Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Geri Dönüşüm Nedir Nasıl Yapılır Yararları Nelerdir Kısaca

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Geri dönüşüm nedir nasıl yapılır,
Geri dönüşüm nedir kısaca,


Kullanım süresini doldurmuş bazı atıklar değişik tekniklerle hammaddeye geri dönüştürülebilmektedir. Plastik, cam, kağıt, metal, pil gibi maddeler kırma, ezme, ayrıştırma gibi tekniklerle tekrar iş görebilir hale getirilir. Daha sonra da fabrikalarda tekrardan işlenerek yeni ürünlere dönüştürülür. Geri dönüşüm denilen şey de bu süreçlerin tamamıdır.

Geri Dönüşüm İşlemleri Nasıl Yapılır?

Süresini doldurmuş kullanım maddeleri çöplere atılır ya da ayrıştırılmış kutularda toplanır. Buradan görevli kişiler tarafından ya da çöp toplamakla geçimini sağlayanlar tarafından bu maddeler toplanır ve gerekli fabrikalara verilir. Toplanan kağıtlar da özelliklerine ve renklerine göre birbirinden ayrılarak işleme tabi tutulur. Kırma, parçalama, öğütme gibi işlemlere tekrar hammaddeye dönüştürülen bu atıklarla büyük kazanç ve çevreye büyük fayda sağlanır.

Genelde insanlar bilinçsizce maddeleri geri dönüşümü mümkün olmayan çöplere atarlar. Çünkü pek çok maddenin geri dönüştürülebilir olduğu bilinmemektedir. İşte bu şekilde çöp gözüyle bakılmaması gereken maddeler arasında kağıdın her çeşidi, tüm camlar, tüm metal parçalar ve plastik maddelerin büyük çoğunluğu bulunur. Genellikle dikkatli tüketiciler fark etmişlerdir, bu tip ürünlerin üzerinde geri dönüşüm amblemi bulunmaktadır.

Geri Dönüşümün Faydaları

Çöplerin bir kısmının geri dönüştürülebilmesi bitmek bilmeyen çöp yığınlarının oluşmasını engeller. Bu çöp yığınları ve şehir çöplükleri kötü görüntüler oluşturur, çevreye kötü kokular yayar. Ayrıca biriken çöpler çevre kaynaklara sızarak suları da kirletebilirler. Geri dönüşüm çevreyi bir miktar daha fazla korumuş olur.

Evlerde kullandığımız yiyeceklerin atıkları da geri dönüşüm teknikleri ile değerlendirilerek gübreye dönüştürülebilmektedir.

Bazı sık bulunamayan maddelerin ya da yüksek fiyatlı hammaddeleri geri dönüştürerek sınırlı hammaddelerin tüketimi sınırlanmış olur.

İş görmez hale gelmiş maddelerin üzerinden tekrar kazançlar elde edilmesi ekonomiye büyük katkı sağlar. Azalmış bir çöp yığını, artmış hammadde ve geri dönüşüm nedeniyle azalmış bir üretim maliyeti söz konusu olur. Tüm bunlar ekonominin en çok fayda gördüğü faktörlerdir.

Ayrıca tüm geri dönüşüm işlemleri boyunca toplayıcılar, taşıyıcılar, işçiler gibi pek çok insan çalışmaktadır. Bu da insanlara istihdam sağlar ve yeni bir çalışma alanı yaratılmış olur. İşsizlik oranının düşmesine bir miktar katkı sağlanmış olur.
 
Geri
Üst