Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Genetik Veri Tabani Nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Genetik Veri Tabanı Nedir?​

DNA veri tabanı veya “DNA databank” DNA bilgilerini saklamak için tasarlanmış bir tür veri tabanıdır. Bir DNA veri tabanı, genetik hastalıkları, kriminoloji için DNA parmak izi tanıması veya genetik soybilim için kullanılabilir. Bu tür veri tabanları DNAları kısa bir süre haricinde barındırmazlar.

Biyolojik veriler nedir?​

Disiplinler arası bir dal olan Biyolojik veri bilimi, oldukça geniş bir uygulama sahasına sahip olup temel olarak sağlık ve diğer biyolojik bilimlerde üretilen büyük verilerin düzenlenmesi, işlenmesi ve anlamlandırılması olarak tanımlanabilir.

Ensembl veri tabanı nedir?​

Ensembl veri tabanı nedir?
ENSEMBL: Avrupa Biyoinformatik Enstitüsü EBI tarafından oluşturulan ENSEMBL birçok canlı için genom bilgisi içeren ve internet üzerinden rahatlıkla ulaşılabilen biyolojik bir veri tabanıdır. Genler üzerinde ayrıntılı açıklamalar içerir ve ayrıca tüm dizilimler FASTA formatında görüntülenebilir.

Türkiyede DNA bankası var mı?​

Türkiyede DNA bankası var mı?
Türkiye’de son 10 yılda bin 350 cesede sahip çıkan olmadığı için kimsesizler mezarlığına defnedildi. DNA numuneleri alınarak defnedilen bu kişiler için artık DNA veri bankası kurulacak ve DNA örnekleri alınan bu kişilerin bilgileri sisteme işlenecek.

Genetik ve biyoinformatik nedir ne iş yapar?​

Biyoenformatik ve Genetik; canlıların oluşumunu programlayan genetik şifrelerin çözülmesi, çözülen bu şifrelerin ise, tıp, biyoteknoloji gibi çok fazla alanda iyileştirme amaçlı kullanılması, depolanması ve anlamlı hale getirilmesi için istatistiksel yöntemler geliştiren kişilerin yetiştirildiği bir bölümdür.

MBG ne kadar maaş alır?​

Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunları maaş aralığı 5500 TL ile 8500 TL arasındadır. Bir yıllık deneyime sahip moleküler biyolog 4500 TL, iki yıl deneyimli biyolog 5500 TL, üç yıl deneyimli bir biyolog 7000 TL, dört yıl deneyimli bir moleküler biyolog ise 8500 TL maaş almaktadır.

Biyoinformatiğe neden ihtiyaç vardır?​

Biyoinformatiğe neden ihtiyaç vardır?
Görülen hastalıklar ile sorumlu gen veya sorumlu mutasyonlar arasındaki bağlantıyı kurabilmek için yoğun biyoinformatik çalışmaya ihtiyaç vardır. Bir insanın genomuna biyoinformatik analiz uygulayarak hangi hastalıkları taşıdığını veya hangi hastalıklara yatkın olduğunu tayin edebilirsiniz.

Biyobilişim nedir?​

Biyobilişim nedir?
En dar tanımı ile; Genomik sekansları destekleyen biyolojik veritabanlarının oluşturulması ve işletilmesi, en geniş tanımı ile; Mevcut tüm bilgisayar uygulamalarının biyolojik problemlerin çözümünde kullanılması olarak anlaşılır.

Türkiyede DNA bankası kurulmalı mı?​

hâlinde DNA profilleri yurtdışına aktarılabilir.

Biyoinformatik ne yapar?​

İnterdisipliner bir bilim olan biyoinformatik, biyolojik veriyi depolama teknikleri ve depodan bulma teknikleri geliştirir, düzenler ve analiz eder. Biyoinformatik bilimi biyoloji biliminin yanı sıra, bilgisayar mühendisliği ve istatistiği de kullanır.

