Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Genc yasta seker hastaligi olur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Genç yaşta şeker hastalığı olur mu?​

Tip 1 Diyabet, çok genç yaşlarda başlar. Bu tipte, pankreasta üretilen insülin miktarı çok düşüktür veya üretim tamamen durmuştur. Tip 1 diyabet sıklığı ülkeler (bölgeler) arasında farklılık göstermekte ve her yıl 15 yaş altındaki 100.000 çocuktan 1-42’sinde şeker hastalığı gelişmektedir.

Şekerim var mı nasıl anlarım?​

Şekerim var mı nasıl anlarım?
Halsizlik ve yorgunluk hissi. Yemek yenmesine rağmen kilo kaybı olması Bulanık görmelerin oluşması Ayaklarda karıncalanma, halsizlik gibi iyi hissettirmeyen hislerin oluşması

Şeker hastalığının yaşı var mıdır?​

Şeker hastalığının yaşı var mıdır?
Şeker hastalığı her yaş grubunda görülebilen bir hastalıktır. Tip 1 şeker, son yıllara dek yalnızca çocuklarda görülmekte iken günümüzde yetişkin yaşlarda da görülmeye başlanmıştır. Tip 2 şeker hastalığı genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve yaşlanma ile sıklığı artar.

Kimler şeker hastası sayılır?​

Şeker hastalığı tanısı koyulabilmesi için gereken referans değerleri:
- Açlık kan şekerinin 125 mg/dl üstünde olması
- Tokluk kan şekerinin 200 mg/dl üstünde olması
- HbA1c değerinin 6, 5 mg/dl üstünde olması
- Göz, böbrek, sinir hücreleri gibi çeşitli dokularda şeker hastalığına bağlı hasarın varlığı

Şeker hastalığı başlangıcı olanlar ne yapmalı?​

Şeker hastalığı başlangıcı olanlar ne yapmalı?
Şeker hastalığını önlemenin üç yolu
- AKTİVİTE VE BESLENME ÖNEMLİ Düzenli egzersizlerin ve aktif bir yaşam sürmenin pek çok faydası var ama en belirgini insülin ihtiyacını azaltarak kan şekerini dengelemeye yardımcı olması.
- FAZLA KİLONUZ VARSA VERİN.
- Diyabeti önlemenin üç temel ayağı
- Cildinizi kışa hazırlayın.

Şeker hastası olan bir kişi kaç yaşına kadar yaşar?​

Şeker hastası olan bir kişi kaç yaşına kadar yaşar?
Şeker hastası iyi tedavi olur, iyi bir takip içinde yaşamına devam ederse akranlarına göre en az 10 yıl fazla yaşayabilir.

Şeker başlangıcı nasıl önlenir?​

Şeker hastalığı riski olan veya ailesinde şeker olan kişiler şu önlemleri almalıdır.
- Sağlıklı beslenmeyi öğrenmeli.
- Karbonhidrat alımını azaltmalı
- Faydalı yağ (zeytinyağı gibi sıvı yağ) yemeli.
- 4.Posalı gıdalar (Sebze ve meyve) yemeyi alışkanlık haline getirmeli.
- Fazla kiloları vermeli.
- Düzenli egzersiz yapmalı

Şeker olup olmadığı hangi testle anlaşılır?​

Şeker olup olmadığı hangi testle anlaşılır?
Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması şeker hastalığının varlığını gösterir. Bir kişinin şeker hastası olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır.

Şeker hastalığı en erken kaç yaşında başlar?​

Şeker hastalığı en erken kaç yaşında başlar?
Çocuklarda şeker hastalığı ortalama başlangıç yaşı 8 olarak biliniyor. Son yıllarda küçük çocuklarda diyabet görülme sıklığının arttığına ve diyabet görülme oranının 2-4, 6-8 ve 10-12 yaşlarında olmak üzere üç dönemde sık gözlenmektedir.

