- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Gelişmiş ülkeler için küreselleşme süreci neyi ifade eder?
Küreselleşme uluslararası ticaretin, emek ve sermaye hareketlerinin artması, ülkeler arasındaki kutuplaşmaların sona ermesi, teknolojideki hızlı değişim sonucunda ülkelerin ekonomik, siyasal ve sosyo-kültürel açıdan birbirlerine yakınlaşmaları olarak da tanımlanmaktadır (Aktan ve Şen, 1999: 11).Unctad açılımı nedir?
Bunlar arasında Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (United Nations Conference on Trade and Development – UNCTAD) da diğerleri kadar yoğun olamasa da adını duyurmakta, özellikle konunun uzmanları tarafından sık sık yapılan atıflarda karşımıza çıkmaktadır.Kalkınmakta olan ülkelerin özellikleri nelerdir?
Gelişmekte olan ülkelerde, gelişmiş ülkelere göre daha düşük bir yaşam standardı, tam olarak gelişmemiş bir sanayi alt yapısı ve yine gelişmiş ülkelere kıyasla daha düşük insani gelişim endeksi mevcuttur. İthalat ve ihracat hacimleri giderek artan ülkelerdir.
Ekonomik küreselleşme ne zaman ortaya çıkmıştır?
Birinci dünya savaşı’ndan önce 19. ve 20. yüzyıllar arasındaki dönemde dış ticaret ve sermayenin uluslararası hareket verileri temel olarak alınıp ekonominin küreselleşmesine bakıldığında, günümüzdeki küreselleşme derecesinden daha az olmadığı görüldü.G77 ülkeleri nedir?
G-77, gelişmekte olan 77 Birleşmiş Milletler üyesinin ortak ekonomik çıkarlarını korumak, konseyde müzakere güçlerini artırmak amacıyla kurduğu gayriresmî gruptur. Kurulduğunda 77 olan üye sayısı Kasım 2013 itibarıyla 134’e ulaşmasına rağmen ilk adıyla anılır.Unctad ne zaman kuruldu?
30 Aralık 1964Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı / Kuruluş tarihi
Ekonomide, liberalizasyon süreçlerinin hız kazanması ve yayılması ile birlikte ekonomik küreselleşme kavramı ortaya çıkmıştır. Ulusal ekonomilerin piyasalaşma sürecini tamamlaması, uluslararası piyasalarda bir gelişme dönemine girilmesine neden olmuştur.
Ekonomik küreselleşmeyi en basit anlamıyla “Birleşik Kaplar Ortamı” olarak tanımlayabiliriz. Teorik olarak, mutlak rekabet ve bilgiye ayrıcalıksız ulaşım ortamında, üst düzey refah toplumları ile alt düzey refah toplumları orta seviyede birleşeceklerdir.