AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gelişmiş Ülkelerin Ortak özellikleri,Gelişmiş Ülkeler

haberci

Yeni Üye
Gelişmiş ülkelerin özellikleri
Gelişmiş ülkelerin nüfus özellikleri
Gelişmiş Ülkelerin Iki Taraflı özellikleri nelerdir
ikincil hesaplı etkinlikler: Hammaddenin işlenerek değiştirilmesi yeni hammadde veya mahsul elde edilmesine dayalı sanayi faaliyetlerini içerir ( hammaddenin işlenerek kıymetli ürünlere dönüştürüldüğü sanayi faaliyetleridir
Üçüncül ekonomik etkinlikler: Hizmete dayalı ekonomik faaliyetleri içerir Turizm bankacılık eğitim afiyet bankacılık ulaştırma haberleşme vb faaliyetlere denir
Hizmetler Sektörü: Elektrik gaz ve su inşaat ve bayındırlık işleri toptan ve perakende ticaret lokanta ve oteller ulaştırma haberleşme ve depolama finansal kurumlar sigorta taşınmaz mallara ait işler ve kurumları asistan meslek hizmetleri toplum hizmetleri sosyal ve kişisel hizmetler (eğitim afiyet din)
Gelişmekte olan ülkelerde birincil etkinlikler azalırken ikincil ve üçüncül etkinlikler artmaktadır
Bir ülkede tarımda çalışan nüfusun oranı fazla az ise o ülke gelişmiş demektir Tarımda çalışan nüfus oranı artı ise geri kalmış demektir
Nüfusun bu sektörlere dağılımı ülkenin gelişmişlik durumunu gösterir
Ülke
Birincil faaliyet(Tarım)
İkincil faaliyet (Sanayi)
Üçüncül Faaliyetler (Hizmetler)
Gelişmiş
% 10 (Çok az)
% 30 (Artı)
% 60 (Fazla)
Gelişmekte olan
% 50 (artı)
% 15–20 (eksik)
% 30–35 (az)
Gelişmemiş
% 90 (çok artı)
% 5 fazla az
% 5 (çok eksik)
2) Çalışan nüfusun artı olduğu ikinci sektör üçüncül faaliyetlerdir Bu sektör tarım ve sanayi dışındaki çok değişik meslek kollarını (ticaret ulaşım haberleşme eğitim vb)kapsar 1955de %85 olan bu oran 1980de %278 e2000 de %386 ’ya yükselmiştir Ülkemizde sanayi yeterince gelişmediği için kırsal kesimden ve tarımdan ayrılan nüfusun çoğu hizmetler sektöründe toplanmıştır
Hizmet sektöründeki yığılmanın temel nedeni: Sanayileşme hızının yeterince yüksek olmamasıdır Kırdan kente gelen nüfusun çoğu sanayi sektöründe meslek bulamayınca hizmet sektörüne yönelmiştir Kırsaldan gelenlerin bir kısmı da seyyar satıcılı simitçilik vb işlerde çalışmaktadır Gelir düzeyi düşük olan bu iş gücüne de MARJİNAL MESLEK GÜCÜ denir
Gelişmiş Ülkelerin Nüfus Özellikleri
1Nüfus artış hızı düşüktür genç nüfus oranı azdır
2Nüfusun büyük kısmı kentlerde yaşar
3Tarım dışı sektörler gelişmiştir
4Bebek vefat oranı düşüktür
5Yaşm standardı yüksek yaşam süresi uzundur
6Okuryazar oranı yüksektir
7Birey başına düşen milli kazanç fazladır
8İhracatta sanayi ürünlerinin payı fazladır
9Çalışan nüfusun yaş ortalaması yüksektir
10Çalışan nüfus içinde kaliteli emekçi payı yüksektir
11Nüfusun büyük kısmı tarım dışı sektörlerde çalışır *

Gelişmiş ülkelerin genel özellikleri arasında şunlar bulunmaktadır:

1. Yüksek yaşam standardı ve refah seviyesi: Gelişmiş ülkelerde genellikle insanların yaşam standartları yüksektir, sosyal hizmetler ve altyapı hizmetleri gelişmiştir.

2. İyi eğitim ve sağlık hizmetleri: Eğitim ve sağlık hizmetlerine erişim geniş kapsamlıdır ve genellikle ücretsiz veya düşük maliyetlidir.

3. Çeşitlendirilmiş ekonomi: Gelişmiş ülkelerde ekonomi genellikle tarım, sanayi ve hizmet sektörü gibi farklı alanlarda dengeli bir yapıya sahiptir.

4. Yüksek teknoloji kullanımı: Gelişmiş ülkelerde teknolojinin kullanımı yaygındır ve yenilikçiliğe önem verilir.

5. İyi altyapı: Ulaşım, enerji, iletişim gibi altyapı hizmetleri gelişmiştir ve insanların günlük yaşamlarını kolaylaştırır.

Gelişmiş ülkelerin nüfus özelliklerine gelince:

1. Nüfus artış hızı düşüktür: Genellikle gelişmiş ülkelerde nüfus artış hızı düşüktür ya da nüfus durağandır.

2. Genç nüfus oranı azdır: Gelişmiş ülkelerde genellikle yaşlı nüfus oranı genç nüfustan daha fazladır.

3. Çalışan nüfusun büyük çoğunluğu tarım dışı sektörlerde çalışır: Gelişmiş ülkelerde tarımda çalışan nüfus oranı genellikle düşüktür.

4. Sağlık ve eğitim seviyesi yüksektir: Genellikle gelişmiş ülkelerde nüfusun okuryazarlık oranı yüksektir ve sağlık hizmetlerine erişim kolaydır.

5. Gelir düzeyi yüksektir: Gelişmiş ülkelerde genellikle birey başına düşen milli gelir yüksektir ve yaşam standardı yüksektir.

Gelişmiş ülkelerde birincil, ikincil ve üçüncül sektörlerin dağılımı şu şekildedir:

- Birincil sektör (Tarım): Gelişmiş ülkelerde genellikle tarımda çalışan nüfus oranı düşüktür.

- İkincil sektör (Sanayi): Sanayi sektörü gelişkindir ve geniş bir iş gücü istihdam etmektedir.

- Üçüncül sektör (Hizmetler): Hizmetler sektörü genellikle büyük bir paya sahiptir ve çeşitli alanlarda iş imkanları sunar, turizm, bankacılık, eğitim gibi.

Gelişmekte olan ülkelerde ise birincil sektörler azalırken, ikincil ve üçüncül sektörler genellikle artmaktadır. Bu durum ülkelerin ekonomik gelişim seviyelerini gösteren bir belirleyicidir.