- Konu Yazar
- #1
Genç yaşta kanser neden olur?
GENÇ ERİŞKİNLERDE BİLİNEN KANSER NEDENLERİ * Güneş veya solaryum nedeni ile ultraviyole ışığına maruz kalmak, melanom gibi cilt kanseri riskini artırabiliyor. * Bazı insan papilloma virüsü (HPV) enfeksiyonları, rahim ağzı ve baş-boyun kanseri riskini artırabiliyor.Kanserin yaşı var mı?
Geçmişte kendilerine başvuran kanserli hastaların yaşlarının 60-70 arasında olduğunu bildiren Yrd. Doç. Dr. Korcum, bugün kanserli hasta popülasyonunun 20’li ve 40’lı yaş arasında olduğunu kaydetti.Gençler kanseri yenebilir mi?
Gençler kanseri yenebilir mi?15-29 yaş grubu gençlerde kanseri yenme oranının yüzde 85 olduğunu söyleyen Logan, “bu oran çocuklarda yüzde 82 ve yaşlı yetişkin grubunda yüzde 62 civarında. Kanser, hem hastaları hem de hasta yakınlarını üzen ve ezen bir hastalık ama gençler için bu daha da zor.
15 yaşında kanser olunur mu?
15 yaşın altındaki çocuklarda teşhis edilen en yaygın kanser türleri aşağıdadır: Lösemi (çocukluk çağı kanser vakalarının yaklaşık %29’unu oluşturur.) Akut lenfoblastik lösemi (ALL) ve Akut miyeloid lösemi (AML) olarak iki tiptir. Merkezi sinir sistemi tümörleri olarak da adlandırılan beyin ve omurilik tümörleri (%26).Kanser kimlerde görülür?
IARC tarafından yayınlanan Globocan verileri ile Türkiye istatistiklerini karşılaştıran Gültekin, “AB ülkelerinde bir yıl içinde her yüz bin erkekten 314’üne ve her yüz bin kadından 243’üne, ABD’de her yüz bin erkekten 342’sine ve her yüz bin kadından 297’sine kanser teşhisi konulurken, bu oran Türkiye’de, her yüz bin …Kanser atlatılır mı?
Kanser atlatılır mı?Tüm önlemlere karşın kanser gelişebileceğini, bu nedenle kanserde erken tanının çok önemli olduğunu dile getiren Kuzhan, “Kanser, iç hastalıkları içinde iyileşme oranı en yüksek olan hastalıklar arasındadır. Tüm kanser olgularının üçte biri tamamen iyileşmektedir.
Stresin neden olduğu hastalıklar
- Depresyon ve anksiyete bozukluğu.
- Kilo artışı veya sağlıksız kilo kaybı,
- Egzama gibi cilt sorunları,
- Çeşitli kalp hastalıkları,
- Sindirim sistemi problemleri (gastrit, ülser, mide ağrısı)
- Uyku sorunlarının yaşanması,
- Hafıza problemleri ve zihinsel sorunlar (Alzheimer, Demans)