AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Genelgenin baglayiciligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Genelgenin bağlayıcılığı nedir?​

Genelgenin zaten yurttaşlar açısından bağlayıcılığı yok. Bir iç düzenlemedir. Kendi iç düzenlemesinde kamu ajanlarının ve görevlilerinin ne şekilde davranacağını gösteren kuralları belirler ya da açıklamaları içerir.

Sokağa çıkma yasağı anayasaya aykırı mı?​

Sokağa çıkma yasağı anayasaya aykırı mı?
Sonuç olarak; İçişleri Bakanlığı Genelgeleri ile verilen sokağa çıkma yasağı kararlarının, kanunla öngörülme şartını taşımadığı sonucuna varılabilir. Kanunilik koşuluna uyulmamış olması ise, alınan idari tedbirleri Anayasa’ya aykırı hale getirecektir.

Kısıtlamadan muaf olanlar kimler?​

Tam kapanma kapsamında sokağa çıkma yasağı 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05:00’e kadar devam edecek. Muaf listesinde yer alanlar, gerekli belgeleri bulundurarak işyerlerine gidebilecekler. Muaf olanlar arasında eczaneler, benzin istasyonları, fırınlar, kargo, su, gazete, oteller gibi kişi ve işyerleri bulunuyor.

Genelge kim çıkarır?​

Genelge kim çıkarır?
“Cumhurbaşkanlığı Kabinesi” toplantısında “alınan” kararlar, gerçekte izleyen saatlerde veya günlerde İçişleri Bakanının veya Sağlık Bakanının çıkardığı “genelgeler” ile alınmaktadır [21].
Genelge kanun yerine geçer mi?​
* Genelge ve tebliğ gibi kararlar, yönetmeliklerin altında yer alır ve bu kararların üstündeki tüm normlara, yani yönetmelik, tüzük, kanun ve anayasaya, uygun olmak zorundadır.

Genelge uymak zorunlu mu?​

Genelge uymak zorunlu mu?
hemen hemen tüm kurumlarda genel müdürlükçe hazırlanan, tüm birimlerce uyulması zorunlu olan, işleyişle ilgili kuralları belirten yazılı metinlerdir…

Sokağa çıkma yasağı cezası iptal olur mu?​

Sulh Ceza Hakimliği, sokağa çıkma yasağının, kanunla düzenlenmiş bir yasak olmadığına, bu sebeple ceza da kesilemeyeceğine hükmetti. Hakimlik ayrıca, 3 bin 150 liralık para cezasının neden en üst sınırdan kesildiğine de bir açıklama getirilmediğini ekledi.

Sokağa çıkma yasağı cezasına nasıl itiraz edilir?​

Sokağa çıkma yasağı cezasına nasıl itiraz edilir?
İdari para cezalarına karşı, cezanın tebliğinden veya tefhiminden itibaren 15 gün ieçrisibde Sulh Ceza Hakimliğine başvuru yapılması gerekir. Süresi içerisinde idari para cezasına itiraz edilmediği takdirde idari para cezası kesinleşecektir.

Tam kapanma da kimler çalışabilir?​

Vatandaşlar zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve engelliler haricinde araç kullanmamak şartıyla ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecek.

Telefon tamircileri yasaktan muaf mı?​

Telefon tamircileri yasaktan muaf mı?
29 Nisan – 17 Mayıs tarihlerinde uygulanan tam kapanma döneminde telefon dükkanları kapalı olacak. Hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’da başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’te bitecek şekilde tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.
Genelge yasa yerine geçer mi?​
Kanun, elbette Genelgeden üstündür. Yönetmelik de Genelgeden üstündür. Genelge, Kanun ve Yönetmelikler ışığında yapılan iş ve işlemlerin ne şekilde yerine getirileceğini tarif eden veya ilgililere talimat veren yazılardan ibarettir.

Genelge düzenleyici işlem midir?​

Genelge düzenleyici işlem midir?
İdare, 1982 Anayasasında düzenlenmiş olan Kanun Hükmünde Kararname, tüzük ve yönetmelikler dışında genelge, sirküler, talimat, tebliğ, yönerge, gibi isimler altında düzenleyici işlemler yapmaktadır. Doktrinde yaygın olarak bu işlemlere, Anayasada isimleri geçmediği için, adsız düzenleyici işlemler denilmektedir.

Genelge bağlayıcı mıdır?​

Fakat inceleme şekli ve yöntemi ne olursa bütün kaynakların vardığı sonuç şudur; genel tebliğ, genelge, iç genelge gibi kaynaklar, mükellefi ve yargı organlarını bağlayıcı kaynaklar değildir. Bunlar idarenin kendi idari hiyerarşisi içinde sadece maliye memurlarını bağlayan metinlerdir.

Kanun mu üstün genelge mi?​

Kanun mu üstün genelge mi?
 
Genelge ve kanun arasındaki hierarşik yapıyı açıklamak gerekirse, kanunlar genel olarak üstündür ve genelgeler kanunlara aykırı olamazlar. Kanunlar, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından çıkarılan yazılı kurallardır ve en üst düzeyde bağlayıcılığa sahiptirler. Genelgeler ise belli bir düzenlemeyi veya uygulamayı belirlemek amacıyla idari makamlar veya yetkililer tarafından çıkarılan yazılı belgelerdir.

Genelgeler, genellikle idari düzenlemeleri, talimatları veya kuralları içerir ve bir idari birimde çalışan personeli veya vatandaşları belirli bir konuda yönlendirmek için kullanılır. Genelgelere uymak genellikle bir zorunluluktur ancak bu bağlayıcılık, genelgelerle belirlenen durumlarda geçerlidir. Yani genelgeler, geçerli oldukları konularda uygulanmalıdır ancak kanunlar karşısında ikincil düzeyde bir otoriteye sahiptirler.

Sonuç olarak, kanunlar genelgelerden üstündür ve genelgelerin kanunlara uygun olması gerekmektedir. Dolayısıyla, kanunlar genelgeye aykırı olduğunda genelge hükümsüz sayılabilir. Kanunlar genel olarak toplumun genel düzenini ve haklarını korumak amacıyla çıkarılırken, genelgeler daha spesifik konularda yönlendirme veya düzenleme yapmak için kullanılır.
 
Geri
Üst