- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Genelleştirilmiş diğeri nedir?
Mead genelleştirilmiş diğeri terimini, günümüzde algılar, düşünceler ve eylemleri düzenleyen daha genel bir sistemin kültürel sembolleri olarak görülen şey karşılığında kullanır. Kısacası Mead’de genelleştirilmiş diğeri; normlar, değerler, inançlar ve bu tür diğer düzenleyici sembol sistemlerinden meydana gelir.Mead in kuramında aşağıdakilerden hangisi edim aşaması değildir?
Dil, sadece iç anlamların ifade edilmesi değildir, işaret & jestler aracılığıyla dil toplumsal işbirliği/ortak çalışma oluşturmaktadır, anlam bu şekilde oluşur. Mead’e göre insan davranışının gözlemlenen kısmının yanı sıra bir de dışarıdan gözlemlenemeyen kısmı vardır. Tutum (attitude) kavramından bahsetmektedir.5.1. Sembolik Etkileşimci Teori’nin Önde Gelen İsimleri. Sembolik etkileşimciğin temsilcileri; George Herbert Mead, Herbert Blumer’dır. Sembolik etkileşimciliğin gelişimine katkısı olanlar ise; Erving Goffman; John Dewey, William İsaac Thomas, Robert Ezra Park, William James, Charles Horton Cooley’dir.
Genelleştirilmiş öteki kavramı neyi temsil eder?
Mead benliğin oluşumunda genelleşmiş öteki (generalized other) (bireye, benliğinin birliğini veren örgütlenmiş topluluk ya da sosyal grup) kavramına değinir. Toplumsal yaşamda genelleşmiş öteki tüm topluluğun tutumudur ve bireylerin davranışının şekillenmesinde önemlidir.
Genelleştirilmiş öteki kavramının yaratıcısı olan sosyolog kimdir?
Mead, “ben” olanın dışındaki bütün top- lumsal varlıklar için “genelleştirilmiş öteki” kavramını kullanır.