AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Genelleme ornekleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.637
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Genelleme örnekleri nelerdir?​

Genelleme cümleleri, kavramlar arasındaki bazı ilişkileri açıklayan, bazı kabul görmüş ilkelere yer veren ve genele hitap eden cümlelerdir. Örnekler: -Erkekler genelde hep futbol izlemeyi severler, kadınlar ise alışverişe çıkmaktan hoşlanır. -Gelişmişlik düzeyi düşük toplumlarda, kadın hakların saygı daha azdır.

Genelleyici anlatım nedir?​

Genelleyici anlatım nedir?
Genelleme Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Genelleme: Belirli bir küme ya da sınıfın sınırlı bir parçasından edinilen yaşantılara dayanarak tümü üzerinde ileri sürülen yargı. Olgu ve kavramlardan daha kapsamlı bilgiler elde etmektir. Olguya bağlı kalmakla şartı ilke daha geniş yorumlar ortaya koyabilmektir.

Genelleme öğrenme nedir?​

Genelleme (Uyarıcı Genellemesi): Bir uyarıcıya benzeyen diğer uyarıcılara da aynı tepkinin verilmesidir. Köpekten korkan bir çocuğun diğer bütün tüylü hayvanlardan da korkması uyarıcı genellemesine örnektir.

Genelleyici ne demek?​

Genelleyici ne demek?
Zihnin birtakım gözlem ya da örneklere dayanarak genel düşüncelere ulaşması ya da özelden genele geçişi.

Genelleme türkce nedir?​

Genelleme kelimesinin TDK Sözlük anlamına göre üç anlamı bulunmaktadır. İlk anlamı bir işi genellemektir. İkinci anlamı zihnin genel düşünceler yapması işlemi veya özelden genele geçiş, tamimdir. Üçüncü anlamı ise bir işlemin sonucu olan genel kavram, yargı, bilim yasası veya kuramdır.

Genelleyici olmak ne demek?​

Genelleyici olmak ne demek?
Genellemek işi. Zihnin genel düşünceler yapması işlemi veya özelden genele geçiş, tamim. Bir işlemin sonucu olan genel kavram, yargı, bilim yasası veya kuram. Zihnin birtakım gözlem ya da örneklere dayanarak genel düşüncelere ulaşması ya da özelden genele geçişi.

Olay genellemesi tekniği nedir?​

Olay genellemesi: Özetleme yönteminde ikinci teknik öge olay genellemesidir. Burada da zaman atlamasında olduğu gibi bir zaman genişlemesi görülür. İkisi arasındaki önemli fark “olay genellemesi”ndeki genişleme bir atlama şeklinden çok yayılma şeklinde gerçekleşir.

Davranışın Genellenmesi nedir?​

Davranışın Genellenmesi nedir?
Genelleme kendi içinde 3 şekilde tanımlanmaktadır. Uyarıcı Genellemesi: Bir uyarıcıya benzeyen diğer uyarıcılara da aynı tepkinin verilmesidir. Bir çocuğu arkadan baktığı bir kadını annesiyle aynı elbiseyi giydiği için annesine benzetmesi. Tepki Genellemesi: Aynı uyarıcı durumuna farklı tepkilerin verilmesidir.

Tepki genellemesi ne örnek?​

2- tepki genellemesi: aynı uyarıcıya değişik tepkiler üretmektir. tepkiyi çeşitlendirdiğimiz için tepki genellemesidir. saçını güzel yapan aliyi överseniz daha sonra güzel kıyafetler ve takılar takarak karşınıza çıkar. burada ödüü alınca aynı uyarıcıya verdiği tepkiler farklılaşmaktadır.
 
Genelleme konusu oldukça geniş bir kavramdır ve farklı alanlarda farklı anlamlar içerebilir. Genelleme cümleleri, kavramlar arasındaki ilişkileri açıklamak için kullanılır ve genellikle belli bir örnekten yola çıkılarak tümü için geçerliliği savunulur. Bu kapsamda bazı genelleme örneklerine bakalım:

1. "Erkekler genelde hep futbol izlemeyi severler, kadınlar ise alışverişe çıkmaktan hoşlanır." - Bu cümlede cinsiyetlere dayalı genel bir genelleme bulunmaktadır.

2. "Gelişmişlik düzeyi düşük toplumlarda, kadın hakların saygı daha azdır." - Bu cümlede de gelişmemiş toplumlar hakkında yapılmış genelleme söz konusudur.

Genelleyici anlatım ise belirli bir konuyu genel bir bakış açısıyla ele almak anlamına gelir. Bu tür anlatımlarda belirli örneklerden yola çıkılarak genel sonuçlar çıkarılır. Örneğin, "Tüm insanlar hayvanları sever" şeklinde bir genelleme yapılabilir.

Genelleme öğrenme ise bir türe benzeyen diğer türlerin benzer tepkileri tetiklemesine denir. Örneğin, bir çocuğun bir köpekten korkması durumunda diğer tüylü hayvanlardan da korkması genelleme öğrenme olarak adlandırılabilir.

Genelleyici terimi ise zihnin belli örneklerden yola çıkarak genel düşüncelere ulaşması anlamında kullanılır. Örneklerden genel bir sonuca varmak anlamında genelleyici bir yaklaşım benimsenir.

Davranışın genellenmesi ise çeşitli şekillerde tanımlanabilir. Uyarıcı Genellemesi ve Tepki Genellemesi gibi farklı türleri bulunmaktadır. Örnek olarak, bir çocuğun annesiyle aynı elbiseyi giyen bir kadını annesine benzeteceği durum uyarıcı genellemesi örneğidir.

Tepki genellemesi ise aynı uyarıcıya farklı tepkiler verilmesini ifade eder. Örneğin, birini övdüğünüzde farklı şekilde davranarak tepki genellemesi gerçekleşebilir. Bu durumda, övgü alan kişi benzer ödüllerle farklı tepkiler gösterebilir.
 
Geri
Üst