- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Genetiği değiştirilmiş ürünler zararlı mıdır?
GDO pek çok bilim adamı tarafından zararlı kabul edilmekte. GDO kendinde olmayan, başka bir özelliğe sahip bir ürün üretir. Bu ürün çeşitli hormonlar olabilir. Bu yüzden onu tüketen veya o organizma ile etkileşimde olan canlıları ve çevreye olumsuz etkiler de yayabilir.Ilk GDO’lu tarım ürün nedir?
Çinlilerin 1980’li yılların sonunda tütünde rastlanan bir hastalığa karşı deneme amaçlı başlattıkları GDO çalışmaları kısa sürede ABD tarafından fark edildi ve 1994 yılında ilk GDO’lu tarım ürünü olan ‘flavr savr’ domatesi piyasaya çıktı. Domatese önce mısır eklendi daha sonra da soya, kanola ve pamuk.Gdolu ürünler neden üretiliyor?
3. Neden GDO’lu besin üretiliyor? 1 numaralı neden, tarladaki mahsulün maruz kaldığı tarım ilaçlarına daha dayanıklı hale getirilmek istenmesi. Şu an itibariyle Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Arjantin, Brezilya ve Kanada. ABD’de yetiştirilen mısırın ve soyanın çoğu (yaklaşık yüzde 85) GDO’lu.
GDO’lu Ürünlerin Faydaları Nelerdir?
GDO’ların Olası Yararları ve ZararlarıIlk kez GDO’lu Üretim ne zaman başladı?
1988 | ABD Gıda ve İlaç Dairesi, genetiği değiştirilmiş mikrobiyal enzimlere GDO’ların gıda üretimindeki ilk uygulaması olarak izin verdi. 1990’lı yılların başında, mikroorganizmalara yerleştirilen genlerle, peynir üretiminde ihtiyaç duyulan kimozin enzimi bazı ülkelerde onaylandı ve kullanılmaya başlandı.Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO), modern biyoteknolojik yöntemler kullanılarak yapıları iyileştirilip geliştirilen ürünler için kullanılan bir deyimdir. GDO’nun zararı ise tozlaşma yoluyla biyoçeşitliliğe zarar vermek. Ayrıca zehir salgılayan Gdo’lar böceklerede zarar verebilir.
GDO nedir olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?
Genetiği değiştirilmiş ürünler genetik çalışmaların yapılması bakımından olumlu karşılanmakta, gıdalara uygulanması ve gıdaların özelliklerinin değiştirilmesi bakımından olumsuz karşılanmaktadır. GDO, insan sağlığına ve özellikle bebek sağlığına oldukça zararlıdır.
GDO’lar tozlaşma yoluyla doğal türlere bulaşarak biyoçeşitliliğe zarar verir. Zehir salgılayan GDO’lar, kelebekler gibi zararsız canlıların ölümüne neden olur. Zehir salgılayan GDO’lar zehirlerini köklerinden toprağa geçirirler. Zaman içerisinde bu zehirlerin birikimi çevre için tehlike içerir.
GDO ne için kullanılır?
Tarımsal açıdan incelendiğinde daha verimli, virüs ve böceklerin neden olduğu hastalıklara ve kuraklık, tuzluluk, soğuk gibi çevresel koşullara dirençli bitki üretimi için kullanılmaktadır. Hayvancılık sektöründe de et ve süt amaçlı üretilen hayvanların verimini artırmak amacıyla GDO teknolojisine başvurulmaktadır.