Moleküler Biyoloji ve genetik iş imkanı var mi?​

Moleküler Biyoloji ve genetik iş imkanı var mi?
Moleküler biyoloji ve genetik bölümünden mezun kişiler yurt dışında oldukça rahat şekilde iş imkanı da bulabilmektedirler. Bu bölümü okuyan öğrenciler Erasmus yapıp İngilizcelerini geliştirerek iş bulma konusunda da çok avantajlı olabilmektedirler.
DNA veri tabanı veya “DNA databank” DNA bilgilerini saklamak için tasarlanmış bir tür veri tabanıdır. Bir DNA veri tabanı, genetik hastalıkları, kriminoloji için DNA parmak izi tanıması veya genetik soybilim için kullanılabilir.

Biyolojik veri tabanları nelerdir?​

Biyolojik veri tabanları nelerdir?
En çok kullanılan ve en yaygın olarak bilinen veri tabanları; Amerika tabanlı NCBI (National Center for Biotechnology Information), Avrupa tabanlı EBI (European BioinformaticInstitue) ve Japonya temelli DDBJ (DNA Databank of Japan)’ dir.

GenBank nedir ne işe yarar?​

Nükleotit veri tabanı GenBank, Refseq, TPA ve PDB gibi çeşitli kaynaklardan toplanmış ve düzenlenmiş, DNA ve RNA dizi bilgilerini barındıran veri tabanıdır. Bu amaçla genom, gen, transkript dizi bilgisini barındırır. Bu bölümde barındırılan diziler, EST’lere benzemektedir.

DNA delilleri nedir?​

DNA delilleri olay yerinin hemen her alanında bulunabilir. Örneğin bir kasketin altındaki kepek, bir bardağın kenarında kalan tükürük, gözlüğün sapında kalan ter deri, battaniye, yastık ve çarşafta ter, saç, deri kişinin cildi ya da elbisesinde ısırma izi ile oluşan tükürük DNA’nın elde edilmesi için yeterlidir.

Biyolojik veri nedir?​

Biyolojik veri nedir?

Biyoinformatik çıktılar nelerdir?​

Biyoinformatik çıktılar nelerdir?
Biyoenformatik, biyolojinin çeşitli dalları, ancak özellikle moleküler biyoloji ile bilgisayar teknolojisini ve bununla ilişkili veri işleme aygıtlarını bünyesinde barındıran bilimsel disiplin. Bir diğer tanımla, karmaşık biyolojik verilerin derlenmesi ve analiz edilmesi bilimidir.

Biyoinformatiğin amacı nedir?​

Biyoinformatiğin amacı, biyolojik deneyler ve gözlemsel çalışmalardan elde edilen verilerin yönetimi, depolanması, analizi ve yorumlanmasına olanak sağlamaktır.

DNA profillemesi nasıl yapılır?​

DNA profillemesi için, bireyler arasında değişkenlik gösteren, insan genomunda tekrar eden DNA dizileri ( Short Tandem Repeat; STR) kullanır. Tekrarlayan STR bölgeleri, kişinin parmak izi olarak nitelendirilebilmektedir. Bu bölgeler kişiye özgü belirteçler olarak adlandırılmaktadır.

Parmak izi ile babalık testi yapılır mı?​

Parmak izi ile babalık testi yapılır mı?
Çocuğa babadan geldiği bilinen genetik bilgi, test edilen baba adayınınki ile eşleşmiyorsa, test edilen baba çocuğun gerçek babası değildir. DNA Profillemesi yöntemi ile, genetik parmak izi kurulduktan sonra, biyoistatistik prosedür %100′e yakın doğruluk oranı ile babalık olasılığını belirlemek için kullanılır.

PCR ne demek biyoloji?​

PCR ne demek biyoloji?
Polimeraz zincirleme tepkimesi (polymerase chain reaction – PCR), DNA içerisinde yer alan, dizisi bilinen iki segment arasındaki özgün bir bölgeyi enzimatik olarak çoğaltmak için uygulanan tepkimelere verilen ortak bir isimdir.

Biyoinformasyon nedir tıp?​

Biyoinformatik, kabaca söyleyecek olursak, biyolojik bilginin bilgisayar yardımı ile incelenmesi ve işlenmesidir. İnterdisipliner bir bilim olan biyoinformatik, biyolojik veriyi depolama teknikleri ve depodan bulma teknikleri geliştirir, düzenler ve analiz eder.