Şeker koması kaç yaşında olur?​

Şeker başlangıcı nasıl anlaşılır?​

Şeker başlangıcı nasıl anlaşılır?
Diyabet (Şeker Hastalığı) belirtileri nelerdir?
- Halsizlik ve yorgunluk hissi.
- Hızlı ve istemsiz kilo kaybı
- Bulanık görme.
- Ayaklarda uyuşma ve karıncalanma şeklinde rahatsızlık hissi.
- Yaraların normalden daha geç iyileşmesi.
- Ciltte kuruluk ve kaşıntı
- Ağızda aseton benzeri koku oluşumu.
Uzmanlar, ‘Şeker giderek bir genç hastalığına dönüşüyor’ uyarısında bulunuyor. Gençlerde daha çok ‘gençlik şekeri’ diye anılan 1’inci tip şeker hastalığına rastlanıyor. Ancak başta ABD olmak üzere obezite oranının yüksek olduğu gelişmiş ülkelerde şekere yakalanma yaş sınırı hızla düşüyor.

Küçük yaşta şeker hastalığı geçer mi?​

Küçük yaşta şeker hastalığı geçer mi?
Çocuklarda gelişen şeker hastalığı iyileştirilebilen bir hastalık değildir. Bu yüzden çocuğun ömür boyu dikkat etmesi ve hastalıkla ilgili önlemler alması gerekmektedir. Genellikle Tip 1 diyabete sahip olan çocuklar için insülin tedavisi öngörülmektedir.

Şeker yemek şeker hastası yapar mı?​

Ailesinde şeker hastaları bulunanların, anne, baba ya da kardeşlerinin bir veya daha fazlası şeker hastası olanların, önemli bir korkusu vardır: Şeker tüketimlerinin onları da şeker hastası yapması! Hemen belirtelim ki bu yanlış bir bilgidir. Besinlerle alınan şekerler, diyabete neden olmaz.

Ergenlik döneminde şeker yükselir mi?​

Ergenlik döneminde şeker yükselir mi?
Ergenlik döneminde artarak salınan bir diğer önemli hormon ise büyüme hormonudur. Gerçekten yaşamın bu evresindeki büyüme gücünden aslında bu hormon sorumludur. Bu hormon aynı zamanda insülinin etkisini de azaltır. Sonuç yine kan şekeri dalgalanmalarıdır.
Eskiden “Juvenil Diyabet” ya da “İnsüline Bağımlı Diyabetes Mellitus” diye adlandırılan bu hastalık 6 ay ile 40 yaş arasında her yaşta başlayabilir ancak 8 yaş ve 15 yaş civarında başlama sıklığı çok yüksektir. Tüm Tip 1 Diyabet olgularının % 90’ı 18 yaş altında başlamaktadır.

Cocugum şeker hastası mi?​

Cocugum şeker hastası mi?
1 – Daha önce kan şekeriyle ilgili bir şikayeti olmayan çocuk ve ergenler bir gün birden bire çok su içmeye başlar. 2 – Bir diğer şikayet sık sık idrara çıkmaktır. Çocuk gece ve gündüz sık idrar yapar ve su içer. Bazen geceleri altını ıslatabilir.

Çok şeker yemek neyin belirtisi?​

Aşırı şeker tüketiminin başlangıçta çok sık acıkmak, sebepsiz yorgunluk, sürekli bitkinlik, sık idrara çıkma, yaraların yavaş kapanması, diş çürümesi, ağız kuruluğu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, ağızda beyaz akıntı/dilde beyazlık, cilt kuruluğu, kilo alımı ile kendini gösterir.

Aşırı şeker tüketimi diyabet yapar mı?​

Aşırı şeker tüketimi diyabet yapar mı?
DOĞRU: Diyabet hastalarının beslenmesinin tedavide önemli bir yeri olsa da şeker yemek diyabet oluşturmaz. Ancak fazla kilolu ya da obez olmak diyabet olma riskini artırır.

Ergenlerde şeker kaç olmalı?​

Ergenlerde şeker kaç olmalı?
50-70 mg/dl arasındaki değerler çocuklarda düşük kan şekeri olduğunu ifade etmektedir. 70-100 mg/dl arasındaki değerler normal olarak kabul edilmektedir. 100-125 mg/dl arasındaki değerler ise prediyabeti simgelemektedir. 126 mh-g/dl ve üzerinde ki değerler ise çocuğun diyabet olduğunun kanıtı olmaktadır.

Küçük yaşta şeker hastalığı neden olur?​

Çocuklarda şeker hastalığı oluşmasının nedeni pankreastan salgılanan insülin hormonunun çalışma mekanizmasında bozukluk meydana gelmesi ile olur. Pankreasın gördüğü bu zararın ana kaynağı konusunda ise halen çalışmalar yürütülmektedir.

