Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Genel kurulu kim secer?

Editör

Yeni Üye

Genel kurulu kim seçer?​

(6) Gündem, genel kurulu toplantıya çağıran tarafından belirlenir. MADDE 14 – (1) Esas sözleşmede aksine herhangi bir düzenleme yoksa toplantıyı yönetecek başkan ve gereğinde başkan yardımcısı genel kurul tarafından seçilir.

Genel kurul üyeleri kimlerden oluşur?​

Genel kurul toplantısına anonim şirket yönetim kurulunun hazırladığı hazır bulunanlar listesinde kayıtlı olanlar katılır. Genel kurulda toplantı nisabı sermayenin en az dörtte birini karşılayan pay sahipleridir. Daha ağır bir nisap kanunda kararlaştırılmış olabilir veya esas sözleşme ile kararlaştırılabilir.

Genel kurulu toplantıya kim çağırır?​

Genel kurulu toplantıya kim çağırır?
Düzenleme kapsamında kural olarak genel kurul toplantısına çağrı, yönetim kurulu tarafından yapılır. Yönetim kurulu gerektiği zaman genel kurulu olağanüstü toplantıya da çağırabilir[3]. Gerek olağan gerekse de olağanüstü genel kurul toplantı çağrı kararını yönetim kurulu, kurul halinde almak zorundadır[4].

Limited Şirket yönetim kurulu kimlerden oluşur?​

Limited Şirket yönetim kurulu kimlerden oluşur?
Limited şirketin zorunlu organları genel kurul ve yönetim organıdır. Yönetim organından kasıt, müdür ve müdürler kuruludur. Limited şirkette bir müdür bulunabileceği gibi birden fazla müdür de bulunabilir.

Olağan genel kurul toplantısına kimler katılır?​

MADDE 17 – (1) Genel kurul toplantılarında murahhas üyeler ile en az bir yönetim kurulu üyesinin hazır bulunması şarttır. Diğer yönetim kurulu üyeleri de genel kurul toplantısına katılabilirler. Denetime tabi olan şirketlerin genel kurul toplantılarında denetçi de hazır bulunur.

Hangi genel kurullarda komiser bulundurma zorunluluğu?​

Bakanlık Temsilcisi Bulundurma Zorunluluğu Genel kurula elektronik ortamda katılım sistemini uygulayan şirketlerin genel kurul toplantılarında. Yurt dışında yapılacak bütün genel kurul toplantılarında. Yurt dışında yapılacak imtiyazlı pay sahipleri özel kurul toplantılarında.

Genel kurul çağrısı nasıl yapılır?​

Genel kurul çağrısı nasıl yapılır?
Genel kurul toplantıya, esas sözleşmede gösterilen şekilde, şirketin internet sitesinde* ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ilanla çağrılır. Bu çağrı, ilan ve toplantı günleri hariç olmak üzere, toplantı tarihinden en az iki hafta önce yapılır.

Genel kurulu kim seçer?

Genel kurul toplantısını çağıran taraf, genel kurul toplantısının gündemini belirler. Ayrıca, genel kurul toplantısında başkan ve gerektiğinde başkan yardımcısı genel kurul tarafından seçilir. Esas sözleşmede aksine herhangi bir düzenleme bulunmadığı takdirde toplantıyı yönetecek kişiler genel kurul tarafından belirlenir.

Genel kurul üyeleri kimlerden oluşur?

Genel kurul toplantısına, anonim şirket yönetim kurulunun hazırladığı hazır bulunanlar listesinde kayıtlı olanlar katılır. Genel kurulda toplantı nisabı sermayenin en az dörtte birini karşılayan pay sahipleridir. Ancak, daha ağır bir nisap kanunda ya da esas sözleşmede belirlenmiş olabilir.

Genel kurulu toplantıya kim çağırır?

Genel kurul toplantısına çağrı genellikle yönetim kurulu tarafından yapılır. Yönetim kurulu, genel kurulu gerektiği zaman olağan veya olağanüstü toplantıya çağırabilir. Toplantı çağrısı yönetim kurulu tarafından yapılır ve bu karar yönetim kurulu kurul halinde almak zorundadır.

Limited Şirket yönetim kurulu kimlerden oluşur?

Limited şirketin zorunlu organları genel kurul ve yönetim organıdır. Yönetim organı, müdür veya müdürler kurulundan oluşur. Limited şirkette bir veya birden fazla müdür bulunabilir.

Olağan genel kurul toplantısına kimler katılır?

Olağan genel kurul toplantısında, murahhas üyeler ile en az bir yönetim kurulu üyesi hazır bulunmalıdır. Diğer yönetim kurulu üyeleri de toplantıya katılabilir. Ayrıca, denetime tabi olan şirketlerin genel kurul toplantılarında denetçi de hazır olmalıdır.

Hangi genel kurullarda komiser bulundurma zorunluluğu?

Bakanlık Temsilcisi Bulundurma Zorunluluğu Genel kurula elektronik ortamda katılım sistemini uygulayan şirketlerin genel kurul toplantılarında, yurt dışında yapılacak bütün genel kurul toplantılarında ve yurt dışında yapılacak imtiyazlı pay sahipleri özel kurul toplantılarında komiser bulundurma zorunluluğu vardır.

Genel kurul çağrısı nasıl yapılır?

Genel kurul toplantısına çağrı, şirketin esas sözleşmesinde gösterilen şekilde yapılır. Çağrı, şirketin internet sitesinde ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilir. Toplantı tarihinden en az iki hafta önce yapılan bu çağrı, toplantı günleri ve ilanlar hariç, toplantıya katılacak herkesin bilgilendirilmesini sağlar.

Geri