AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gercek faydalanici bildirimini kimler yapacak?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gerçek faydalanıcı bildirimini kimler yapacak?​

“Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu”, mükellef tarafından bizzat gönderilebileceği gibi ilgili dönemde, aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan serbest muhasebeci mali müşavir veya gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi tasdik sözleşmesi (tam tasdik sözleşmesi) bulunan yeminli mali müşavirler aracılığıyla …

Gerçek faydalanıcı bildirimi uzadı mı?​

İlk bildirim için son tarih 31.08.2021 olarak belirlenmişti. Bu tarih geçmekle birlikte, gerçek faydalanıcı bildirimi, yükümlüler tarafından düzenli şekilde yerine getirilmesi gereken bir yükümlülük olarak ifade edilmiştir.
Gerçek faydalanıcı formu nasıl doldurulur?​
Gerçek Faydalanıcı Bilgi Formu Nasıl Doldurulur?
- İnternet Vergi Dairesi sitesine gidin ve giriş yapın.
- “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bilgi Formu”na tıklayın.
- Akabinde gelen sayfada, sol tarafta yer alan “Gerçek Fayadalanacıyla İlişkin Bildirim Formu Girşi” sekmesine tıklayarak forma ulaşın.

Gerçek faydalanıcı kimlerdir?​

Gerçek faydalanıcı kimlerdir?
Yönetmeliğin tanımlar başlıklı, 3. maddesinde, gerçek faydalanıcı; “yükümlü nezdinde adına işlem yapılan gerçek kişi, tüzel kişi veya tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri kontrolünde bulunduran ya da bunlara ait hesap ya da işlemin nihai faydalanıcısı durumunda olan gerçek kişi veya kişiler” şeklinde tanımlanmıştır.

Gerçek faydalanıcı bildirimi nasıl yapılır?​

Gerçek faydalanıcı bildirimi nasıl yapılır?
Gerçek Faydalanıcı Bildirimi Nasıl Yapılır? Bildirimin, İnternet Vergi Dairesinde yer alan açıklamalara uygun şekilde elektronik ortamda İnternet Vergi Dairesi üzerinden “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu” doldurularak yapılması gerekiyor.

Gerçek faydalanıcı bildirim formu ne zaman verilecek?​

2021/54 sayılı sirkülerimizde açıklandığı üzere, gerçek faydalanıcı bilgisi verme yükümlülüğü getirilen Kurumlar Vergisi Mükellefleri dahil bütün mükellefler ile diğer kişiler ilk bildirimlerini en geç 31 Ağustos 2021 günü sonuna kadar İnternet Vergi Dairesi üzerinden “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu”nu …

Gerçek faydalanıcı bildirimi nasil yapilir?​

Gerçek faydalanıcı bilgi verme yükümlülüğü nedir?​
Bildirim yapma yükümlülüğü getirilen kurumlar vergisi mükellefleri söz konusu beyannameler aracılığıyla; gerçek faydalanıcıların adı, soyadı, vatandaşlıkları, kimlik numaraları ve adresleri, varsa telefon, faks ve elektronik posta bilgileri ile gerçek faydalanıcılığın sebebini bildiriceklerdir.
Tüzel Kişiliği Bulunmayan Yükümlülerde 3- Trust ve benzeri yapılarda, kurucular, mütevelli, yönetici, denetçi veya faydalanıcı sıfatını taşıyanlar ya da bu yapı üzerinde kontrol sahibi olanlar gerçek faydalanıcı olarak kabul edilerek bildirim yapılır.

Gerçek faydalanıcı kimler?​

Gerçek faydalanıcı kimler?
Gerçek faydalanıcı: Yükümlü nezdinde işlem gerçekleştiren gerçek kişileri, adına işlem yapılan gerçek kişi, tüzel kişi veya tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri nihai olarak kontrolünde bulunduran ya da bunlar üzerinde nihai nüfuz sahibi olan gerçek kişi veya kişileri ifade eder.”

Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formunun kimler tarafından verilebileceği hakkında?​

Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formunun kimler tarafından verilebileceği hakkında?

Gerçek faydalanıcı bildirimi vermemenin cezası nedir?​

Gerçek faydalanıcı bildirimine ilişkin özel bir yaptırım maddesi olmamakla birlikte, ilgili mükelleflere Vergi Usul Kanunu’nun Mükerrer 355. maddesi uyarınca 2021 yılı için 650.-TL ile 2.500.-TL arasında özel usulsüzlük cezası uygulanması beklenmektedir.

Gelir vergisi mükellefleri gerçek faydalanıcı bildirimi verecek mi?​

Gerçek faydalanıcı bilgisi verme yükümlülüğü getirilen kurumlar vergisi mükellefleri dâhil bütün mükellefler ile diğer kişilerin, en geç 31/8/2021 günü sonuna kadar gerçek faydalanıcı bilgisini Tebliğ m.6/2’de belirtilen form ile elektronik ortamda GİB’e bildirmeleri gerekmektedir.
Gerçek faydalanıcı olma sebebi nedir?​
Buna göre gerçek faydalanıcı, “Yükümlü nezdinde adına işlem yapılan gerçek kişi, tüzel kişi veya tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri kontrolünde bulunduran ya da bunlara ait hesap ya da işlemin nihai faydalanıcısı durumunda olan gerçek kişi veya kişiler” olarak tanımlanmıştır.

