AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Gelisen teknolojiler beyin fonksiyonlarimizi nasil etkilemektedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gelişen teknolojiler beyin fonksiyonlarımızı nasıl etkilemektedir?​

İnternet başında geçirdiğimiz fazla zaman, beynin yapısını bozarak, düşünme ve öğrenme kabiliyetine zarar veriyor. Beynimiz internet kullanırken bilgileri yüzeysel olarak öğrendiği için derin düşünmeyi ihmal ediyor ve bu da öğrenme kapasitemize zarar veriyor.

Insan beyni sürekli dijital medya kullanımından nasıl etkilenir?​

Sürekli ve hızlı şekilde karar alıp eylemde bulunmaya dayalı bilgisayar ve internet ortamı, beynimizin default mode network (VARSAYILAN MOD AĞI) denen mekanizmasını devre dışı bırakır. Varsayılan mod ağı adlı mekanizmayı hayal kurarken, başıboş dolaşırken, zihni rahat bıraktığımızda kullanırız.

Beyin ölümü gerçekleşen hasta nasıl anlaşılır?​

Beyin ölümü gerçekleşen hasta nasıl anlaşılır?
Beyin ölümü tablosundaki hastanın sadece kalbi atmaktadır, bir başka deyişle sadece nabzı ve kalp atımları alınabilmektedir. Dışardan izlenebilen tek yaşam işareti kalp atımlarıdır. Diğer yaşamsal fonksiyonları tıbbi destek ve solunum cihazıyla sağlanmaktadır.

Sosyal medya beynimizi nasıl etkiliyor?​

Sosyal medya beynimizi nasıl etkiliyor?
700 öğrenci üzerinde yapılan iki araştırmada, moral bozukluğu, değersizlik hissi, umutsuzluk gibi depresyon belirtilerinin sosyal medya üzerinden yapılan etkileşimlerin kalitesiyle ilgili olduğu görüldü. Negatif etkileşimde bulunanlar daha fazla depresyon belirtisi gösteriyordu.

Hafızanın bir sınırı var mı?​

Psikoloji profesörü Paul Reber, nöron sayısı kadar hafızanın büyük bir kapasite olmadığını ve hemen dolacağını ifade ediyor. Bu nedenle araştırmacılar hafızanın nöronlar arasındaki bağlantılarda oluştuğuna inanıyor. Her nörondan çıkan ağ şeklindeki bağlantılar binlerce başka sinir hücresine ulaşıyor.

Bir insan hafızası kaç gb?​

İnsan hafızası bizim teknolojimizi aşan bir durum. Ancak bilgisayara benzeterek bir tahminde bulunabiliyor. Yaklaşık 20 milyar civarındaki korteksimizde hücre var. Bunlar arasında trilyon kere bağlantı olursa yaklaşık 2,5 milyon GB hafızamız var.

Her insanın kapasitesi aynı mıdır?​

Her insanın kapasitesi aynı mıdır?
ABD’li bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre, insan beyni daha önce düşünülene göre 10 katı daha fazla depolama kapasitesine sahip. Belirtilene göre insan beyninin kapasitesi, anıları saklamaktan sorumlu beyin bağlantıları sinapslar ile hesaplanabiliyor.
 
Gelişen teknolojilerin beyin fonksiyonlarımızı nasıl etkilediği konusunda oldukça önemli noktaları paylaştığınız için teşekkür ederim. Bu konuda yapılan araştırmaların, artan dijital medya kullanımının beynimizi nasıl etkilediğini gösterdiğini ifade edebilirim. Sürekli karar alma ve hızlı sahip olma gibi becerilerin öne çıkması, beynin varsayılan mod ağını devre dışı bırakarak olumsuz etkileşimlere neden olabiliyor. Bunun yanı sıra, internet kullanımının derin düşünme becerilerimizi olumsuz etkileyerek öğrenme kapasitemizi azaltabileceğine dair yapılan araştırmalar da mevcut.

Beyin ölümünün belirtileri konusunda ise, hastanın sadece kalp atışlarının devam ettiği ve diğer yaşamsal fonksiyonların tıbbi destek ile sağlandığı bilgisi oldukça önemli. Bu durumda, dışarıdan sadece kalp atışları izlenebilir ve diğer fonksiyonlar için destek gerekebilir.

Sosyal medyanın beyin üzerindeki etkileri de araştırma konusu olmuş ve depresyon belirtileri ile ilişkilendirilmiştir. Özellikle sosyal medya üzerinden olumsuz etkileşimlerin depresyon belirtilerine yol açabileceği belirtilmiştir. Bu nedenle sosyal medya kullanımının bilinçli bir şekilde yapılması ve olumlu etkileşimlerin vurgulanması önemlidir.

Hafıza kapasitesi konusunda ise psikoloji profesörü Paul Reber'in açıklamaları oldukça ilginç. Beyindeki nöronlar arasındaki bağlantıların hafıza oluşturmadaki rolüne dikkat çekerek, nöronlar arasındaki bağlantıların binlerce sinir hücresine uzandığını ifade etmiştir. İnsan hafızasının tam kapasitesi hakkında net bir bilgi olmamakla birlikte, bilgisayar benzetmesiyle yaklaşık 2,5 milyon GB hafızamız olduğu tahmin edilmektedir.

Son olarak, her insanın beyin kapasitesinin aynı olmadığına dair yapılan açıklamalar da oldukça önemli. İnsan beyninin depolama kapasitesinin bile çok büyük olduğu ve her bireyin farklı bir kapasiteye sahip olduğu belirtilmiştir. Bu noktada yaşanan gelişmeler ve araştırmalar, beynin karmaşıklığını ve potansiyelini daha iyi anlama konusunda bize yol göstermektedir.
 
Geri
Üst