- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 227.861
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Gelişimsel kalça displazisi taraması ne zaman yapılır?
Yenidoğan her bebek, GKD açısından taranmalıdır. Gelişimsel Kalça Displazisi Taraması Ne Zaman Yapılır? Doğumdan sonra hastaneden taburcu olmadan bebeğin ilk muayenesinde hekim tarafından değerlendirilir. İlk muayenede her hangi bir sorun saptanmadıysa bebek 3-4 haftalık olduğunda, Aile Hekimine götürülmelidir.Kalça çıkıklığı derecesi kaç olmalı?
Tip I kalça, normal kalçadır. Beta açısı 55°dereceden küçük,alfa açısı 60°’den büyüktür. Çıkık kalçada alfa açısı azalır,beta açısı ise artar. Asetabulum matürdür.GKD taraması nedir?
Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) kalça ekleminin stabil olmayışından, tam çıkığa kadar çok farklı şekillerde karşılaşılabilen bir ortopedik sorundur.
Pavlik bandajı yıkanır mı?
Bandaj 7/24 kullanılır. Gündüz ve gece sürekli takılıdır. Çıkık kalçanın yerleşmesi aşamasında banyo yaptırılmaz. Kalça tam olarak yerleşip, çıkmayacak duruma geldikten sonra banyo izni verilebilir.Pavlik bandajı kullanırken nelere dikkat etmeli?
Bandaj çıplak cilde takılmaz.Kalça çıkığı kontrolü nasıl yapılır?
Kalça çıkığı tanısını doğrulamak için görüntüleme testleri yapılabilir. Bu amaçla 3 aylıktan küçük bebeklerde kalça ultrasonu yapılırken, daha büyük bebek ve çocuklarda kalça ekleminin direkt grafisi çekilir.
Kalça eklemini oluşturan kemikler arasındaki doğuştan gelen uyumsuzluğa gelişimsel kalça displazisi adı verilir. Kemikler arasındaki basit bir uyumsuzluktan, kalça çıkığının olduğu en ileri safhaya kadar görülen tüm sorunlar gelişimsel kalça displazisinin kapsamına girer.
Bu amaçla 3 aylıktan küçük bebeklerde kalça ultrasonu yapılırken, daha büyük bebek ve çocuklarda kalça ekleminin direkt grafisi çekilir. Erken tanı ve tedavi için her yenidoğana rutin olarak 1.ay -3.ay arasında Kalça Ultrasonu çekilmesini öneriyoruz. Merkezimizde Kalça Ultrasonu çekimi yapılmaktadır.
Kalça ultrasonu nasıl çekilir?
Bebek bezi açık şekilde muayene masasına yatırılır. Ilık jel sürülmüş prob yardımıyla kalça eklemleri bacaklar düz ve kıvrılmış pozisyonda iken incelenir. Bebeğe ultrason incelemesi yapılmadan önce bebeğin sakin olması ve ağlamaması için karnı doyurulması tavsiye edilir. İşlem süresi 5-15 dakika içerisinde bitmektedir.
Kalça çıkığı için hangi doktora gidilir?
Eğer kalça çıkıklığı şüphesi varsa, bu durumda bebeğin pediatrik ortopedi ile ilgilenen bir ortopedi uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir.Bebeklerde kalça açısı kaç olmalı?
‘Kalça çıkığı testi’ olarak da bilinen Graf tekniğine göre yapılan kalça ultrasonografisi sonucunda tespit edilen alfa ve beta dereceleri ışığında bir değerlendirme yapılmalıdır. Bebek 3 aylık olduktan sonra yapılan ultrasonda alfa açısı 60 derecenin altında ise tedavi şarttır.Kalça ultrasonu alfa beta değerleri kaç olmalı?
Alfa açısı için 60° ve üstü beta açısı için 55° ve altı normal sayılır. Displazik ve disloke kaIça larda alfa açısı küçülüp beta açısı büyümektedir. Ya ni, patolojik kalçaya doğru gidildikçe kemik çatı yerini kıkırdak çatı ya bırakmaktadır.