- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gerçek benlik ne demek?
Gerçek Benlik; Bireyin kendisine yönelik doğru şekilde algılamalarıdır. Sahip olduğu yeteneklerin bilişsel ve fiziksel özelliklerin tam olarak farkında olmasıdır.Gerçek ben ile ideal ben arasındaki fark ne olarak tanımlanır?
İdeal ben; hedeflerimizi, olmaya çalıştığımız kişiyi ve kendimiz için belirlediğimiz hedefleri temsil eder.. Bir benliğimiz daha var; Gerçek Ben. Gerçek Ben ise; yapabildiklerimizi gerçekten olduğumuz kişiyi, davranışlarımızı, sınırlamalarımızı, zayıf ve güçlü yönlerimizi temsil eder yani gerçek bizizdir.Benliklerini sunmak ne demek?
Öz sunum (kendini sunma ya da benlik sunumu) bireylerin, etkileşim içinde bulundukları kişilerdeki izlenimlerini kontrol etme çabası olarak tanımlanır. Özellikle sosyolog Erving Goffman’ın “Günlük Hayatta Benliğin Sunumu” adlı kitabı bu kavramı detaylı olarak ele alan değerli bir eserdir.
Benlik ve ideal benlik tutarsızlığı nedir?
Benlik tutarsızlığı olan bir kişinin, idealindeki benliği gerçek benliğinden oldukça uzaktadır ve ideal benliğinin emirlerine uymaya çalışarak, gerçek benliğini kabul etmeyerek bu mesafenin kısalacağını zannetmektedir.
İdeal benlik ile algılanan benlik nedir?
İdeal benlik, benlik kavramı modellerinde, kişinin sahip olmaya çalıştığı veya sahip olmak istediği örnek bir dizi psikolojik özelliğin zihinsel bir temsilidir. İDEAL BENLİK NEDİR? Temelde kişiliğinizi, inançlarınızı, değerlerinizi ve çeşitli koşullar altında davranışınızı kapsayan ideal bir gelecek “siz” versiyonudur.Benlik şeması nedir?
Benlik şemaları, kim olduğumuz, ne olabileceğimiz ve nelerin bizim için önemli olduğuyla ilgili görüşlerimizi içerir. Bu görüşler bilgileri nasıl algıladığımızı, hatırladığımızı ve bunlara nasıl tepki verdiğimizi etkiler, biçimlendirir ve bozar.Özbenlik ne demek TDK?
Özbenlik, kişinin diğer insanlara karşı duyduğu yeterli ve etkin olma duygusudur.