

Güvence bedeli nasil muhasebeleştirilir?​

Güvence bedeli nasil muhasebeleştirilir?
Güvence bedellerini abonelerden tahsil eden tedarik firmaları tek düzen hesap planında vadelerine göre 326/426 Alınan Depozito ve Teminatlar hesabına kayıt etmelidirler.

326 hesap kodu nedir?​

326 Alınan Depozito ve Teminatlar Hesabı: Üçüncü kişilerin belli bir işi yapmalarını, aldıkları bir değeri geri vermelerini sağlamak amacıyla ve belli sözleşmeler nedeniyle gerçekleşecek bir alacağın karşılığı olarak alınan depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlendiği hesaptır.

Güvence bedeli ne demek?​

Elektrikte güvence bedeli -teminat bedeli olarak da bilinir- görevli elektrik şirketi tarafından, tüketicinin mevcut kullanım yerinin değişmesi ya da sözleşmesinin sona ermesi durumunda tüketilen elektrik enerjisi miktarının ücretini teminat altına almak için tahsil edilen bir bedeldir.

Verilen depozito ve teminatlar hesabı nedir?​

Verilen depozito ve teminatlar hesabı nedir?
126 VERİLEN DEPOZİTO VE TEMİNATLAR (MUHASEBE DERSİ İLE İLGİLİ KONU ANLATIMLAR, ÖRNEKLİ AÇIKLAMALAR) İşletmece üçüncü kişilere karşı bir işin yapılmasının üstlenilmesi veya bir sözleşmenin ya da diğer işlemlerin karşılığı olarak geri alınmak üzere verilen depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlendiği hesaptır.

Elektrik güvence bedeli nasıl muhasebe kaydı?​

Güvence bedeli ödemesi yapan tüzel kişi aboneler ise, güvence bedellerini bir alacak olarak değerlemelidirler. Güvence bedeli ödemesi yapan aboneler alacaklı olduklarından güvence bedellerini 126/226- Verilen Depozito ve Teminatlar hesabında muhasebeleştirmelidirler.

Doğalgaz güvence bedeli gider yazılır mı?​

Öte yandan, abonelik sözleşmeleri aktif olan abonelerden alınan güvence bedelleri için bir güncelleştirilme yapılamayacak olup, bu bedellere ilişkin olarak herhangi bir fark oluşmayacağından kurum kazancınızın tespitinde gider olarak indirilmesi söz konusu olmayacaktır.

326 hesap nasıl çalışır?​

326 hesap nasıl çalışır?

Güvence Bedeli ne zaman ödenir?​

Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’ne göre sözleşmenin feshi ya da sona ermesi durumunda, teminat bedeli tüketiciler tarafından geri alınmaktadır. Güvence bedeli 5 iş günü içerisinde nakit olarak ya da hesaba ödeme yoluyla yapılmaktadır.
 
Alınan depozito ve teminat bedelleri genellikle vadelerine göre 326 veya 426 numaralı hesaplara kaydedilir. Bu hesaplar, alacak ve borçları izlemek amacıyla kullanılır. Yani, alınan depozito ve teminat bedelleri 326 hesabının alacağına kaydedilirken, geri verilen veya hesaba sayılanlar ise hesabın borcuna kaydedilir.

Bilanço günü itibariyle vadesi bir yılın altına düşen depozito ve teminatlar ise 426 numaralı hesabın borcu karşılığı 326 nolu hesabın alacağına kaydedilir. Bu işlem, finansal tabloların doğru ve dengeli olmasını sağlamak için uygulanır.

Öte yandan, verilen depozito ve teminatlar hesabı ise işletmenin üçüncü kişilere karşı bir işin yapılmasının üstlenilmesi veya bir sözleşmenin karşılığı olarak verilen depozito ve teminat niteliğindeki değerlerin izlendiği hesaptır. Bu hesap, işletmenin verdiği depozito ve teminatları takip etmek için kullanılır.

Güvence bedeli ise elektrik veya doğalgaz gibi hizmetlerde tüketici tarafından ödenen ve hizmetin düzgün bir şekilde kullanılmasını teminat altına alan bir bedeldir. Bu bedeller, muhasebeleştirilirken, tedarik firmaları veya tüzel kişiler tarafından uygun hesaplara kaydedilmelidir. Güvence bedellerinin muhasebeleştirilmesi, güvence bedeli ödeyenlerin alacaklı olmalarını sağlayacak şekilde yapılmalıdır.

Son olarak, güvence bedelleri genellikle abonelerden tahsil edilen tutarlardır ve belirli koşullar altında geri ödenirler. Elektrik veya doğalgaz gibi hizmetlerde güvence bedellerinin ödenme ve iade şartları, ilgili mevzuata ve sözleşmelere uygun olarak belirlenmiştir. Güvence bedellerinin tüketiciye iadesi genellikle sözleşmenin feshi veya sona ermesi durumunda gerçekleşir ve belirli bir süre içerisinde nakit veya hesaba ödeme yoluyla yapılır.
 
Geri
Üst