- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gereksiz sözcükler nelerdir?
Cümlenin anlam varlığına bir şey katmayan her sözcük gereksizdir. Bu sözcükler cümleden çıkarıldığında anlamda değişim, daralma görülmez. Cümlede gereksiz sözcük kullanılması anlatım bozukluğuna yol açar. Bu durumda cümlenin anlam ve anlatımında bir bozulma oluyorsa o sözcük gerekli, olmuyorsa gereksizdir.Çatı Uyuşmazligi nedir?
Bileşik cümlelerde temel cümlenin yükleminin etken olup yan cümlecikteki eylemsinin etken olmamasından ya da temel cümlenin yükleminin edilgen olup yan cümlecikteki eylemsinin edilgen olmamasından kaynaklanan anlatım bozukluğudur.Gereksiz sözcük kullanmaya ne denir?
Öğe eksikliği, ek eksikliği gibi yapısal bozukluklara “bağlaşıklık hataları”; gereksiz sözcük kullanımı, yanlış sözcük kullanımı gibi anlamsal bozukluklara ise “bağdaşıklık hataları” denir.
Yapıya dayalı anlatım bozuklukları nelerdir?
Sözcüklerin yapısı olduğu gibi cümlelerin de yapısı vardır. İsim Cümlelerinde Ek Fiilin Yanlış Ya Da Eksik Kullanılması Bağlı Cümlelerde Yüklemler Arası Çatı UyuşmazlığıAnlatım bozuklukları kaç ana başlıkta toplanır?
Anlatım bozuklukları kendi içerisinde anlamsal ve yapısal bozukluklar olarak ikiye ayrılır. Anlamsal bozukluklar yedi, yapısal bozukluklar ise altı başlıkta toplanır.Sözcüğün yanlış yerde kullanılması nedir?
Bu anlatım bozukluğuna söz dizimi yanlışlığı da denir. Yanlış yerde kullanılan sözcükler yanlış anlamalara yol açarlar. Genellikle bu tarz anlatım bozukluğunda zarf olarak kullanılması gereken sözcük, yanlış yerde bulunduğu için bir başka sözcüğün sıfatı olur.
Çatı uyumu nedir?
Çatı uyuşmazlığı nedir Bileşik cümlelerde temel cümlenin yükleminin etken olup yan cümlecikteki eylemsinin etken olmamasından ya da temel cümlenin yükleminin edilgen olup yan cümlecikteki eylemsinin edilgen olmamasından kaynaklanan anlatım bozukluğudur.Tamlayan eksikliği ne demek?
-Tamlayan veya tamlanan eklerinden birinin kullanılmaması dolayısıyla tamlayan eksikliğinin anlam belirsizliği yaratması, ad tamlamasına ilişkin belli başlı yanlışlıklardır. Örnek: Onun böyle işlerle uğraşmaya ne vakti vardı ne de zamanıdır. Onun böyle işlerle uğraşmaya ne vakti vardı ne de bunun zamanıdır.Anlamca çelişen sözcükler nedir?
Anlam bakımından birbiriyle ters düşen bazı sözcükler veya sözlerin cümlede bir arada kullanılmasıyla ortaya çıkan anlatım bozukluklarıdır. Cümlenin anlamında çelişki, genellikle “kesinlik” ve “olabilirlik” anlamı taşıyan sözlerin bir arada kullanılmasından kaynaklanır.
Anlam belirsizliği ne demek?
Anlatım bozukluğunun bir türüdür. Eğer bir cümlede açıklık ilkesine aykırı bir durum söz konusuysa o cümle okuyanlar tarafından açık olarak anlaşılamaz. Bu da cümlenin doğru oluşturulmadığı anlamına gelmektedir.Anlama dayalı anlatım bozukluğu ne demektir?
Anlatım bozukluğu, sözcüğün iki grubunda da olabilir. Yani sözcüğü anlamsal olarak yeri olmayan bir yere koyabilir ya da uyumlu olmayan başka bir anlamla beraber kullanmaya çalışırız. İşte bu anlama bağlı anlatım bozukluğudur.Yapısal bozukluklar nelerdir?
Yapısal Bozukluklar