AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Genetik danismanlik gerektiren durumlar nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Genetik danışmanlık gerektiren durumlar nelerdir?​

Genetik Danışmanlık Gerektiren Durumlar
- Ailede; çoklu doğumsal anomali, zihinsel yetersizlik ve izole doğum defekti öyküsü
- Yeni tanımlanan genetik hastalık.
- Genetik test öncesi ve sonrası
- Ailede kalıtsal hastalık öyküsü
- İleri anne yaşı (>35 yaş)
- İleri baba yaşı (>35 yaş)
- Akraba evliliği.

Genetik danışmanlık hizmeti kimlere verilir?​

Genetik danışmanlık hizmeti kimlere verilir?
Genetik danışma hangi durumlarda kimlere gereklidir?
- Kalıtsal bir hastalık taşıyıcılığı veya hastalığa sahip olma.
- Genetik hastalığa sahip çocuk veya çocukların bulunması
- Bir veya birden fazla doğumsal anormallik.
- Gelişme geriliği ve boy kısalığı
- Cinsiyet gelişim kusurları
- Zihinsel Gerilik (Mental retardasyon)

Genetik danışmanlık hizmetlerinin önemi nedir?​

Genetik danışma, genetik hastalıklar hakkında bilgi sahibi olarak önlenmesini sağlayan en önemli yoldur. Genetik açıdan birey, aile ve toplum sağlığının korunmasında etkili olur. Genetik danışmanlık ailedeki genetik bozuklukların oluşma riski, ya da oluşumu ile ilgili sorunları kapsayan bir alandır.

Genetik danışma süreci nasıl olmalıdır?​

Genetik danışma süreci nasıl olmalıdır?
Genetik danışma süreci içinde ailelerin soy ağacı çıkarılır ve bilinen tüm üyeler ile ilgili sağlık durumları belirlenir; eldeki tüm tıbbi veriler incelenir; tanıyı koymak ya da doğrulamak için gerekli genetik testler gerçekleştirilir.
Genetiğin önemi nedir?​
Hücrelerimizin çekirdeğindeki kromozomlarla nesilden nesile aktarılırlar. Kromozomlar DNA’dan oluşur, genetik karakterleri aktaran genler de DNA’larda bulunur. Tıpkı genetik karakterler gibi bazı hastalıklar da genetik kodlarla nesilden nesile aktarılır. Genlerle aktarılan özelliklere “genetik miras” diyoruz.

Genetik danışmanlık Hangi bölüm?​

Genetik danışmanlık Hangi bölüm?
Genetik Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinin dört yıllık lisans eğitiminde biyoloji ve genetikle ilgili çok sayıda ders verilir. Sayısal derslere ve yaşam bilimlerine ilgi duymanın önemli olduğu bu programda hem teorik hem de uygulama dersleri alınır.

Genetik danışmanlık nasıl olunur?​

Genetik uzmanı olmak isteyenler, matematik, fizik, kimya ve biyoloji dersleri gibi fen bilimleri alanında istekli olmalı ve başarı göstermelidir. ÖSYM’nin düzenlediği sınavlarda sayısal taban puanları aşan öğrenciler, üniversitelerin Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerine başvurabilirler.
 
Genetik danışmanlık gerektiren durumlar oldukça çeşitlidir. Eğer ailenizde çoklu doğumsal anomali, zihinsel yetersizlik, izole doğum defekti öyküsü varsa ya da genetik hastalıkların yeni tanımlandığı durumlar söz konusu ise genetik danışmanlık hizmetinden faydalanmanız gerekebilir. Ayrıca, genetik testler öncesinde ve sonrasında, ailede kalıtsal hastalık öyküsü bulunması, ileri anne yaşı (>35 yaş), ileri baba yaşı (>35 yaş) ve akraba evlilikleri gibi durumlar da genetik danışmanlık gerektiren durumlar arasındadır.

Genetik danışmanlık hizmeti genellikle kalıtsal bir hastalık taşıyıcılığı veya hastalığa sahip olma durumunda, genetik hastalığa sahip çocukların varlığında, doğumsal anormalliklerde, gelişme geriliği, boy kısalığı, cinsiyet gelişim kusurları ve zihinsel gerilik gibi durumlarda kişilere verilmektedir.

Genetik danışmanlık hizmetinin önemi genetik hastalıklar hakkında bilgi sahibi olarak hastalıkların önlenebilmesine katkı sağlamasıdır. Genetik danışmanlık sayesinde bireyler, aileler ve toplum genel olarak sağlıklarını koruyabilirler. Aynı zamanda, genetik danışmanlık ailedeki genetik bozuklukların oluşma riski hakkında bilgi sağlayarak sorunların önceden tespit edilmesine yardımcı olur.

Genetik danışma süreci, ailelerin soy ağacı çıkarılarak sağlık durumları belirlenir ve tıbbi veriler incelenir. Gerekli genetik testler yapılır ve sonuçlar doğrultusunda tanı konur ya da doğrulanır.

Genetiğin önemi, hücrelerimizin çekirdeğindeki kromozomlar aracılığıyla nesilden nesile aktarılan genetik bilginin sağlığımızı nasıl etkilediğini anlamamıza yardımcı olmasıdır. Genlerimizde bulunan genetik kodlar aracılığıyla özelliklerimizin aktarılmasına "genetik miras" denir. Bazı hastalıklar da genetik kodlar aracılığıyla aktarılabilmektedir.

Genetik danışmanlık genellikle genetik uzmanları tarafından verilmektedir. Genetik uzmanı olabilmek için Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerinde dört yıllık lisans eğitimi alınması gerekmektedir. Bu programda biyoloji ve genetikle ilgili derslerin yanı sıra sayısallık ve yaşam bilimlerine ilgi duymanın önemli olduğu belirtilmektedir.

Genetik uzmanı olmak isteyenlerin matematik, fizik, kimya ve biyoloji gibi fen bilimleri alanında başarılı olmaları gerekmektedir. Üniversitelerin Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümlerine başvurabilmek için ÖSYM sınavlarında belirli taban puanları aşmaları gerekmektedir. Bu şekilde genetik danışmanlık alanında uzmanlaşabilirler.
 
Geri
Üst