AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Gelir vergisi stopaji ne kadar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.247
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Gelir vergisi stopajı ne kadar?​

Gelir Vergisi Stopaj Oranları (GVK. Md. 94)

Gelir vergisi stopajı muhtasar nedir?​

Muhtasar beyanname, gelir vergisine ilişkin beyan türlerinden bir tanesidir. Gelir Vergisi Kanununun 84. maddesine göre ise işverenler veya vergi tevkifatı yapan diğer kişiler tarafından kesilen vergi matrahlarının toplu olarak vergi dairesine bildirme işlemidir.
Haziran sonuna kadar stopaj oranları, vadesi 6 aya kadar olan hesaplarda yüzde 15 yerine yüzde 5, 1 yıla kadar olanlarda yüzde 12 yerine yüzde 3, 1 yıldan uzun olanlarda ise yüzde 10 yerine yüzde 0 olarak uygulanacak.
Kimler stopaj vergisi ödemez?
Kira stopajı ödemeyecek olan kişiler kanunla belirlenmiştir. Buna göre maaşlarını yurt dışından alanlar, yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan çalışanlar, yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olanlar kira stopajı ödemezler.
Stopaj vergisi ödenmezse ne olur?
Kira Stopaj Vergisi Ödenmezse Ne Olur? Kira stopajı ödenmediği takdirde kiralanan taşınmazın temerrüt nedeni ile birlikte tahliye işlemleri yapılmaktadır. Sorumluluk kiracıda olduğu için stopajın geciktirilmesi durumunda ortaya çıkacak temerrüt faizi kiracı aleyhine stopaj üzerine eklenmektedir.

2022 Kira stopajı ne kadar?​

İş yeri kira gelirlerinden yapılacak stopaj oranı, yüzde 20’den yüzde 10’a düşürüldü. Doç.

Stopaj hesaplaması nasıl yapılır?​

Brüt kira bedelinin %20’si stopaj oranıdır. Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmediyse net kira oranı 1,25 ile çarpılarak ya da 0,80’e bölünerek brüt kira bedeli hesaplanabilir. Örneğin 4.000 lira brüt kira bedeli olan bir işyerinin %20’si yani 800 lira stopaj vergisidir.
Bir aylık muhtasar beyanname takip eden ayın yirmi altısında ödenmesi gerekmektedir. Üç aylık muhtasar beyanname verilen ve ödenen zaman ise; üç aylık dönemi takip eden ayın yirmi altısı akşamına kadar verilmesi gerekir.
Muhtasar ne?
İşverenler veya vergi tevkifatı yapanlar tarafından, kesilen verginin matrahları ile vergi dairesine beyan edilmesine muhtasar denmektedir. Aynı zamanda bir beyanname olarak da ön plana çıkıyor. Diğer taraftan stopaj usulü bir vergilendirme şekli olarak da ifade etmek mümkün.
Stopaj oranı yüzde kaç?
31 Temmuz 2020 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 2813 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla, 31.12.2020 tarihine kadar uygulanmak üzere, bazı kira ödemelerine uygulanan gelir ve kurumlar vergisi stopaj oranı % 10 olarak yeniden belirlenmiştir.
 
Geri
Üst