Gerçek faydalanıcı bildirimi amacı nedir?​

Gerçek faydalanıcı bildirimi amacı nedir?
Gerçek faydalanıcı bildiriminin amacı, işletmenin resmi kayıtlarında ismi geçmediği halde işletmeyi yöneterek bu durumdan faydalanan kişileri tespit etmektir.

Gerçek faydalanıcı bildirimi ne zaman verilir?​

Gerçek faydalanıcı bildirimi ne zaman verilir?
İlk bildirim ne zaman verilecek? İlk bildirimin en geç 31 Ağustos 2021 günü sonuna kadar gerçek faydalanıcı bilgisini tebliğde belirtilen form ile elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığına bildirmesi gerekir.

Gerçek faydalanıcı bildirimi cezası ne kadar?​

7- Aksi halde 213 sayılı VUK’nun, “Bilgi Vermekten Çekinenler İle 107/A, 256, 257, Mük.257’inci Madde ve GVK’nun 98/A Maddesi Hükmüne Uymayanlar İçin Ceza” başlıklı Mükerrer 355’inci maddesine istinaden her bir bildirim için 500 TL Özel Usulsüzlük Cezası kesileceğinin bilinmesi gerekmektedir. Saygılarımızla.

Gerçek faydalanıcı bildirimi cezası nedir?​

Gerçek Faydalanici bilgileri bildirimi nedir?​
Gerçek faydalanıcı bildirimi ile bu şirketlere sahip olan gerçek şahıs kim ise ona ulaşmak ve detaylı bilgi edinmek istenmektedir. Devletin bu bildirim ile cevabını almak istediği esas soru; “Şirket üzerinde kontrolü olan, nihai kararı veren kimdir?” Örneğin, A şirketi ve B şirketi var.

Gerçek faydalanıcı değişikliği nasıl yapılır?​

Gerçek faydalanıcı değişikliği nasıl yapılır?
Gerçek faydalanıcı bilgisi verme yükümlülüğü getirilen kurumlar vergisi mükellefleri dâhil bütün mükellefler ile diğer kişiler ilk bildirimlerini en geç 31/8/2021 günü sonuna kadar gerçek faydalanıcı elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığına bildirmeleri gerekmektedir.

Özel usulsüzlük cezası ne kadar?​

Özel usulsüzlük cezası ne kadar?
Tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etme zorunluluğuna uymayan mükelleflerden her birine, her bir işlem için yukarıdaki cezalardan az olmamak üzere işleme konu tutarın % 5’i nispetinde özel usulsüzlük cezası kesilir.
 
Gerçek faydalanıcı bildirimini kimler yapacak?

Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu, mükellef tarafından bizzat gönderilebileceği gibi ilgili dönemde, aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan serbest muhasebeci mali müşavir veya gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi tasdik sözleşmesi (tam tasdik sözleşmesi) bulunan yeminli mali müşavirler aracılığıyla yapılabilir.

Gerçek faydalanıcı bildirimi uzadı mı?

İlk bildirim için son tarih 31 Ağustos 2021 olarak belirlenmişti. Bu tarih geçtikten sonra gerçek faydalanıcı bildiriminin düzenli şekilde yerine getirilmesi gereken bir yükümlülük olduğu belirtilmiştir.

Gerçek faydalanıcı formu nasıl doldurulur?

Gerçek faydalanıcı bilgi formunu doldurmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
1. İnternet Vergi Dairesi sitesine gidin ve giriş yapın.
2. "Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bilgi Formu"na tıklayın.
3. Gelen sayfadaki “Gerçek Faydalanıcıyla İlişkin Bildirim Formu Girişi” sekmesine tıklayarak forma ulaşın.

Gerçek faydalanıcı kimlerdir?

Gerçek faydalanıcı, "yükümlü nezdinde adına işlem yapılan gerçek kişi, tüzel kişi veya tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri kontrolünde bulunduran ya da bunlara ait hesap ya da işlemin nihai faydalanıcısı durumunda olan gerçek kişi veya kişiler" şeklinde tanımlanmıştır.

Gerçek faydalanıcı bildirimi nasıl yapılır?

Gerçek faydalanıcı bildirimi, İnternet Vergi Dairesi üzerinden "Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu" doldurularak elektronik ortamda yapılmalıdır.

Gerçek faydalanıcı bildirim formu ne zaman verilecek?

Gerçek faydalanıcı bildirim formunun verilmesi gereken son tarihler 31 Ağustos 2021 olarak belirtilmiştir.

Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formunun kimler tarafından verilebileceği hakkında detaylı bilgi verilmemiş, ancak belirli profesyoneller aracılığıyla da formun gönderilebileceği ifade edilmiştir.

Gerçek faydalanıcı bildirimi vermemenin cezası nedir?

Gerçek faydalanıcı bildirimi vermemenin özel bir yaptırım maddesi olmamakla birlikte Vergi Usul Kanunu'nun Mükerrer 355. maddesi uyarınca 2021 yılı için 650 TL ile 2.500 TL arasında özel usulsüzlük cezası uygulanması beklenebilir.

Gelir vergisi mükellefleri de gerçek faydalanıcı bildirimi vermek zorundadır ve bu bildirimlerin en geç belirtilen tarihe kadar elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.

Özel usulsüzlük cezası ne kadar?

Özel usulsüzlük cezasının kesilmesi durumunda her bir bildirim için 500 TL özel usulsüzlük cezası kesileceği belirtilmektedir. Ayrıca, işlem yapılan tutarın %5'i nispetinde özel usulsüzlük cezası da verilebilir.
 
Geri
Üst