AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Genetik Danismanlik nedir ne is yapar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Genetik Danışmanlık nedir ne iş yapar?​

Genetik danışma, kalıtsal bir hastalık taşıyan veya taşıma riski bulunan kişilere ve bu kişilerin akrabalarına, diğer aile bireylerine hastalığın seyri, tekrarlama riskleri, varsa tedavisi ile beraber hangi dönemlerde hangi testlerin yapılması gerektiği ve bunların sonuçlarıyla ilgili bilgi verilmesi işlemidir.

Genetik Danışmanlık kimler yapabilir?​

Genetik Danışmanlık kimler yapabilir?
Kimler genetik danışman olabilir? Öncelik tıp fakültesi mezunlarında olsa da, bu konuda eğitim almış diğer uzmanlık alanlarındaki doktor veya biyologlar da genetik danışman olarak görev alabilir.

Genetik Danışmanlık nasıl olunur?​

Genetik uzmanı olmak isteyenler, matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri gibi fen bilimleri alanında istekli olmalı ve başarı göstermelidir. ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda sayısal taban puanları aşan öğrenciler, üniversitelerin Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerine başvurabilirler.

Genetik danışmanlık gerektiren durumlar nelerdir?​

Genetik danışmanlık gerektiren durumlar nelerdir?
Genetik Danışmanlık Gerektiren Durumlar
- Ailede; çoklu doğumsal anomali, zihinsel yetersizlik ve izole doğum defekti öyküsü
- Yeni tanımlanan genetik hastalık.
- Genetik test öncesi ve sonrası
- Ailede kalıtsal hastalık öyküsü
- İleri anne yaşı (>35 yaş)
- İleri baba yaşı (>35 yaş)
- Akraba evliliği.
Genetik danışma süreci nasıl olmalıdır?​
Genetik danışma süreci içinde ailelerin soy ağacı çıkarılır ve bilinen tüm üyeler ile ilgili sağlık durumları belirlenir; eldeki tüm tıbbi veriler incelenir; tanıyı koymak ya da doğrulamak için gerekli genetik testler gerçekleştirilir.

Genetik bölümü hangi hastalıklara bakar?​

Genetik bölümü hangi hastalıklara bakar?
Tıbbi genetik, genetik olarak geçen kalıtsal hastalıkların araştırılmasından sorumlu bir branşdır. Tıbbi genetik bölümü, genetik miras olarak aktarılan kalıtsal hastalıkların araştırılmasından sorumlu tıp branşıdır. Özellikle diğer bölümlerin teşhis koyamadığı vakalarda önemli bir yer tutar.

Genetik uzmanı nerede çalışır?​

Genetik uzmanı çalışma alanları şu şekilde sıralanabilir: Adli tıp kurumları İlaç şirketleri. AR-GE projeleri.

Genetik test sonuçları ne zaman çıkar?​

Genetik test sonuçları ne zaman çıkar?
Yaklaşık olarak örnek alındıktan sonra 5 günlük bir çalışma dönemi olup bu işlemleri takiben inceleme dönemi gerekir ki bu da 2-3 gün (istisnai durumlar dışında) sürer. Üç aşamalı kontrolden geçtikten sonra raporlanma 14 günü bulabilir. Bir kişinin genetik test yaptırması için pek çok sebep vardır.
 
Genetik danışmanlık, kalıtsal hastalık riski taşıyan birey ve ailelerine yönelik bilgilendirme, danışmanlık ve destek hizmetlerini içeren önemli bir alandır. Genetik danışmanlık sürecinde, hastalığın seyri, tekrarlama riskleri, varsa tedavi seçenekleri, gerekli testler ve test sonuçları hakkında bilgi sağlanmaktadır.

Genetik danışmanlık, genellikle tıp fakültesi mezunlarından yapılmaktadır; ancak bu alanda eğitim almış diğer uzmanlık alanlarındaki doktorlar ve biyologlar da genetik danışman olarak çalışabilirler.

Genetik uzmanı olmak isteyenlerin fen bilimlerine ilgi duymaları ve bu alanda başarılı olmaları gerekmektedir. Üniversitelerin Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerine başvurabilmek için ÖSYM sınavlarında belirli bir taban puanı geçmek gerekmektedir.

Genetik danışmanlık gerektiren durumlar arasında ailede kalıtsal hastalık öyküsü, genetik testlerin yapılması gereken durumlar, ileri anne yaşı, ileri baba yaşı ve akraba evlilikleri gibi durumlar yer almaktadır.

Genetik danışma sürecinde, ailelerin soy ağacı çıkarılarak sağlık durumları değerlendirilir, tıbbi veriler incelenir ve gerektiğinde genetik testler yapılır. Tıbbi genetik bölümü, genetik olarak geçen kalıtsal hastalıkların araştırılmasından sorumlu bir branştır ve diğer bölümlerin teşhis koyamadığı vakalarda önemli bir rol oynar.

Genetik uzmanları genellikle adli tıp kurumlarında, ilaç şirketlerinde ve AR-GE projelerinde çalışabilirler. Genetik test sonuçları, örnek alındıktan sonra takip eden günlerde hazırlanır ve raporlanır. Bu süreç genellikle 2-3 hafta sürebilir.

Genetik testler, birçok farklı sebepten dolayı yapılabilmektedir ve doğru şekilde yürütülen genetik danışmanlık ve test süreçleri, hastaların ve ailelerinin daha bilinçli ve bilgili kararlar almasına yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst