Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gercek olmayan magdur nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
50.953
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gerçek olmayan mağdur nedir?​

Gerçek Olmayan Mağdur. Mağdursuz suçlar başlığı mantıksal bir boşluğu içerir görünmekle birlikte suçun konusu ile suçu işleyenin birleştiği hâlleri gösterdiği için özel olarak ele almak uygundur. Kumar oynama, uyuşturucu kullanımı, fahişelik ve çocuk düşürme gibi suçlar bu suç grubundadır.

Devlete karşı işlenen suçlarda mağdur kimdir?​

Buna göre, suçun mağduru ya da pasif süjesi, ceza normu tarafından korunan, suç fiili ile ihlal olunan varlık ya da menfaatin hamilidir. Bu bilgiler ışığında suçun mağduru, ihlali suçun özünü oluşturan ya da suçun varlığı için ihlal edilmesi zorunlu olan varlık ya da menfaatlerin hamili olarak da tanımlanabilir12.
Ceza hukukunda gerçek mağdur kimdir?​
Mağdur, işlenen bir suç nedeniyle çeşitli şekillerde doğrudan doğruya zarar görmüş olan kişidir. Bu zarar fiziksel, zihinsel, ruhsal veya ekonomik olarak ortaya çıkabilir. Fail gibi mağdur da ancak gerçek kişiler olabilir. Mağdur olan kişinin suç teşkil eden fiilin işlendiği sırada hayatta olması gerekir.

Bir kişi hem mağdur hem fail olabilir mi?​

Bir kişi hem mağdur hem fail olabilir mi?
Taraflardan birini mağdur diğerini ise fail oluşturur. Suç genel teorisinde kendine has bir yeri olan bu iki kavramın sınırlarının ortaya konulması gereklidir. Bu kapsamda kimlerin fail ve mağdur olabileceği hususu önem taşımaktadır. Ceza hukuku anlamında hukuka aykırı fiili gerçekleştiren kişi suçun failidir.

Her mağdur aynı zamanda suçtan zarar gören midir?​

Her mağdur aynı zamanda suçtan zarar gören midir?
Suçtan zarar gören ise, mağdurdan farklı bir anlam içermektedir. Mağdur eylemden ilk etkilenendir. Suçtan zarar gören ise, eylem nedeniyle hakkı zedelenen ve hak ileri sürebilecek kimsedir. Buna karşılık hak ve yararları dışında çıkarları ihlal edilen kişi ise dolaylı zarar gören olarak kabul edilmektedir.

Devlet mağdur olabilir mi?​

Suçun mağduru ya da suçun pasif süjesi kavramı ceza ve ceza muhakemesi hukuku bakımından önemli sonuçlar doğurmaktadır. Tüzel kişiler ve bir tüzel kişi olan devlet de suç mağduru olabilir. Bunun yanı sıra, tüzel kişiliği bulunmayan toplum, aile, devletler topluluğu gibi topluluklara karşı da suç işlenebilir.

Her mağdur suçtan zarar gören midir?​

Suçun mağduru ve konusu farklı mıdır?​
Suç Mağduru ve Suçtan Zarar Gören Kavramları Mağdur, işlenen fiil nedeniyle haksızlığa uğramış yani kendisine karşı suç işlenmiş olan kişi anlamına gelmektedir. Ceza hukukunda ise mağdur, suçun konusunun ait olduğu kişi veya kişileri ifade eder.

Müştekiye ceza verilir mi?​

Müştekiye ceza verilir mi?
Yalnızca müşteki beyanıyla ceza verilmesi, hukuki açıdan en çok merak edilen konulardan biridir. Eğer sadece mağdurun yani müştekinin beyanı olan ve suçun işlendiğine dair başkaca bir delil mahkemeye sunulmamışsa, bu durumda sadece müşteki beyanı ile sanığın cezalandırılması mümkün olmamaktadır.

Suçun Konusu ne demek?​

Suçun Konusu ne demek?
Suçun konusu, hareketin yönelik olduğu ve suç tipinde belirtilen konu iken suçun hukuki konusu işlenen fiille ihlal edilen hukuki varlık veya menfaati ifade eder. Suçun hukuki konusuna ayrıca korunan hukuki değer de denir.
 
Gerçek olmayan mağdur kavramı, suçlarda mağdurun fiziksel, zihinsel veya ekonomik olarak doğrudan zarar görmeyen bir kişiyi ifade eder. Bu durum genellikle toplumsal normlara karşı işlenen suçlarda görülür. Örneğin, kumar oynama, uyuşturucu kullanımı gibi suçlar gerçek mağduru olmayan suçlara örnek olarak verilebilir.

Devlete karşı işlenen suçlarda mağdur, suçun konusu ile ihlal edilen varlığı ya da menfaati korunan kişidir. Mağdur, suçun işlenmesi nedeniyle zarar gören ve suçun varlığı için ihlal edilmesi zorunlu olan varlığı veya menfaati taşıyan kişidir.

Ceza hukukunda gerçek mağdur ise suç nedeniyle zarar gören ve bu zararın fiziksel, zihinsel, ruhsal veya ekonomik olabileceği kişidir. Gerçek mağdur, suç işlendiği sırada hayatta olmalıdır ve fail gibi sadece gerçek kişiler olabilir.

Bir kişi aynı anda mağdur ve fail olabilir. Suç genel teorisinde mağdur ve fail kavramlarının sınırlarının net bir şekilde belirlenmeleri gerekmektedir. Mağdur suçun zarar görenidir, suçtan zarar gören ise hakları zedelenen kişidir.

Devlet de suç mağduru olabilir ve tüzel kişiliği bulunmayan topluluklara karşı da suç işlenebilir. Suçun konusu ve mağduru farklı kavramlardır; mağdur suç işlenen kişi iken suçun konusu suçun ait olduğu kişileri ifade eder.

Müştekiye yalnızca beyanıyla ceza verilmesi mümkün değildir. Başka deliller de mahkemeye sunulmalıdır. Suçun konusu ise, suç tipinde belirtilen konuyu ve ihlal edilen hukuki varlık veya menfaati ifade eder. Bu aynı zamanda suçun hukuki konusuna denir.
 
Geri
Üst