AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gercek maliyet yontemi ne demek?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Gerçek maliyet yöntemi ne demek?​

Gerçek maliyet yönteminde, üretim işletmelerinde üretime gönderilen direkt ilk madde ve malzemenin maliyet bedeli, hangi partiden alınmış ise ona göre üretime yüklenmektedir. Ticaret işletmelerinde ise satın alınan emtianın maliyet bedelinin bire bir olarak gerçek alış fiyatı ile değerlendirildiği sistemdir.

Maliyet Hacim nedir?​

Maliyet-hacim-kâr analizi, yönetim tarafından kâr planlaması amacı ile kullanılan bir yöntemdir. Maliyet-hacim- kâr analizi (başabaş noktası analizi veya kâra geçiş analizi) ile satış miktarı, satış fiyatı, sabit ve değişken maliyetlerin kâr üzerindeki etkileri analiz edilmektedir.
Kısıt maliyeti nedir?
Şehir bazında 1 kodlu Yük Alma ve Yük Atma Talimatlarının toplam mali değeridir.

Bir ürünün üretim maliyeti nasıl hesaplanır?​

Ürünün şu anki maliyeti = Hammadde maliyeti + makine maliyeti + direk işçilik maliyeti = 12,15 + 7,26 + 9 = 28,41 TL/adet oldu. Bir de ürün üzerinde direk olarak çalışmayıp da olmazsa olmaz yönetim maliyetleri var. 2 yönetici ve bir de çaycı. Bu arkadaşlar da ayda giydirilmiş olarak toplam = 15200 TL alıyorlar diyelim.

Maliyet yöntemleri nelerdir?​

Maliyet yöntemlerini ya da sistemlerini şöyle sıralamak mümkündür :
Tahmini maliyet yöntemi nedir?
Tahmini maliyet yönteminde işletmenin geçmiş dönem verileri ve gele- cekle ilgili öngörüleri dikkate alınarak maliyetler belirlenir. Mamul maliyetleri tahmini olarak takip edilirken, diğer taraftan fiili maliyetlerde izlenir.

Birim hacim yöntemi nedir?​

1. Hacim metodu; binada ne kadar m3 olduğu ve bu hacim miktarının maliyet\m3 ile çarpılmasıdır. 2. Alan metodu: binanın m2 sinin maliyet\m2 ile çarpılmasıdır.Her 2 alandaki ortak özellik projede değişen şartlarda birim maliyetin ayarlanması için beceri ve tecrübe istemesidir.

Kısıtlar nelerdir?​

Kısıt “bir sistemin para kazanma hedefini başarmasını engelleyen herhangi bir unsur” olarak tanımlanmaktadır (Ünal vd., 2005:434). Goldratt (1990:4) ise kısıt kavramını basitçe; firmaların amaçlarına ulaşmalarının karşısındaki her türlü engel olarak tanımlamaktadır.
Kısıtlılık teorisi nedir?
Kısıtlar Teorisi, “en zayıf halka prensibini temel almaktadır. (Dettmer, 1997;117) Kısıtlar Teorisi, işletmelerde yönetimin dikkatini sistemin kısıtlarına odaklayarak bir sistemde performansı geliştirir. ➢ İşletmeler için şu anda ve gelecekte temel hedef para kazanmaktır.

Maliyet nasıl belirlenir?​

Matematiksel bir işlem olması ile beraber, toplam maliyet ve üretim miktarı üzerinden ele alınır. Bu doğrultuda toplam maliyet üretim miktarına bölünür. Böylece çıkan sonuç bir ürünün maliyetidir. Yani bu sayede bir bilim mal üretme konusunda kullanacak olan maliyet anlaşılır.

Geleneksel maliyet yöntemleri nelerdir?​

Geleneksel maliyetleme sadece bir tek maliyet dağıtım anahtarı kullanmakta ve o da üretim hacmine bağlı olmaktadır. Geleneksel maliyetlemeye göre ortak maliyet dağıtım üretilen birim sayıları, direkt işçilik saatleri ve makine saatleridir.
Maliyetleme sistemleri nelerdir?
Maliyet sistemleri; üretim maliyetinin hesaplanmasında kullanılan giderlerin, faaliyet hacmi ile ilişkileri dikkate alınarak sınıflandırılır. Üretim maliyetinin hesaplanmasında, üretimle ilgili olarak katlanılan tüm giderler dikkate alınır.

Geri