AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Genelkurmay baskani kime karsi sorumludur 2021?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Genelkurmay başkanı kime karşı sorumludur 2021?​

Genelkurmay Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 117. Maddesi gereğince Türk Silahlı Kuvvetlerinin komutanı olarak Cumhurbaşkanı tarafından atanır. Görevlerinden dolayı Millî Savunma Bakanlığına karşı sorumludur.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanı kimdir?​

Türkiye’de başkomutanlık TBMM adına cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin manevî varlığından ayrılamaz. Genelkurmay başkanı; Silahlı Kuvvetlerin komutanı olup, savaşta başkomutanlık görevlerini cumhurbaşkanı adına yerine getirir.
Genelkurmay Başkanı görev ve yetkilerinden dolayı kime karşı sorumludur?​
Aynı maddenin ikinci fıkrasında da “Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları Millî Savunma Bakanına ayrı ayrı bağlı ve sorumludur” denmektedir.

Milli güvenlik ilkesi nedir?​

Milli güvenlik ilkesi nedir?
Millî güvenlik, ulus milletin, vatan topraklarının, millî kurumlar, değerler ve çıkarların tüm askeri, siyasi, diplomatik ve ekonomik imkânlar kullanılarak iç ve dış tehditlerden korunumunu ifade eden genel bir topyekûn savunma ve tehdit önleme kavramıdır.

Milli güvenliğin sağlanmasında Tbmm’ye karşı hangi makam sorumludur?​

Milli güvenliğin sağlanmasında Tbmm’ye karşı hangi makam sorumludur?
Başkomutanlık ve Genelkurmay Başkanlığı Milli güvenliğin sağlanmasından ve Silahlı Kuvvetlerin yurt savunmasına hazırlanmasından, Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı, Bakanlar Kurulu sorumludur.

Genelkurmay Başkanı kime bağlı?​

Kararnamede, “Genelkurmay Başkanlığı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlıkları Milli Savunma Bakanına bağlıdır. Cumhurbaşkanı gerekli gördüğünde Genelkurmay Başkanı ile kuvvet komutanları ve bağlılarından doğrudan bilgi alabilirler, bunlara doğrudan emir verebilir.

1982 Anayasasına göre Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını kim yürütmektedir?​

Genelkurmay Başkanı; Silahlı Kuvvetlerin komutanı olup, savaşta başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getirir. Genelkurmay Başkanı, Bakanlar Kurulu nun teklifi üzerine, Cumhurbaşkanınca atanır; görev ve yetkileri kanunla düzenlenir.
Cumhurbaşkanı ne zamandan beri Başkomutan?​
Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti’nin devlet ve 2017 anayasa değişikliği referandumundan sonra 2018 yılından beri aynı zamanda hükûmet başkanıdır. Türkiye Büyük Millet Meclisi adına Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını, Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk milletinin birliğini temsil eder.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına kim karar verir?​

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına kim karar verir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde veya ara vermede iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması ve bu sebeple silahlı kuvvet kullanılmasına karar verilmenin kaçınılmaz olması halinde Cumhurbaşkanı da Türk Silahlı Kuvvetleri’nin kullanılmasına karar verebilir.”

Bakanlar nasıl yargılanır?​

Bakanlar nasıl yargılanır?
Soruşturma Komisyonun sunduğu rapor, Mecliste görüşülerek Genel Kurulda gizli oyla karara bağlanır. Üye tam sayısının salt çoğunluğuyla ilgili bakan veya başbakan Yüce Divana sevk edilebilir. Yüce Divana sevk edilen bakan, bakanlıktan düşer. Başbakanın Yüce Divana sevki hâlindeyse hükûmet istifa etmiş sayılırdı.

Milletvekilleri hangi mahkemede yargılanır?​

ğ) Mahkeme: Anayasa Mahkemesini, h) Üye: Başkan ve başkanvekilleri de dâhil tüm üyeleri, ı) Yüce Divan: Anayasanın 148 inci maddesinin altıncı ve yedinci fıkralarında belirtilen kişilerin, görevleri ile ilgili suçlarından dolayı yargılamasını yapmakla görevli Mahkeme Genel Kurulunu, ifade eder.
 
Genelkurmay Başkanı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 117. Maddesi gereğince Türk Silahlı Kuvvetlerinin komutanı olarak Cumhurbaşkanı tarafından atanmaktadır. Dolayısıyla Genelkurmay Başkanı, görevlerinden dolayı Millî Savunma Bakanlığına karşı sorumludur. Aynı zamanda Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanları da Millî Savunma Bakanına ayrı ayrı bağlı ve sorumludurlar.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanı ise Türkiye Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir. Genelkurmay Başkanı, Silahlı Kuvvetlerin komutanı olup savaşta başkomutanlık görevlerini Cumhurbaşkanı adına yerine getirir. Bu nedenle, Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığını Cumhurbaşkanı yürütmektedir.

Milli güvenlik ilkesi, ulusun, milletin, vatanın topraklarının, millî kurumların, değerlerin ve çıkarların tüm askeri, siyasi, diplomatik ve ekonomik imkanlar kullanılarak iç ve dış tehditlerden korunmasını ifade eden genel bir toplu savunma ve tehdit önleme kavramıdır. Bu kapsamda Milli güvenliğin sağlanması için Başkomutanlık ve Genelkurmay Başkanlığı sorumluluklarını Türkiye Büyük Millet Meclisine karşı Bakanlar Kurulu aracılığıyla yerine getirir.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verme yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aittir. Ancak meclisin tatilde veya ara vermede olması durumunda ülkenin aniden bir saldırıya uğraması durumunda Cumhurbaşkanı da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kullanılmasına karar verebilir.

Bakanların yargılanması süreci ise soruşturma komisyonunun raporunun Meclis'te görüşülmesiyle başlar. Üye tam sayısının salt çoğunluğuyla ilgili bakan veya başbakan Yüce Divana sevk edilebilir. Yüce Divana sevk edilen bakan görevinden düşer. Milletvekilleri ise Anayasa Mahkemesinde yargılanır. Yüce Divan, Anayasanın 148. maddesinin belirttiği kişilerin görevleri ile ilgili suçlarından dolayı yargılamayı yapar.
 
Geri
Üst