Şeker hastalığı hangi yaşlarda başlar?​

Şeker hastalığı hangi yaşlarda başlar?

15 yaşında şeker hastalığı neden olur?​

15 yaşında şeker hastalığı neden olur?
Önceden daha çok ileri yaşlarda rastladığımız şeker hastalığı çocuklarda da görülmeye başlanmıştır. Bunun ana nedeni çocukların bebeklikten itibaren yanlış şekilde beslenmesidir. Çocuklarda şeker hastalığı belirtileri insülin hormonunun çalışma mekanizmasında bozulma meydana geldiğinde ortaya çıkar.

20 yaşında şeker hastalığı olur mu?​

Orta yaştan itibaren görülmeye başlayan ikinci tip şeker hastalığında yaş sınırı giderek düşüyor. 10’lu ve 20’li yaşlarda yetişkin şekerine yakalanan gençlerin sayısı hızla artıyor. DÜNYA Sağlık Örgütü’ne göre 2025 yılında dünyada şeker hastası sayısı 300 milyona ulaşacak.

20 yaşında şeker olur mu?​

20 yaşında şeker olur mu?

Şeker hastalığına nasıl Yakalanılır?​

Şeker hastalığına nasıl Yakalanılır?
Diyabet (Şeker Hastalığı) nedenleri nelerdir?
- Obezite (aşırı kilo)
- Ebeveynlerde diyabet öyküsünün bulunması
- İleri yaş
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Stres.
- Gebelik sırasında gestasyonel diyabet oluşumu ve normalden yüksek doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme.

Çocuklarda şeker nasıl geçer?​

Genellikle Tip 1 diyabete sahip olan çocuklar için insülin tedavisi öngörülmektedir. Fakat, bununla beraber, hekim tarafından uygun görülen bir ilaç tedavisine de başlanabilir. Tedavi ile birlikte çocuğun yaşam standartlarına da paralel olarak beslenme değişikliği ve düzenli egzersiz yapılması önerilmektedir.
 
Genç yaşta şeker hastalığı olabilir. Tip 1 Diyabet genellikle çok genç yaşlarda başlar ve pankreastan üretilen insülin miktarının azalması veya durması sonucunda ortaya çıkar. Tip 1 diyabetin sıklığı ülkeler arasında değişiklik gösterir ve her yıl 100.000 çocuktan 1-42'sinde görülebilir.

Şeker hastalığının yaşına bağlı bir kuralı yoktur. Her yaş grubunda görülebilir. Tip 1 şeker hastalığı genellikle çocuklarda başlasa da günümüzde yetişkin yaşlarda da görülmektedir. Tip 2 şeker hastalığı ise genellikle 40 yaşından sonra ortaya çıkar ve yaşlanma ile birlikte sıklığı artar.

Şeker hastalığı tanısı koyabilmek için belirli referans değerler vardır. Açlık kan şekerinin 125 mg/dL'nin üzerinde, tokluk kan şekerinin 200 mg/dL'nin üzerinde, HbA1c değerinin 6,5 mg/dL'nin üzerinde olması gibi kriterler bulunmaktadır. Ayrıca göz, böbrek, sinir hücreleri gibi dokularda şeker hastalığına bağlı hasarın varlığı da tanı için önemlidir.

Şeker hastalığını önlemek için beslenme düzenine dikkat etmek, fazla kiloları vermek, düzenli egzersiz yapmak önemlidir. Ayrıca şeker hastalığının belirtileri arasında halsizlik, yorgunluk, bulanık görme, ayaklarda karıncalanma gibi belirtiler yer alır. Tanı için Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) gibi testler yapılabilir.

Çocuklarda gelişen şeker hastalığı genellikle Tip 1 Diyabet olarak adlandırılır ve iyileştirilemeyen bir hastalıktır. Çocuklar için insülin tedavisi öngörülebilir. Besinlerle alınan şekerlerin diyabete neden olmadığını belirtmek önemlidir. Şeker hastalığının nasıl geçer konusunda ise genellikle insülin tedavisi, ilaç tedavisi, beslenme düzeni ve düzenli egzersiz önerilir.
 
Geri
Üst