Biyoinformatik blast nedir?​

BLAST (Basic Local Alignment Search Tool) biyoinformatik çalışmalarda kullanılan GenBank veri tabanına ait, nükleik asit ve protein sekanslarının analizini yapmaya yarayan bir hizalama arama motorudur.

Biyoinformatik neden ortaya çıkmıştır?​

Biyoinformatik neden ortaya çıkmıştır?
bilgilerin bir araya getirilip kullanılır hale getirilmesi oldukça önemli ve zor bir iştir. Bilgilerin hızlı, güvenilir ve kolay erişilebilir bir ortamda saklanması ihtiyacı bu nedenle ortaya çıkmıştır. Biyoinformatik, biyolojik bilgilerin yaratılması ve saklanması için veritabanlarının oluşturulmasıdır.

Genetikciler ne kadar maaş alır?​

Genetikciler ne kadar maaş alır?
2022 Moleküler Biyoloji Ve Genetikçi (Moleküler Biyolog) Maaşları Moleküler Biyoloji Ve Genetikçi (Moleküler Biyolog) maaşı ortalama olarak aylık 10250_TL’dir. En düşük Moleküler Biyoloji Ve Genetikçi (Moleküler Biyolog) maaşı 7500_TL, En yüksek ise 13000_TL’dir.
 
DNA veri tabanı ya da "DNA databank", genetik bilgilerin saklanması için özel olarak tasarlanmış bir veri tabanıdır. Bu tür veri tabanları genellikle genetik hastalıkları araştırmak, kriminal vakalar için DNA parmak izi tanıması yapmak veya genetik soybilim çalışmalarında kullanılmak üzere oluşturulur. DNA veri tabanları, genellikle DNAları kısa bir süre haricinde depolamazlar.

Biyolojik veriler ise biyolojik bilimlerde ve sağlık alanında üretilen büyük veri setlerini düzenlemek, işlemek ve anlamak için kullanılan disiplinler arası bir alandır. Biyolojik veri bilimi genellikle sağlık ve diğer biyolojik bilimlerde elde edilen büyük veri setlerini analiz ederek bilimsel çalışmaları destekler.

Ensembl veri tabanı ise Avrupa Biyoinformatik Enstitüsü (EBI) tarafından oluşturulan bir veritabanıdır. ENSEMBL, birçok canlının genom bilgilerini içerir ve internet üzerinden kolaylıkla erişilebilir. Veritabanı genler hakkında detaylı açıklamalar içerir ve tüm dizilimler FASTA formatında görüntülenebilir.

Türkiye'de DNA bankası olup olmadığı sorusuna verilen cevap ise son yıllarda gündemde. Türkiye'de kimsesizlerin DNA numuneleri alınıp defnedilmesi ve bu kişiler için DNA veri bankası kurulması planlanmaktadır. Bu sayede, tanımlanamayan cesetlerin kimliklendirilmesi ve aileleriyle buluşturulması hedeflenmektedir.

Genetik ve biyoinformatik ise genetik bilgilerin çözülmesi, tıp, biyoteknoloji gibi alanlarda kullanılması için istatistiksel yöntemler geliştiren kişilerin yetiştirildiği bir alandır. Bu disiplinler genellikle genetik araştırmaları destekler ve genetik bilgilerin anlamlandırılmasına yardımcı olur.

Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunlarının maaşları ise deneyimlerine göre değişkenlik gösterebilir. Genellikle yeni mezun bir moleküler biyologun ortalama maaşı 5500 TL ile 8500 TL arasında değişebilir. Ancak, deneyimli bir moleküler biyologun maaşı daha yüksek olabilir.

Biyoinformatik, biyolojik bilgilerin bilgisayar yardımıyla incelenmesini ve işlenmesini sağlayan disiplinler arası bir alandır. Bu alanda çeşitli veri tabanları, analiz yöntemleri ve yazılımlar kullanılarak biyolojik verilerin anlamlandırılması ve değerlendirilmesi amaçlanır.
 
Geri
Üst