AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gelisimsel kalca displazisi nedir FTR?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.625
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Gelişimsel kalça displazisi nedir FTR?​

Gelişimsel kalça displazisi (GKD), doğum öncesi, doğum sırası ya da doğum sonrası çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen, hastalığın bilinen tüm şekillerini (asetabulumun yetersiz gelişimi (displazi), tam olmayan çıkık, tam çıkık,) içerir (1- 6).

Dkç nedir FTR?​

Dkç nedir FTR?
Doğuştan kalça çıkığı (DKÇ) terimi son yıllarda yerini Gelişimsel kalça yetersizliği (DDH) terimine bırakmıştır. Bu hastalık esas olarak kalça eklemindeki top (femur başı) ile yuva (asetabulum) ilişkisinin değişik derecelerde bozulmasıdır.

Kalça çıkığı ameliyatı kaç yaşında yapılır?​

1 yaş civarında artık ameliyat yapılması gerekmektedir. 1.5 yaştan sonra ise kalça yuvasına ve bacak kemiğini de kesecek ve düzeltecek daha kapsamlı ameliyatlar yapılmaktadır. 7 yaştan sonra saptanmış kalça çıkıklarında ameliyat yapılmamaktadır.

Displazi nedir Ortopedi?​

Displazi nedir Ortopedi?
Kalça displazisi, üst uyluk kemiğinin top kısmını tamamen örtmeyen kalça soketi için kullanılan tıbbi bir terimdir. Bu durum, kalça ekleminin kısmen veya tamamen çıkmasına neden olur. Kalça displazisi teşhisi erken bebeklik döneminde konulursa, yumuşak bir destek ile genellikle sorun düzeltilebilir.

Frejka yastığı nedir FTR?​

İyileştirme amaçlı kullanılan bu bandaj sayesinde bebeğin bacakları birbirinden ayrılır ve karnına doğru çekilmesi sağlanır. Böylelikle kalça kemiğindeki topun yerine yerleşmesi amaçlanır. Gece ve gündüz olmak üzere kalça çıkığı tedavisi için kullanılan bandaj ortalama 2-3 ay sürer.

Barlow testi nasıl yapılır?​

Barlow testi nasıl yapılır?
Barlow testinde pasif elin tutuşu aynıdır. Kalça 90 derece fleksiyonda ve nötral rotasyonda iken testi yapan el bebeğin fleksiyondaki dizini el ayasıyla kavrar. Bu sırada başparmak trokanter minor, diğer parmaklar ise trokanter major üzerine yerleştirilir. El ayasıyla dizden kalçaya doğru itme uygulanır.

Dkç muayenesi nasıl yapılır?​

Doğuştan kalça çıkığının teşhisinde ultrasonun yeri nedir? Doğuştan kalça çıkığı taramasında fizik muayeneye ek olarak ultrason yöntemi ile kolay ve ağrısız bir şekilde tanı konabilmektedir (Resim 1). Kalça ultrasonu taraması bebeklerde 1 ila 3 ay arası yapılmaktadır.

Frejka yastığı ne işe yarar?​

Frejka yastığı ne işe yarar?

Pavlik bandajı ne kadar süre takılır?​

Pavlik bandaj, ilk 7 hafta içerisinde kullanılırsa başarı oranı yüzde yüze yakındır. Tedavi başarısı 6-9 aydan sonraki uygulamalarda düşmeye başlamaktadır. Gece gündüz olmak üzere doğuştan kalça çıkığı tedavisi için kullanılan bu bandajlar ortalama olarak 2-3 ay boyunca kullanılır.
 
Gelişimsel kalça displazisi (GKD) nedir sorusuna yanıt vermek gerekirse, GKD, doğum öncesi, doğum sırası ya da doğum sonrası çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen bir sağlık sorunudur. Hastalığın bilinen tüm şekillerini içerir; asetabulumun yetersiz gelişimi (displazi), tam olmayan çıkık, tam çıkık gibi. Kalça displazisi, üst uyluk kemiğinin top kısmını tamamen örtmeyen kalça soketi için kullanılan tıbbi bir terimdir. Bu durum, kalça ekleminin kısmen veya tamamen çıkmasına neden olabilir.

Doğuştan kalça çıkığı terimi son yıllarda Gelişimsel Kalça Yetersizliği (DDH) terimi ile değiştirilmiştir. Bu hastalık, kalça eklemindeki femur başı ile asetabulum ilişkisinin değişik derecelerde bozulması anlamına gelir. Kalça çıkığı ameliyatı genellikle 1 yaş civarında yapılması gerekmektedir. 1.5 yaşından sonra daha kapsamlı ameliyatlar gerekebilir. Ancak, 7 yaşından sonra saptanmış kalça çıkıklarında ameliyat yapılmamaktadır.

Barlow testi, kalça çıkığını belirlemek için kullanılan bir testtir. Bu testte, bebeğin kalçası 90 derece fleksiyonda ve nötral rotasyonda iken testi yapan el o bacağın dizini kavrar ve kalçaya doğru itme uygular. Kalça çıkığının muayenesinde ultrason da önemli bir yer tutar. Ultrason yöntemi, kolay ve ağrısız bir şekilde doğuştan kalça çıkığının teşhisinde yardımcı olabilir.

Frejka yastığı ise iyileştirme amaçlı bir bandajdır. Bebeğin bacaklarını birbirinden ayırır ve karnına doğru çekilmesine yardımcı olarak kalça kemiğindeki topun yerine yerleşmesini amaçlar. Frejka yastığı genellikle 2-3 ay boyunca kullanılır.

Pavlik bandajı da doğuştan kalça çıkığı tedavisinde kullanılan bir bandajdır. Başarı oranı, bandajın ilk 7 hafta içerisinde kullanılması durumunda yüksektir. Gece gündüz kullanılan bu bandajlar genellikle 2-3 ay boyunca takılır.
 
Geri
Üst