AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Genetik danismanlikta nelere dikkat edilmeli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.621
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Genetik danışmanlıkta nelere dikkat edilmeli?​

Genetik danışmanlığın en önemli aşaması doğru tanının konulmasıdır. Tanı yanlışsa, uygun olmayan ve yanlış yönlendirmeler trajik sonuçlar doğurabilir. Doğru tanıya ulaşmak için tıbbın her alanında geçerli; öykü alma, fizik muayene ve gerekli tanısal tetkikler eksiksiz olarak yerine getirilmelidir.

Genetik testler ne kadar?​

Laboratuvarda gen testi yaptırmanın maliyeti 1.950 ile 9.950 TL arasında olunca milyonlarca insan eczane veya online alışveriş sitelerinden fiyatları 79-109 dolar arasında değişen gen testi kitleri almaya başladı. Bu kitler Amazon’da en çok satılan ilk 5 ürün arasına girerken bizde de sayı giderek artıyor.
Tıbbi Genetik neye bakar?​
Tıbbi Genetik Anabilim Dalı bünyesinde, genlerde meydana gelen bozukluklar sonucu oluşan kalıtsal ya da kalıtsal olmayan hastalıkların tanısı, bu tür hastalıklar açısından kişilerin, akrabalarının ve doğacak çocukların risklerinin belirlenmesi ve bu risklere yönelik taşıyıcılığın saptanmasına yönelik klinik ve …

Cocuk genetik ne yapar?​

Cocuk genetik ne yapar?
Prenatal (doğum öncesi) teşhis ile sağlıklı çocuk sahibi olma ve topluma sağlıklı bireyler kazandırma. İleri yaşlarda ortaya çıkabilecek durumların erken teşhisi. Ailesel (kalıtsal) kanserlerin teşhisi ve bu sayede erken yakalanması ve önlenmesi.

Çoçuk genetik neye bakar?​

Çoçuk genetik neye bakar?
Çocuk Genetik Hastalıkları Bölümümüz; kalıtsal hastalıklar, doğumsal anomaliler, genetik sendromlar, ya da genetik yatkınlık sonucu ortaya çıkan hastalıklara gebelik (prenatal dönem) döneminden başlayarak tanı koyar.

Kimler genetik danışmanlık yapabilir?​

Kimler genetik danışman olabilir? Öncelik tıp fakültesi mezunlarında olsa da, bu konuda eğitim almış diğer uzmanlık alanlarındaki doktor veya biyologlar da genetik danışman olarak görev alabilir.

Genetik Danışmanlık kim tarafından verilir?​

Genetik danışmanlık bu alanda eğitim almış genetik uzmanı, doktor, biyolog, moleküler biyolog ya da psikolog tarafından verilebilir. Danışmanın görevi danışanlara mevzu bahis hastalık ile ilgili bilgileri eksiksiz ve anlaşılır olarak aktarmak, çözüm yolları sunmak ve varsa akıllarındaki soru işaretlerini gidermektir.
Genetik testi ücretli mı?​
📌Genetik testleri SGK karşılıyor mu? 🎈Günümüzde birçok devlet üniversite hastanesi genetik testleri ücretsiz olarak yapmaktadır. Laboratuvarı uygun olmayan hastaneler de alınan kanın farklı laboratuvara gönderilmesi suretiyle bu testleri yaptırmaktadır.

Tıbbi Genetik muayenesi nasıl yapılır?​

Tıbbi Genetik muayenesi nasıl yapılır?
Genetik test yapılırken, kişilerden kan örneği alınır. Kişilerden alınan kanlar farklı şekillerde incelenerek, herhangi bir kalıtsal hastalığın olup olmadığı tespit edilir. Kişilerde bulunan genler, aile bireylerinden aktarılır.

Tıbbi Genetik testi kaç günde çıkar?​

Tıbbi Genetik testi kaç günde çıkar?
Yaklaşık olarak örnek alındıktan sonra 5 günlük bir çalışma dönemi olup bu işlemleri takiben inceleme dönemi gerekir ki bu da 2-3 gün (istisnai durumlar dışında) sürer. Üç aşamalı kontrolden geçtikten sonra raporlanma 14 günü bulabilir. Bir kişinin genetik test yaptırması için pek çok sebep vardır.
 
Genetik danışmanlık sürecinde dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır. Öncelikle doğru tanı konulması oldukça kritiktir çünkü yanlış bir tanı kişileri yanlış yönlendirebilir ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Doğru tanıya ulaşmak için detaylı öykü alma, fizik muayene ve gerekli tıbbi tetkiklerin eksiksiz bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Genetik testlerin maliyeti genellikle laboratuvarda yaptırıldığında 1.950 ile 9.950 TL arasında değişebilirken, gen testi kitleri ise 79-109 dolar arasında farklılık gösterebilmektedir. Son zamanlarda, bu kitlerin eczaneler ve online alışveriş sitelerinde satışının artması dikkat çekicidir.

Tıbbi Genetik, genlerde meydana gelen bozukluklar sonucu oluşan kalıtsal veya kalıtsal olmayan hastalıkların tanısını koyar, hastalıkların risklerini belirler ve taşıyıcılığı saptar. Ayrıca prenatal (doğum öncesi) teşhis ile sağlıklı çocuk sahibi olma, ailesel kanserlerin erken teşhis edilerek önlenmesi gibi konularda da önemli rol oynar.

Genetik danışmanlık görevini genetik uzmanları, doktorlar, biyologlar, moleküler biyologlar veya psikologlar gibi alanlarında uzman kişiler üstlenebilir. Bu profesyonellerin amacı, hastalık hakkında doğru ve anlaşılır bilgiler vererek danışanları bilgilendirmek ve varsa sorularını yanıtlamaktır.

Tıbbi Genetik muayenesi genellikle kan örneği alınarak yapılır. Bu örnekler farklı şekillerde incelenerek kalıtsal hastalıkların varlığı tespit edilir ve genetik testlerle detaylı analiz yapılır. Bu süreç genellikle örnek alındıktan sonra 5 gün içinde tamamlanabilecekken, sonuçların raporlanması süreci 14 güne kadar uzayabilir.

Genetik testlerin maliyeti ile ilgili olarak, günümüzde birçok devlet üniversite hastanesinde genetik testler ücretsiz olarak yapılabilmektedir. Bu testler için uygun olmayan hastaneler ise kan örneklerini farklı laboratuvarlara gönderebilir. Genetik testlerin yapıldığı laboratuvarlar, genellikle testin parasal boyutu ve SGK ile ilgili durumu konusunda bilgi verebilirler.
 
Geri
Üst