Genel kurul kararini kim imzalar?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Genel kurul kararını kim imzalar?​

(3) Yönetim kurulunca hazırlanan genel kurul toplantısına katılabilecekler listesi, toplantıda hazır bulunan pay sahipleri veya temsilcileri, toplantı başkanı ile Bakanlık temsilcisinin bulunma zorunluluğu olan toplantılarda Bakanlık temsilcisi tarafından imzalanır ve hazır bulunanlar listesi adını alır.

Genel kurul toplantı Tutanağı kim imzalar?​

Tek pay sahipli şirketlerde toplantıda hazır bulunan pay sahibinin veya temsilcisinin de toplantı tutanağını imzalaması zorunludur.

Bakanlık temsilcisi hangi durumlarda gelir?​

Bakanlık temsilcisi hangi durumlarda gelir?
-kayıtlı sermaye tavanının arttırılması veya faaliyet konusunun değiştirilmesine ilişkin esas sözleşme değişikliği, -birleşme, bölünme veya tür değişikliği konuları bulunan genel kurul toplantılarında bakanlık temsilcisi bulunmak zorundadır.

Genel kurul çağrısını kim yapar?​

Genel kurul çağrısını kim yapar?
Düzenleme kapsamında kural olarak genel kurul toplantısına çağrı, yönetim kurulu tarafından yapılır. Yönetim kurulu gerektiği zaman genel kurulu olağanüstü toplantıya da çağırabilir[3]. Gerek olağan gerekse de olağanüstü genel kurul toplantı çağrı kararını yönetim kurulu, kurul halinde almak zorundadır[4].

Anonim şirket genel kurulunda bakanlık temsilcisi zorunlu mu?​

Kuruluş ve esas sözleşme değişikliği işlemleri Bakanlık iznine tabi olan şirketler hariç olmak üzere tek pay sahipli şirketlerin genel kurul toplantılarında ve imtiyazlı pay sahipleri özel kurullarında Bakanlık temsilcisinin bulunması zorunluluğu kaldırılmıştır.

Bakanlık temsilcisi nasıl olunur?​

Madde 3 – Temsilcinin aşağıdaki niteliklere sahip olması gereklidir: a) Bakanlık merkez veya taşra teşkilatında memur olmak, b) En az lise mezunu olmak, c) Bakanlıkça kooperatifçilik konusunda düzenlenecek eğitime katılmış ve başarı sağlamış olmak.

Hangi toplantılarda Bakanlık temsilcisi?​

Hangi toplantılarda Bakanlık temsilcisi?
Bakanlık Temsilcisi Bulundurma Zorunluluğu Genel kurula elektronik ortamda katılım sistemini uygulayan şirketlerin genel kurul toplantılarında. Yurt dışında yapılacak bütün genel kurul toplantılarında. Yurt dışında yapılacak imtiyazlı pay sahipleri özel kurul toplantılarında.

Anonim Ortaklıkta genel kurulu toplantıya çağırmaya yetkili olanlar kimlerdir?​

Anonim Ortaklıkta genel kurulu toplantıya çağırmaya yetkili olanlar kimlerdir?

Anonim Ortaklıkta genel kurulu toplantıya çağırmaya yetkili olanlar genellikle yönetim kuruludur. Yönetim kurulu, genel kurulu düzenlemek ve toplantıya çağırmakla görevlidir. Genel kurula katılacakların listesi, toplantıya katılacak pay sahipleri veya temsilcileri, toplantı başkanı ve Bakanlık temsilcisinden oluşan bir grup tarafından imzalanır. Bu grup, Bakanlık temsilcisinin katılması gereken toplantılarda Bakanlık temsilcisi tarafından imzalanır ve "hazır bulunanlar listesi" adını alır.

Öte yandan, tek pay sahipli şirketlerde genel kurula katılan pay sahibi veya temsilcisinin de toplantı tutanağını imzalaması zorunludur. Ayrıca, bazı durumlarda genel kurul toplantısına Bakanlık temsilcisinin katılması gerekebilir. Örneğin; kayıtlı sermaye tavanının arttırılması veya faaliyet konusunun değiştirilmesine ilişkin esas sözleşme değişikliği, birleşme, bölünme veya tür değişikliği gibi konuları içeren genel kurul toplantılarında Bakanlık temsilcisi bulunmak zorundadır.

Anonim şirketlerde genel kurul toplantılarına çağrı yönetim kurulu tarafından yapılır ve yönetim kurulu, gerekli durumlarda genel kurulu olağanüstü toplantıya da çağırabilir. Bu çağrı kararını yönetim kurulu, kurul halinde almak zorundadır.

Bakanlık temsilcisi olabilmek için belirli niteliklere sahip olmak gereklidir. Temsilcinin Bakanlık merkez veya taşra teşkilatında memur olması, en az lise mezunu olması ve Bakanlıkça kooperatifçilik konusunda düzenlenecek eğitime katılarak başarı sağlamış olması gerekmektedir.

Sonuç olarak, anonim ortaklıkta genel kurulu toplantıya çağırmaya yetkili olanlar genellikle yönetim kurulu üyeleri olmakla birlikte, bazı durumlarda Bakanlık temsilcisinin de genel kurul toplantısına katılması gerekebilir.

Geri