AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Genclestirme budamasi ne zaman yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gençleştirme budaması ne zaman yapılır?​

Ağaçları yılın her mevsiminde istediğimiz gibi budayamayız. Özellikle yapraklı ağaçlar yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tarih vermek gerekirse yurdumuz da budama için en uygun zaman 15 Kasım – 15 Mart tarihleri arasındadır.
Kısa budama nedir?
Kısa budama Kordon terbiye şeklinde uygulanan kısa budamalar salkımların asma üzerinde eşit dağılımını sağlamakla birlikte sürgünler de dik büyüyeceğinden salkımları gölgelemez ve salkımlar yerden eşit yükseklikte bulunur.

Bitki budama teknikleri nelerdir?​

Budamalar yapılış şekillerine göre üç gurupta toplanmaktadır. Bunlar; 1-Tepe seyreltme budaması. 2- Tepe alçaltma budaması. 3- Tepe yükseltme budaması şeklindedir. Bu guruptaki budama şekilleri peyzaj planlamada kullanılan genellikle, yetişkin ağaç gurubu bitkilerde uygulanan budama şekilleridir.
Zeytinde gençleştirme budaması ne zaman yapılır?
UYGULANAN BUDAMALAR Geleneksel zeytin yetiştiriciliğinde genellikle budama iki yılda bir yapılır. Ancak yoğun girdi kullanılarak yapılan zeytin yetiştiriciliğinde her yıl hafif budamalar yapılarak ağacın gelişimi kontrol altında tutulabilir.

Ankarada kayısı ağacı ne zaman budanır?​

Ilıman yerlerde ağaçlar yapraklarını döktükten bir ay sonra yapılabilir. Ancak kışı daha soğuk geçen, İç Anadolu gibi yerlerde budama Şubat ortasından sonra yapılabilir bu sayede ağaçlar donlardan korunmuş olur. Mesela Ankara’da budama Mart ayından sonra yapılır.
Taç budaması nedir?
Ağaçların düzenli ve kuvvetli bir taç (dal ve yaprak) meydana getirebilmeleri, verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri, kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlenebilmeleri ve yüksek kaliteli ürün verebilmeleri gâyesiyle yapılan işe budama denir.

Bağcılıkta budama nedir?​

Asma sert budanması gereken önemli kültür bitkilerimizden birisidir. Bir yıl evvel oluşmuş ve odunlaşmış bulunan yıllık sürgünlerin %85-95*’inin yaprak dökümünden yeniden uyanmasına kadar geçen dönem içerisinde kesilip çıkarılması işlemine budama denir.
Bitki budama nedir?
Budama tanım olarak daha çok ürün almak veya düzgün bir biçim vermek amacıyla ağaç, asma vb. bitkilerin dallarını kesmek, kısaltmak ya da yeni filiz sürmesi için bir bitkinin dallarını kısaltmak olarak belirtilebilir.
 
Geri
Üst