AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Geniz akintisi oldugunu nasil anlariz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Geniz akıntısı olduğunu nasıl anlarız?​

Geniz akıntısının neden olduğu öksürük ve boğazda gıcık hissi oldukça rahatsız edicidir. Yoğun akıntı boğaza indiğinde, nefes borusuna kaçmaması için refleks ya da istemli olarak öksürük olur. Öksürük balgamlı olabileceği gibi kuru da olabilir.
Geniz akıntısı belirtileri nelerdir?
- Burun tıkanıklığı
- Burun akıntısı
- Öksürük.
- Boğazda şişlik.
- Boğaz ağrısı
- Hapşırma.
- Baş ağrısı
- Kötü ağız kokusu.

Sürekli yutkunma hissi neden olur?​

Sürekli yutkunma hissi neden olur?
Yutkunma zorluğuna genellikle inme, kafa travması, multipl skleroz ya da demans (bunama) gibi nörolojik bir durum neden olur. Bu hastalıklar boğaz kaslarını zayıflatabilir; bu nedenle yutulmaya başlanan yiyeceklerin ağızdan boğaza ve akabinde yemek borusuna taşınması zorlaşabilir.

Geniz akıntısı akciğere zarar verir mi?​

Geniz akıntısı akciğere zarar verir mi?
Dr. Tolga Celal Şahiner, “Sinüzit tedavi edilmezse enfeksiyon kronikleşir. Sürekli geriye doğru mikroplu materyalin akması neticesinde kronik bronşit, amfizem, pnömoni gibi akciğer hastalıkları ya da çok nadir de olsa menenjit, beyin apsesi, kronik farenjit gibi durumlar görülür” dedi.

Geniz akıntısı testi nasıl yapılır?​

Geniz akıntısının tanısı kişinin şikayetlerinin dışında doktor muayenesi ile konulmaktadır. Fiziki muayenenin ardından çeşitli testler yapılır ve geniz akıntısından bir örnek alınarak incelenebilir. Ek olarak bilgisayarlı tomografi, röntgen ve benzeri tetkikler de istenebilir.

Geniz akıntısı nereye akar?​

Geniz akıntısı nereye akar?
Geniz akıntısı aslında her insanda bulunan bir akıntıdır. Burnumuz içinde günde 1-1,5 litre kadar üretilen mukus salgısı, burun boşluğunun arkasına yani geniz bölgesine doğru ilerler; buradan boğaza indiğinde yutkunarak bunu temizleriz.

Geniz nasıl temizlenir?​

Geniz nasıl temizlenir?
– Taze bal ve limon karışımı içmek, – Buruna yakın bölgeye nane yağı uygulaması yapmak, – Günde 2-3 kez sıcak çorba içmek, – Günlük olarak içilen suya az miktarda elma sirkesi ilave etmek geniz akıntısına iyi gelir.

Geniz akıntısı orucu bozar mı?​

Geniz akıntısı, orucu bozan durumlardan biri değildir. Orucu bozmadığı için geniz akıntısının yutulması durumunda oruç bozulmadığından kaza edilmesine de gerek yoktur.

Sinüzit ciğerlere iner mi?​

Sinüzit ciğerlere iner mi?
Enfeksiyonlu sinüslerden akan mukus akciğerlerde de enfeksiyona neden olabiliyor. Bunun sonucunda sinüzit, bronşit, kronik öksürük veya astımı ya azdırıyor ya da bunların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Geniz muayenesi nasıl yapılır?​

Geniz muayenesi nasıl yapılır?
Genizde bir büyüme olup olmadığının ortaya konmasında iki temel inceleme vardır. Bugün için en önemli muayene kıvrılabilir ince bir endoskop yardımıyla spreyle uyuşturulmuş burun deliğinden geniz bölgesine doğru ilerlenerek yapılan endoskopik muayenedir.

Geniz akıntısı zararlı mı?​

Geniz akıntısının kişinin yaşam kalitesini düşüren bir hastalık olduğunu dile getiren Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Cengiz Kara, tedavi edilmeyen geniz akıntısının orta kulak ve sinüs enfeksiyonlarını tetikleyebileceği konusunda uyardı.

Geniz akıntısı en fazla ne kadar sürer?​

Geniz akıntısı en fazla ne kadar sürer?
Geniz akıntısının tedavi süresi farklı farklı. geniz akıntısının nedeni örneğin bir nezle veya grip ise, genellikle 5 ila 10 gün sürelik bir tedavi ile düzelir. Akut iltihaplı sinüzitlerde 10 ila 14 gün tedavi uygulanır; bazen basamak tedavisi ile süre uzatılabilir.
 
Geniz akıntısı, genellikle rahatsız edici belirtilerle kendini gösteren bir durumdur. Öksürük, boğazda gıcık hissi, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi belirtiler geniz akıntısıyla ilişkilendirilebilir. Sürekli yutkunma hissi ise genellikle nörolojik durumlar, kafa travması veya demans gibi hastalıklarla ilişkilendirilebilir.

Geniz akıntısının akciğere zarar verip vermediği konusunda Dr. Tolga Celal Şahiner'in belirttiğine göre, sinüzit tedavi edilmezse enfeksiyonun kronikleşebileceği ve akciğer hastalıklarına yol açabileceği vurgulanmış. Bu nedenle geniz akıntısının ciddiye alınması ve tedavi edilmesi önemli olabilir.

Geniz akıntısı tanısının konulması genellikle doktor muayenesi ve çeşitli testler ile gerçekleşir. Mukus örneği alınarak incelenmesi, bilgisayarlı tomografi veya röntgen gibi tetkikler de istenebilir. Geniz akıntısının tedavisi ise genellikle geniz akıntısına sebep olan durumun tedavisini içerebilir. Geniz akıntısına iyi gelebilecek bazı doğal yöntemler de bulunmaktadır, ancak doktor önerileri en doğru yaklaşım olacaktır.

Geniz akıntısının oruç bozmaması ve sinüzitin akciğerlere etkileri de önemli konulardır. Geniz akıntısıyla ilgili merak ettiğiniz konular için sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Geniz akıntısının süresi ise tedavi şekline ve nedenine bağlı olarak değişebilir, genellikle nezle ya da grip gibi bir durumda 5-10 gün içinde düzelmek mümkün olabilir. Akut sinüzit durumlarında ise tedavi süresi 10-14 gün arasında olabilir.
 
Geri
Üst